Witte donderdag

maandag 09 april 2007 18:49

Column vanaf de publieke tribune


Ook op witte donderdag zou er een raadsvergadering plaatsvinden. Rond half acht schoof ik naast mijn ‘publieke tribune collega’ Koos Albronda aan. Ook hij is een enthousiaste volgeling van zijn fractie (VVD) en we treffen elkaar elke raadsvergadering. Hij vertelde dat het hem opviel dat de kerken in Marsdijk (Voorhof en Opstandingskerk) zoveel mensen trokken en dat de kerken zoveel goede dingen. Aardig te horen dergelijke signalen! Met hem kort gesproken over de kerkgang deze dagen. Bijzonder, fijn ook deze interesse!

Toen eerst het vragenhalfuurtje. Hier werd gevraagd naar de Bam, het failliet gaan van Kobalt en een vraag over de Gemeentelijke Krediet Bank (waarin overigens de intelligentste vraag van het jaar gevraagd werd, daarover zo meer).

Allereerst de Bam. De Bam verzorgt, zoals ook in mijn vorige column aangegeven, de bouw van Kloosterveste. Of laat ik het zo zeggen, zou moeten zorgen voor de bouw van Kloosterveste. Want dit gebeurt nog maar steeds niet. Wethouder Piek (PvdA) geeft aan dat er ondertussen lijstjes worden uitgewisseld tussen de gemeente en de Bam welke mediator er gekozen zal worden.

Daarna over onderwijsbegeleidingsdienst Kobalt. Deze is failliet gegaan. Penningmeester van deze club is een bekende voor ons. Namelijk de reeds eerder aangehaalde wethouder. Op persoonlijke titel was hij lid van het bestuur. Dit wist mevrouw Eshuis (fractie Eshuis), echter niet. Ze bleek niet helemaal juist geinformeerd te zijn.

Vervolgens een vraag over de Gemeenschappelijke Krediet Bank. Een PvdA’er vroeg zich af of men in beeld had welke mensen zich niet meldden. Bijzondere vraag toch?

Vervolgens werd er gesproken over de motie van (of vol) treurnis van de SP inzake de WMO. Bijzondere ondertekenaar van de motie was het gehandicaptenplatform. Nou ja, dit riekt naar nieuw staatsrecht zoals Wiegman (CDA) meldde, alleen fracties mogen moties ondertekenen. Wat mij opviel is dat de motie toch aardig wat steun kreeg. Plop, Groenlinks, D66 en dus SP steunden de motie. Berends (PvdA) haalde de lijst met punten van toezeggingen erbij. Rond de 50 maar liefst (Wiersema, Plop) waarvan er 14 alweer over datum zijn. College, blijf bij de les leek de boodschap te zijn!

Vervolgens wordt er gesproken over de kadernota WMO. Vorige week werd hier al in opinierende zin over gesproken, vanavond echter in besluitvormende zin. Dit schouwspel werd echter onderbroken door een mededeling van de voorzitter dat iemand zijn fiets aan de andere had op slot gezet. Twee heren verlieten met rode hoofden de raadszaal. Overigens nog opvallender dan de fiets van Berends (PvdA) was zijn bijdrage omtrent de WMO. Het ‘onttokkelen’, de visie van de kadernota, vond hij vorige week nog mooi gevonden en prima gekozen, nu echter was hij het eens met de ChristenUnie-fractie en de SP-fractie dat dit toch echt niet kon. Opvallend. Na nog vele op- en aanmerkingen, ook van onze fractie, kon het document dan toch worden vastgesteld. Onze Alex Langius (ChristenUnie) beantwoordde de vragen en zegde toe aan te dringen op een goede communicatie van de WMO. Iedere burger in Assen moet helder weten waar deze drie letters voor staan!

Vervolgens nog een korte maar heldere presentatie gehad van de voorzitter van de rekenkamercommissie. Een helder verhaal. Al snel daarna eindigde de vergadering. Het was maar een korte dit keer. Na de vergadering nagesproken. De ChristenUnie fractie vanavond was voor vijftig procent aanwezig. Harm nog steeds down under, Henk door omstandigheden afwezig. Steven en Harmke hebben de zaken goed waargenomen! Het was weer een vruchtbare vergadering, rond half elf vertrokken de nacht in naar huis. Op de fiets nog eens even nagedacht over de avond en de agenda voor de volgende vergadering. Er komen drukke tijden aan voor de fractie. Daarom is het mooi dat we mogen weten dat het pasen is! Als fractie weten we waar we dan aan terugdenken. Jezus stierf voor ons allemaal. Voor die Jezus mogen wij dan ook staan in het werk in de fractie. Die Jezus leidt ons in de besluiten die moeten worden genomen, in de reacties die moeten worden gegeven en in de overwegingen die moeten worden gemaakt. Die Jezus zal ons leiden!

Graag wil ik ook vanuit deze column daar bij stilstaan. Ik neem het voorwoord over van een boekje van Max Lucado:

‘Als je aan het kruis denkt, wat zie je dan voor je?
Torenspitsen? Gouden kettinkjes? Kerken?

Of gaan je gedachten dieper? Komen er woorden bij je boven als deze:
Jezus. Spijkers. Bloed. Pijn. Dood. Graf. Graf? Leeg. Blijdschap. Belofte. Leven. Verlosser!

O, de woorden van het kruis zijn zo vol van pijn.
Zo vol van passie. Zo vol van belofte. Gods belofte.
Zijn belofte aan jou. Zijn belofte om alles te doen wat nodig is om jou ziel te redden.

Trouwens, dáár denkt Hij aan. Hij denkt aan jou.
En op het moment dat jij nadenkt over het kruis, wil Hij dat je zult weten:
Hij deed het voor jou. Hij deed het speciaal voor jou.’

Fijne paasdagen gewenst.

Bert Wienen

« Terug