Tjerk Medemblik vervulde de afgelopen 4 jaar het vice voorzitterschap

Tjerk Medemblikdonderdag 10 maart 2022 21:00

De burgemeester is de voorzitter van de gemeenteraad. Bij afwezigheid van de burgemeester is het fijn als er een vice voorzitter beschikbaar is. Afgelopen vier jaar heb ik die rol vervult.

Aan het begin van de periode wordt een raadslid gekozen uit kandidaten die zich beschikbaar stellen. Je wordt als vice voorzitter dus ‘gedragen’ door de raad. Voor de vice voorzitter zelf is het wel zo prettig als een substantieel deel van de gemeenteraad hiermee instemt. Gelukkig was dat het geval vier jaar geleden.

Het is een mooie en soms intensieve rol. Los van partijpolitiek moet invulling gegeven worden aan de taak. De politieke pet moet zogezegd geheel afgedaan worden. Je bent voorzitter van de gehele raad en draagt zorg voor de orde, correcte omgangsvormen, hanteren van conflicten en het eerlijk verdelen van de spreektijden. Gelukkig gaat dat in Assen veelal helemaal goed. We hebben een raad die scherp is in het debat, soms persoonlijk en wat aanvallend, maar over het algemeen stevig op de inhoud. En dat leiden en stroomlijnen ligt mij na aan het hart. Ik hecht sterk aan het uitgangspunt dat iedereen zijn of haar geluid moet kunnen laten horen. Dat is belangrijk en hoort bij onze rol als volksvertegenwoordiging. Het kost best energie en je moet voortdurend alert zijn. Maar het genieten ervan weegt voor mij toch zwaarder dan het laatstgenoemde.

De laatste twee jaar was het ook veel naar het grote scherm turen, waar de raadsleden digitaal met elkaar het debat aangaan. Wel te doen, maar gelukkig vanaf maart 2022 weer met elkaar in de raadzaal. Heerlijk. Dat werkt toch fijner. De voorzitter, tja al met al een belangrijke en vooral ook leuke rol om uit te voeren.

« Terug