Verkiezingsprogramma

vrijdag 03 februari 2006 15:15

Verkiezingsprogramma: VOOR ELKAAR

 
 
VOOR ELKAAR!
 
Voorwoord.
De ChristenUnie presenteert zich in dit programma aan de burgers van Assen. Met duidelijke speerpunten die van groot belang zijn voor ons allemaal. Wat ons voor ogen staat is een stad waarin de burgers omzien naar elkaar. In tegenstelling tot de individualistische ontwikkelingen, kiezen wij voor echte samenhang in de stad. Christelijk en sociaal! Vanuit dit vertrekpunt is ons verkiezingsprogramma geschreven.
Samen zijn we sterk.
Op economisch terrein met gezonde ambitie en het benutten van groeikansen. Maar ook sociaal door er samen te zijn voor hen die het niet zo makkelijk hebben. Burgers en politiek hebben daarin eigen verantwoordelijkheden te nemen. Meer dan ooit hebben burgers en politiek elkaar nodig om aan welzijn en welvaart te bouwen. De ChristenUnie wil er zijn voor u, voor de Asser burgers, voor elkaar!
Dit verkiezingsprogramma is opgebouwd rond 7 speerpunten van beleid. Dit is beslist geen alles omvattende opsomming. Van de ChristenUnie mag u duidelijke keuzes verwachten. In het maken van keuzes baseren wij ons op het Woord van God.
Wij vragen uw stem en gebed om de christelijke sociale
politiek van de ChristenUnie te versterken.
Henk Medema.
 
PROGRAMMA
Samenleven als burgers vraagt om goed samenwerken. Wij zijn als individu deelgenoot van een groter geheel. Relaties met mensen in onze directe omgeving beïnvloeden de leefwereld waarin wij staan. Wij spelen een onmisbare rol in de omgeving van de ander. Wij zijn er voor elkaar!
Relaties zijn belangrijk voor mensen. Zonder relaties worden we eenzaam. In de maatschappij van vandaag liggen de voorbeelden hiervan op straat.
Het christelijk geloof, de basis van de ChristenUnie, is een ‘relatiegeloof’. De politiek van de ChristenUnie is te typeren als ‘relatiepolitiek’.
De meest belangrijke relatie voor de mens is de relatie met God, onze "Schepper".
Voor God is elk mens uniek, waardevol en onvervangbaar. God houdt onvoorwaardelijk van ons.
Daarom wil Hij een relatie met ons. Door Jezus Christus biedt God ons een hoopvolle toekomst aan. De Bijbel is de wegwijzer op onze levensweg. Hierin staan heldere inhoudelijke richtlijnen voor ons leven, zowel voor ons persoonlijk als voor de samenleving.
De Bijbel leert ons God lief te hebben boven alles en onze naaste als ons zelf.
"Naaste" betekent voor de ChristenUnie iedereen waarmee wij in aanraking komen.
 
De ChristenUnie wil, vanuit bovenstaande visie, op een verantwoorde wijze deelnemen aan het besturen van de Asser samenleving. De keuzes die wij maken kenmerken onze principiële politiek. Positief kritisch stellen wij ons op rondom belangrijke beslispunten.
Voorbeeld hiervan is het bieden van een keuzemogelijkheid tussen zorg- en sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders met jonge kinderen.
Op het gebied van bezuinigingen verzetten wij ons tegen voornemens die zich langs de grens
van het toelaatbare gaan bewegen. Bijvoorbeeld als het gaat om bezuinigingen op sociaal-maatschappelijk terrein.
Samenleven betekent samen delen:
  • sociaal en financieel verantwoord hulp bieden aan burgers die deze nodig hebben;
  • gezamenlijk inzetten op veilig verkeer, zowel u als de overheid spelen daarin een rol;
  • woningaanbod afstemmen op de vraag en betaalbare mogelijkheden realiseren, starters en ouderen verdienen extra aandacht.
  • het stimuleren van een gevarieerd aanbod van werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden vinden wij belangrijk.
Allemaal elementen waar de ChristenUnie wil zoeken naar de meest gunstige oplossing. Samen met u.
Samenleven wordt mogelijk gemaakt door heldere en bindende afspraken. De context van die afspraken verandert snel en voortdurend. De ChristenUnie staat dicht bij deze veranderingen en wil haalbaarheid en wenselijkheid op elkaar afstemmen. Niet minder dan de volledige inzet van de raadsleden mag u van ons verwachten. Uw stem moet gehoord worden in Assen. Actief meedenken van de burgers is voor ons van essentieel belang.
Deze visie willen we vertalen in een samenhangend beleid. Oog voor de menselijke maat, de menselijke waardigheid en goede onderlinge relaties vraagt onze totale aandacht. De ChristenUnie wil werken aan een waardevolle samenleving. De overtuiging dat God ons leert zo te doen, is de kracht die ons drijft.
Samenwerken aan een actieve en betrokken samenleving
 
speerpunt 1 - u en de samenleving
 
Trends en ontwikkelingen
Hoe denkt de gemeente het groen in Assen te onderhouden? Welke hoogte hanteren we bij de geplande hoogbouw in Assen? Hoe wordt de afweging rondom de groei van de TT-baan vorm gegeven? Blijft de gemeente voortdurend aandacht houden voor de groeiende verkeersstromen? En, het verkeer rondom de school blijft echt gevaarlijk! De politiek is druk met soortgelijke, concrete vraagstukken. Oplossingen worden aangedragen door het college en de gemeenteraad. Het duale stelsel wordt door de ChristenUnie positief opgepakt. Meningen over de meest wenselijke uitvoeringsvariant verschillen. Het sluiten van compromissen is daarin een zakelijk, soms lastig uit te leggen verschijnsel.
 
Visie van de ChristenUnie
De ChristenUnie wil uw wensen weten. Alleen met beide benen in de samenleving is het maken van afwegingen mogelijk. De
ChristenUnie weet dat vertrouwen in de overheid noodzakelijk is. De overheid moet daarom geloofwaardig zijn. Duidelijkheid over normen gecombineerd met consequente handhaving is belangrijk. Hierin vindt u ook duidelijk de gezagsstructuur terug zoals de
ChristenUnie die voor ogen heeft. U speelt daarin ook een rol, samen met velen. Luisteren naar die overheid is net zo belangrijk.
 
Rol van de overheid/rol van de samenleving
De overheid moet niet overal antwoord op willen geven. Eigen verantwoordelijkheid gecombineerd met onderlinge hulp in de samenleving dient te worden aangemoedigd. Burgerschap groeit wanneer we elkaar stimuleren het goede voor de samenleving te zoeken. Wij pleiten voor interactieve beleidsvorming in plaats van referenda. De ChristenUnie wil af van het idee dat burgers bij de overheid alleen hun recht komen halen zonder zelf een positieve bijdrage aan de samenleving te willen geven. Burgers zijn niet alleen consumenten, maar ook producenten van een bloeiende gemeente.
De gemeenteraad van Assen speelt in de gemeentelijke politiek een kaderstellende en controlerende rol. U bepaalt direct de samenstelling van deze raad. Van de ChristenUnie mag u een levendige en waardevolle bijdrage verwachten.
 
De ChristenUnie pleit daarom voor:
  • duidelijke en heldere communicatie;
  • goede toegankelijkheid van gemeentelijke diensten voor iedereen, ook voor burgers zonder internet;
  • meldpunt voor overbodige regelgeving;
  • onderzoek naar veiligheid in de buurt;
  • blijvend hard optreden tegen wietplantages;
  • helder, eerlijk en consequent subsidiebeleid;
  • transparantie over besteding van de middelen;
  • het blijven betrekken van burgers bij beleidsvoorbereiding;
  • een integraal veiligheidsbeleid.
 
speerpunt 2 - Samen leven
 
Trends en ontwikkelingen
Wij leven in een tijd waarin mensen erg gericht zijn op de eigen ontwikkeling, de eigen carrière, het eigen huis en het eigen gezin. Dit heeft zijn weerklank op onze samenleving: mensen zijn minder solidair en minder tolerant. In onze multiculturele samenleving is het belangrijk dat mensen van verschillende culturen elkaar begrijpen en respecteren. Dat is niet vanzelfsprekend! Daarvoor moet er contact zijn, gesprek, dialoog en relatie. Daardoor ontstaat er begrip en betrokkenheid.
 
Visie van de ChristenUnie
De ChristenUnie wil graag dat mensen oog voor elkaar hebben. Wij zijn er van overtuigd dat de basis voor gezonde menselijke verhoudingen ligt in de liefde tot God en de naaste. Vandaar uit gaan mensen zich verantwoordelijk voelen voor het welzijn van zichzelf en van anderen. In het overdragen van normen en waarden spelen opvoeding en onderwijs een grote rol.
 
Rol van de overheid/rol van de samenleving:
 
De buurt
De ChristenUnie wil investeren in de buurt. Er moet serieus werk gemaakt worden van buurtbeheer. Hierin zien wij een taak voor de bewoners. Samen met b.v. winkeliersverenigingen, bedrijven, kerken en welzijnsorganisaties kan zo de sociale binding in een wijk worden verstevigd. De gemeente steunt particuliere initiatieven van buurtbeheer, burenhulp, buurtpreventie etc. De ChristenUnie stelt voor om bijstandsgerechtigden, die nog geen zinvol vrijwilligerswerk doen, te stimuleren om, met behoud van een uitkering en tegen een vrijwilligersvergoeding, zich in te zetten voor de eigen buurt. Dit zou kunnen via een werkervarings- en reïntegratietraject. Lokaal gevestigde bedrijven zouden kunnen deelnemen in deze projecten.
 
Onderwijs
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat iedere burger zijn gaven en talenten kan ontwikkelen om die in te zetten voor de samenle-ving. Onderwijs,- educatie,- welzijns,- en arbeidsmarktbeleid moeten daartoe op elkaar afgestemd worden, toegesneden op de Asser situatie. De ChristenUnie is voor verdere ontwikkeling van de Brede School. Onder de noemer Brede School verstaan wij alle initiatieven waarbij diverse voorzieningen worden gekoppeld aan de school, zoals: peuterspeelplaats, buitenschoolse opvang, consultatiebureau, jeugdzorg vrijetijdsbesteding etc. Met name voor kinderen in achterstandssituaties kan de Brede School een positieve bijdrage leveren op het gebied van signalering en hulp.
 
Sport
Op het terrein van de sport liggen kansen om burgers met elkaar in aanraking te brengen.
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk burgers gestimuleerd worden om deel te nemen aan sportactiviteiten. Projecten die als doel hebben om met name jongeren, gehandicapten, ouderen en allochtonen te stimuleren tot deelname aan sportverenigingen en sportactiviteiten zullen wij van harte ondersteunen.
 
Sociale maatschappelijke voorzieningen
De ChristenUnie wil dat het beleid zich met name toespitst op een viertal groepen: ouderen, gehandicapten, jongeren en minderheden. Burgers die nu beperkingen ondervinden door ouderdom, handicap, werkloosheid of buitenlandse afkomst worden ondersteund om een volwaardige plaats in de samenleving in te nemen en te houden.
 
De ChristenUnie pleit daarom voor:
 
  • het instellen van een fonds "Samen in de wijk" waaruit allerlei acties gefinancierd kunnen worden die de sociale samenhang in de wijken bevordert;
  • een ruimere financiële bijdrage aan uitkeringsgerechtigden om te sporten in verenigingsverband;
  • voorlichting over herkenning van gezinsproblemen, waaronder kindermishandeling;
  • verdere uitbreiding van Brede scholen;
  • het stimuleren van bedrijven om leerwerkplekken te creëren;
  • het faciliteren en beheren van hangplekken;
  • meer samenwerking tussen sportverenigingen en scholen m.b.t. naschoolse opvang;
  • sociale samenhang als een uitgangspunt bij bestemmingsplannen en bij uitbreidings- en inbreidingsplannen e.d.;
  • een jeugdzorgbeleid dat zich kenmerkt door een goede afstemming tussen betrokken partijen waardoor het kind de zorg krijgt waar het recht op heeft;
  • verbreding van het huidige jeugdbeleid van "leuk en gezellig" naar  "ontmoeting, zingeving en discussie" waardoor een grotere groep jongeren wordt bereikt;
  • sportstimulering door simpele maatregelen zoals het regelmatig aanbieden van gratis "snuffeltrainingen" bij alle Asser sportverenigingen.
speerpunt 3 - Samen zorgen
 
Trends en ontwikkelingen
Door de vergrijzing, maar ook door de toename van het aantal jonge alleenstaanden (bijvoorbeeld door echtscheiding), door ingrepen in de sociale zekerheid en veel andere ontwikkelingen is er steeds meer eenzaamheid. Mensen mogen niet buiten de boot vallen, vergeten worden en in een neerwaartse spiraal terecht komen.
In de laatste twee jaar heeft de gemeente door middel van de Wet Werk en Bijstand meer verantwoordelijkheid gekregen om mensen te activeren richting werk.
In 2006 staat de eerste fase van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) op stapel. De discussie over de WMO heeft tot veel onrust in de samenleving geleid. Dat geeft in elk geval aan dat er ook grote maatschappelijke betrokkenheid is.
 
Visie van de ChristenUnie
Het besluit om verantwoordelijkheden terug te geven aan gemeenten en aan de samenleving is goed.
De ChristenUnie vindt het daarbij echter wel van belang dat invoering van de WMO geen "kille bezuinigingsoperatie" mag zijn. De gemeente Assen mag zich niet verschuilen achter eventuele mankgaande regelgeving. De overheid moet ondanks alles wel een "schild voor de zwakken" blijven. Wanneer de overheid een stap terug doet in het voorzien van zorgbehoeften, zijn mensen meer op elkaar aangewezen. Wel moet dan duidelijk zijn wie voor mensen met behoefte aan maatschappelijke ondersteuning kunnen zorgen en wat er moet gebeuren als deze mensen geen medemensen hebben waarop zij kunnen terugvallen.
 
Rol van de overheid/rol van de samenleving
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat de gemeente burgers steunt in het om kunnen gaan met moeiten en beperkingen en tegelijk moet de gemeente mensen en groepen stimuleren en mobi-liseren om naar elkaar om te zien . Stimulering en ondersteuning van vrijwilligerswerk vinden wij belangrijk. In Nederland zijn ontzettend veel mantelzorgers, mensen die langdurig zorgen voor een zieke naaste. De ChristenUnie heeft daar veel respect voor en vindt goede ondersteuning van de mantelzorgers belangrijk.
De gemeente moet allerlei eenvoudige praktische hulpinitiatieven ondersteunen. Daar waar individuele hulp als gevolg van reguliere wetgeving veelal onmogelijk lijkt, vindt de ChristenUnie dat de gemeente een grotere inspanning moet leveren bij het tot stand komen van zaken als een voedselbank, een weggeefwinkel en
hulp- en klussendiensten. De uitvoering van de hulp moet in handen liggen van particuliere en kerkelijke instellingen.
 
De ChristenUnie pleit daarom voor:
  • het enorme potentieel aan netwerken van (christelijke) vrijwilligers dienstbaar te maken aan de hele samenleving. Hierbij denken wij aan de kerken, vakbonden, patiëntenverenigingen, zorgverleners en VUT’ers/gepensioneerden;
  • een goed werkend Loket 33 met decentrale steunpunten in de woonservicezones die ook voor de nieuwe taken kwalitatief zijn toegerust;
  • het instellen van een fonds "Voor Elkaar" met een jaarlijkse voeding van - om te beginnen - 5 euro per inwoner;
  • goede ondersteuning van de mantelzorgers;
  • ruimhartige toepassing van vrijstelling van de sollicatieplicht voor uitkeringsgerechtigden die mantelzorger zijn;
  • het stimuleren en ondersteunen van het ouderenwerk en daarom niet bezuinigen op ouderenadviseurs;
  • meer ruimte voor inkomensvrijlating in uitkeringssituaties met
  • studerende kinderen;
  • een actieve rol van de gemeente om in samenwerking met initiatiefnemers uit het veld palliatieve zorg (hospice) te realiseren in Assen;
  • strikte handhaving en - indien mogelijk - inperking van het vergunningenbeleid m.b.t. het aantal prostitutiebedrijven en coffeeshops;
  • het inzetten van gemeentelijke daadkracht voor het realiseren van participatiebanen.
speerpunt 4 - Samenleven, ook met de natuur 
 
Trends en ontwikkelingen
Het milieu wordt steeds meer onderdeel van het gemeentelijk beleid. Dat betekent dat ook de gemeente Assen bij veel onderwerpen rekening moet houden met het milieu. Luchtkwaliteit is één van de onderwerpen. Van gemeenten wordt geëist dat ze voldoen aan de Europese normen wat betreft luchtkwaliteit. Een ander belangrijk onderwerp is het waterbeleid. Hierbij gaat het vooral over de wijze waarop (overtollig) water in de gemeente wordt afgevoerd. Een goed waterplan is daarvoor noodzakelijk.
 
Visie van de ChristenUnie
De ChristenUnie gelooft dat de mens, een schepsel van God, de aarde van de Schepper heeft ontvangen, om die te bebouwen én te bewaren. We hebben de aarde in bruikleen gekregen, ook wel rentmeesterschap genoemd. Dat schept een grote verantwoordelijkheid hoe we met de schepping omgaan, de zogeheten cultuuropdracht.
 
Rol van de overheid/rol van de samenleving
Assen is een stad die groeit, dit betekent dat er veel wordt gebouwd en aan de infrastructuur wordt gewerkt. Het is belangrijk dat er in dit kader zorgvuldig wordt omgegaan met de natuur. Bij alle nieuwe ruimtelijke plannen moet worden gekeken naar efficiënt ruimtegebruik, goede openbaarvervoersverbindingen, goede fietsvoorzieningen en de mogelijkheden van duurzaam bouwen.
Energiebesparing is één van de mogelijkheden om het milieu minder te belasten. Het is daarom van belang dat de gemeente Assen zelf het voortouw blijft nemen in energiebesparende maatregelen. Verder is het van belang dat de burger bewust wordt gemaakt van de noodzaak van energiebesparing door o.a. educatie en promotie van energiezuinige woningen.
Zuinig omspringen met water is nodig om ervoor te zorgen dat er voldoende drinkwater blijft voor alle mensen. Afvoer van regenwater naar het riool moet worden voorkomen. Bij nieuwbouwwoningen is dit inmiddels geregeld, het is ook nodig dat wordt gekeken naar mogelijkheden bij bestaande woningen.
De zorg voor de natuur kan niet alleen door allerlei regels worden verbeterd. Bewustwording bij de burgers is van groot belang. De gemeente moet daarom ook investeren in kennisoverdracht door natuur- en milieueducatie. Hiermee kan waardering, draagvlak en respect worden gecreëerd voor de natuur.
 
De ChristenUnie pleit daarom voor:
  • een integraal gemeentelijk fietsplan, waarbij een zo groot mogelijke scheiding gerealiseerd wordt tussen langzaam en snel verkeer.
  • Voldoende goede, bewaakte, gratis fietsenstallingen bij openbare gebouwen en winkelgebieden;
  • het realiseren van een jaarlijks uitvoeringsprogramma "Fiets". Bij de evaluatie moet o.a. de Fietsersbond worden betrokken;
  • een onderzoek naar het aantrekkelijker maken van het openbaar vervoer;
  • behoud en bescherming van monumentale bomen;
  • een verbod op het laten poepen van honden in de openbare ruimte. De gemeente zorgt voor duidelijk aangegeven honden-uitlaat-stroken. De gemeente moet hierin een helder beleid voeren en zorgdragen voor handhaving van het beleid;
  • het waar mogelijk afkoppelen van regenwater van de riolering. Waar nieuwe riolering wordt aangelegd, is de scheiding van afvalwater en regenwater het einddoel;
  • het onkruidvrij maken van de stad door selectief gebruik van biologisch afbreekbare middelen;
  • het bestrijden van straat- en zwerfvuil. Burgers en bedrijven zijn verantwoordelijk voor het schoonhouden van hun eigen omgeving.

speerpunt 5 - Samen met levensovertuigingen

Trends en ontwikkelingen
De ontwikkeling naar een zogenaamde neutrale staat die bepaalde groeperingen op dit moment voorstaan, is een illusie. Bij het maken van beleid spelen altijd overtuigingen mee die gestoeld zijn op al dan niet religieuze levensovertuigingen. Dat maakt dat beleid nooit neutraal kan zijn. Bewustmaking hiervan is een belangrijk speerpunt van de ChristenUnie.
 
Visie van de ChristenUnie
Scheiding van kerk en staat mag geen scheiding van geloof en politiek betekenen. Alsof religie en levensbeschouwing geen invloed zou mogen hebben op politieke standpunten. Wie de Bijbel serieus neemt, laat dat doorwerken in zijn of haar mening over de omgang met mens en natuur.
 
Rol van de overheid/rol van de samenleving
Wil religie niet tot een tweedeling leiden maar een samenbindende factor zijn, dan zal de overheid de waarde van religie in een samenleving moeten (her)ontdekken. Een samenleving zonder religie mist veel maatschappelijk kapitaal in de vorm van vrijwilligers, zingeving en identiteitsbeleving.
Daarbij geloven wij dat het christelijk geloof en de christelijke waarden en normen het meest heilzaam zijn voor de samenleving.
Zijn er vanuit kerken stichtingen in het leven geroepen om mensen die, op welk manier dan ook, hulp nodig hebben te ondersteunen, dan verdient dit ondersteuning vanuit de gemeente. In het kader van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning, waarin de verantwoordelijkheid voor elkaar in feite wordt ‘teruggegeven’ aan de samenleving, zijn deze initiatieven zeer gewenst.
Zondagsrust
Vanuit het christelijke geloof pleiten wij voor zondagsrust en in het verlengde daarvan voor de sluiting van winkels op zondag. Een collectieve rustdag is buitengewoon waardevol in een hectische, soms dolgedraaide samenleving. De ChristenUnie ziet de zondagsrust dan ook als een goede gave van God, niet om mensen te beknotten.
Grenzen en respect
De ChristenUnie wil ruimte geven aan religies en levensovertuigingen, binnen de grenzen van de wetgeving. Mensen zijn vrij om hun godsdienst, ook met uiterlijke kenmerken, te uiten. Godsdienst moet niet teruggedrongen worden tot achter de muren van huis, kerk of moskee, maar mag zich publiekelijk uiten. Minderheden moeten worden gerespecteerd en serieus genomen. De overheid heeft daarbij een voorbeeldfunctie.
Onderwijs
De ChristenUnie maakt zich sterk voor het behoud van het bijzonder onderwijs in de gemeente. Bij eventuele samenwerkingsscholen en/of brede scholen dienen voorwaarden gecreëerd te worden waardoor er sprake is van het behoud van de identiteit van de school.
 
De ChristenUnie pleit daarom voor:
  • ondersteuning van initiatieven vanuit kerken of andere maatschappelijke organisaties die gericht zijn op de ondersteuning van en hulp aan mensen die dat nodig hebben;
  • het sluiten van winkels op zondag om ruimte te geven aan het beleven van het geloof, een ongestoorde kerkgang en vanwege het collectieve rustmoment (tijd voor relaties).
speerpunt 6 - Kunst en cultuur bindt mensen samen
 
Trends en ontwikkelingen
Kunst en cultuur is een breed begrip. Het omvat eigenlijk alles wat in de samenleving door menselijke activiteit tot stand wordt gebracht. Mensen hebben de gave ontvangen om creatief te zijn, het is een gave die God aan mensen geeft. Cultuur is een wezenlijk onderdeel van het welzijn van een gemeenschap, cultuur variërend van kunst-op-straat, muziek- en toneelverenigingen tot het behoud van waardevolle panden en plaatsen in onze gemeente.
 
Visie van de ChristenUnie
De ChristenUnie vindt dat kunstenaars het leven verrijken door hun benadering van wat er om ons heen gebeurt. Zij kunnen ons de ogen openen voor het goede en het mooie als ook voor het bedreigende en het lijden.
Kunst en cultuur verdienen een grote uitingsvrijheid, maar de ChristenUnie is tegen uitingsvormen die godslasterlijk zijn, discriminerend of op zedelijk gebied de fatsoensnorm overschrijden.
 
Rol van de overheid/rol van de samenleving
De ChristenUnie vindt dat het gemeentebestuur de bereikbaarheid van kunst- en cultuuruitingen moet bevorderen. Eigen bijdragen en eigen (financieel haalbare) initiatieven zijn het uitgangspunt, maar subsidiering kan noodzakelijk zijn. De ChristenUnie vindt dat het gebruik van muziekschool en bibliotheek binnen het financiële bereik van de hele bevolking moet liggen.
 
De ChristenUnie pleit daarom voor:
  • stimulering van diverse relaties op kunstgebied: relaties tussen diverse soorten amateurkunstverenigingen, relaties tussen
  • professionele kunstinstellingen en scholen;
  • stimulering van cultuureducatie door de cultuurinstellingen in de stad en kunst- en cultuuronderwijs als integraal onderdeel van het onderwijsprogramma;
  • stimulering van de amateurkunst;
  • het betrekken van creativiteit van nieuwe culturen bij de bestaande;
  • ruimte in het beoogde nieuwe culturele kwartier voor de
  • kunstuitleen, voor kunstexposities en voor amateurverenigingen op gebied van toneel en muziek;
  • het zorgvuldig omgaan met monumenten en andere waardevolle gebouwen of objecten;
  • een goede culturele infrastructuur in Assen;
  • een creatief omgaan met (tijdelijk) leegstaande panden door atelierruimte of oefenruimte aan te bieden aan kunstenaars. Dit zou kunnen worden opgenomen in een op te stellen ateliersnota;
  • een beleid waarbij muzikale en culturele vorming voor iedere burger mogelijk is, ook financieel.
speerpunt 7 - Economie, samen delen
 
Trends en ontwikkelingen
Geluk, genot, gezondheid, wie is er niet naar op zoek?
Tot voor kort waren dat de idealen en zekerheden van veel Nederlanders, maar die tijd is voorbij. Het is nu veel meer een zoektocht geworden naar de ankerpunten in het leven. Zekerheid is voor veel Nederlanders een schaars artikel geworden De ideologie van de vrije markt heeft de laatste jaren de vanouds gemengde Nederlandse markteconomie sterk van aanzien doen veranderen.
Beleidstaken en de financiële verantwoordelijkheid van de gemeente zijn toegenomen doordat het Rijk steeds meer taken afstoot naar gemeente en provinciale overheid.
Onderlinge afstemming van beleid en samenwerking met andere gemeenten wordt daardoor steeds belangrijker.
 
Visie van de ChristenUnie
Centraal in de economische visie van de ChristenUnie staat het besef dat de mens de opdracht heeft de aarde op een verantwoorde manier te "bouwen en bewaren". Dit betekent voor de persoonlijke sfeer dat ieder dient te zorgen voor zichzelf, zijn gezin, zijn naasten en zijn omgeving en zo zijn mogelijkheden in te zetten voor de gemeenschap en tot eer van God te ontplooien.
Niet alle economische activiteiten dragen bij aan een ethisch verantwoorde maatschappij. De ChristenUnie verwerpt daarom activiteiten als prostitutie, gokhallen en coffeeshops. Verder is zij zeer kritisch over tendensen richting een 24-uurseconomie. Mens en samenleving zijn gebaat bij gemeenschappelijke rustmomenten. De zondag is daar uiterst geschikt voor en is een belangrijke verworvenheid in onze christelijke traditie. De gemeente dient altijd op zoek te zijn naar een balans tussen welvaart en welzijn.
 
Rol van de overheid/rol van de samenleving
De gemeente hanteert een vestigingbeleid voor bedrijven waarin het van belang is dat economische ontwikkelingen in harmonie met de omgeving plaats vinden. De overheid mag daarin niet de rol van betuttelaar op zich nemen, maar kan ook niet meegaan met iedere oplossing die een bedrijf aandraagt.
Door het voeren van een goed vestigingsbeleid kunnen zowel overheid als burgers samen winnen. De ChristenUnie hecht veel belang aan het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzaamheid is daarbij een sleutelwoord.
De gemeente zorgt voor een heldere regelgeving. Daar is op lokaal niveau heel veel aan te doen. Eén loket voor alle vragen van bedrijven voorkomt bureaucratie en eindeloze afhandelingprocedures.
Een goede werkgelegenheid is van belang voor zowel de bedrijven als de gemeente en haar inwoners. Het belang om zoveel mogelijk mensen uit de uitkering te halen en te houden is bijzonder groot. Het geld dat hiervoor beschikbaar is moet efficiënt ingezet worden.
Hoewel de druk om aan het werk te gaan en te blijven groot moet zijn, getuigt het ook van maatschappelijke moed wanneer erkend wordt dat niet iedere burger op dezelfde wijze in onze productie- en prestatiecultuur kan meekomen. Maatschappelijk ondernemen is daarom ook dat zowel overheid als bedrijfsleven ruimte bieden aan mensen die moeilijker kunnen meekomen. Door inschakeling in vrij-willigerstrajecten, of leerwerktrajecten dan wel door laaggeschoolde arbeid aan te bieden zal de maatschappij weer samen winnen.
 
De ChristenUnie pleit daarom voor:
  • een beleid dat een ontspannen sociaal-economisch klimaat bevordert; onder andere daarom wordt bedrijvigheid op de zondag tegengegaan;
  • een goede economische ontwikkeling, waar de bewezen kwaliteit van de ondernemingen en de duurzame werkgelegenheid in de
  • regio uitgangspunt is en niet de snelle verkoop van de m2;
  • het behouden van bestaande of aantrekken van nieuwe ondernemingen (werkgelegenheid). Dit mag niet leiden tot buitensporige kosten voor de gemeente;
  • aanpak van de verpaupering van bedrijventerreinen: de gemeente en eigenaren/ ondernemers gaan ongewenste situaties planmatig saneren. Beeldkwaliteitplannen en bouwvoorschriften voorkomen toekomstige ‘rotte plekken’;
  • het meeliften op particulier initiatief en vormen van co-financiering kan binnen strikte kaders; de gemeente maakt duidelijk waar de grenzen van ‘meebeslissen’ liggen;
  • het stimuleren van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen, maar ook bedrijvigheid die van bijzondere betekenis is voor allochtonen, gehandicapten en herintreders na ziekte;
  • goede toegang tot de gemeentelijke diensten, duidelijke loketten, geen verkokering, geen belemmerende ambtelijke cultuur;
  • onderlinge afstemming van beleid en samenwerking
  • met de buurgemeenten;
  • een goede ontsluiting van wijken en bedrijventerreinen.
  • Een goede verkeersafwikkeling is van essentieel belang bij een
  • goede economische ontwikkeling;
  • aandacht voor de verkeersveiligheid bij het ontwikkelen van
  • gebieden en bij de revitalisering van wijken, straten en wegen;
  • een structureel sluitende begroting. Dit is een belangrijke
  • voorwaarde voor een goede economische ontwikkeling.
 
Kandidatenlijst
1. Henk Medema
2. Alex Langius
3. Harm ten Kate
4. Steven Lagendijk
5. Harmke Vlieg
6. Peter Sturing
7. Tjerk Medemblik
8. Johan Haaksema
9. Henny Kempe
10. Henk Sleebos
11. Janny Thijms
12. Gert van Enk
13. Christien Veenstra
14. Gerdien Stad
15. Raoul Matulessy
16. Jaap Otten
 

« Terug