Schriftelijke vragen ChristenUnie-fractie

dinsdag 03 februari 2015 17:31

Jaarlijks wordt het veiligheidsbeleid in de gemeente Assen geagendeerd. Tijdens één van de vorige debatten over het veiligheidsbeleid 2014 (30 januari 2014) hebben we als raad met de portefeuillehouder gesproken over de zogenaamde loverboyproblematiek en het gevaar van de lovergirls. Vooral de fractie van de Plop bracht dit in het debat in.

Eind 2013 / begin 2014 heeft de gemeente een zogenaamde ‘preventiebrief’ verzonden aan kinderen en ouders van de Asser scholen om problematiek van loverboys onder de aandacht te brengen. In het debat van 30 januari 2014 benoemde de portefeuillehouder veiligheid nog eens nadrukkelijk de rol die ouders zouden moeten spelen in de preventie van dergelijke problematiek.

De ChristenUnie heeft zich altijd goed kunnen vinden in de aanpak die de gemeente kiest. Preventief en nadrukkelijk wijzend op de preventieve rol die ouders zelf hebben in de aanpak van dergelijke problematiek. De afgelopen weken stuit de fractie op een dubbelzinnigheid in uw aanpak. Want dezelfde overheid die inzet op preventie en op een éénduidige aanpak, staat wel toe dat de bushokjes in Assen de afgelopen periode volhingen met posters die uitnodigen om de kamasutrabeurs te bezoeken. Posters met daarop foto’s waarop vrouwen te zien zijn die poseren in weinig verhullende kleding en vrouwen die worden gepresenteerd als lustobject.

Om u een beeld te schetsen van het probleem dat de ChristenUnie heeft: dezelfde kinderen die door ouders worden gewaarschuwd over loverboys en dezelfde kinderen die door uw preventiebrief worden gewaarschuwd voor loverboys, staan in het bushokje te wachten op de bus en worden daar geconfronteerd met bovengenoemde posters. Dezelfde kinderen/jongeren die worden gewaarschuwd voor de gevaren van sexting (dus om zich niet uit te kleden voor de webcam en daarmee als lustobject te dienen voor anderen) staan in de bushokjes op de bus te wachten en worden daar geconfronteerd met foto’s van vrouwen die als lustobjecten aan iedereen worden getoond.

Deze vreemde tegenstrijdigheid brengt de ChristenUnie tot de volgende vragen:

1. bent u het met de fractie van de ChristenUnie eens dat in de komende periode de gemeente zelf, maar vooral ook in samenwerking met politie, leerkrachten en ouders, alles moeten doen om loverboyproblematiek, lovergirlproblematiek, sexting en mensenhandel tegen te gaan?

2. bent u het met ons eens dat de problematiek, waarin kinderen zich voor de webcam voor anderen uitkleden (sexting), zoveel mogelijk voorkomen moet worden?

3. hoe denkt u over het de geconstateerde tegenstelling (helemaal in de ogen van pubers en de wijze waarop pubers de wereld percipiëren) dat kinderen en jongeren in Assen enerzijds worden gewaarschuwd voor de gevaren van sexting en anderzijds dagelijks worden geconfronteerd met foto’s van vrouwen die worden gepresenteerd als lustobject?

4. bent u het met de fractie van de ChristenUnie eens dat dergelijke posters uit de bushokjes in Assen moeten worden geweerd. Zo ja, op welke manier wilt u dit dan aanpakken, zo nee, op welke manier wilt u dan bovengenoemde tegenstrijdigheid aanpakken?

De fractie van de ChristenUnie is benieuwd naar uw reactie en wacht deze af.

Vriendelijke groet,

Namens de fractie van de ChristenUnie

Bert Wienen

« Terug