U zult de edelachtbaren korte tijd moeten missen…

vrijdag 03 juli 2009 10:12

Dat was dan alweer de laatste raadsvergadering van dit raadsseizoen. Vanaf augustus is elke twee weken weer een raadsvoorstelling mee te maken. Nu heeft het echt helemaal niets te maken met de raad, maar ik was pas op een site over titulatuur. Allemaal moeilijke titels als ‘hare majesteit’ die natuurlijk alleen geldt voor onze Koningin, maar ook titels als ‘hooggeboren’ voor een graaf of een gravin en ‘zijne excellentie’ voor een generaal. Verder ‘hoog edelgestrenge’, een titel die is weggelegd voor burgemeesters van een grote stad (of Assen dat is weet ik eigenlijk niet). Natuurlijk kennen we ook allemaal de titel ‘edelachtbare’. Toen moest ik even met mijn ogen knipperen. Want u raadt nooit tegen wie u edelachtbare moet zeggen? Ja, tegen raadsleden. Dat wist ik helemaal niet, het klinkt wel heel aardig overigens. Het wordt nog doller als je de titel vertaalt naar het Engels, dan wordt de aanspreektitel namelijk ‘My Lord’. Nou ja, maar niet teveel aan denken.

De ChristenUnie heeft overigens wat onderzoek gedaan naar de aanbesteding van het leerlingenvervoer. In de voorjaarsnota werd gemeld dat het voordeel van de inschrijving vermoedelijk met 35.000 euro zou tegenvallen. De werkelijke uitgaven zijn vele malen groter. Nu lijkt het nadeel geen 35.000 maar 350.000 euro te worden. Kijk en dat is nogal een verschil. Daarom heeft de fractie hierover vragen gesteld. We wachten rustig de uitkomsten af.

Vanavond werd er heel wat besproken in de raad. Van allerlei stadsvernieuwingen die voortkomen uit de Florijnas tot de duurzaamheidsvisie. Ik ben wel benieuwd voor welke variant (er waren immers een aantal varianten) er gekozen zal worden. Na de volgende raadsvergadering weten we meer hierover. Overigens was er één vraag in het vragenhalfuurtje over het hondenpoepbeleid. Uit mijn eigen waarneming weet ik dat in Peelo de foldertjes zijn rondgestuurd, wat echter niet is gedaan is dat de bakken volledig zijn geplaatst. Er staat wel een bak, alleen met enkel een omheining. De poep is gewoon op de grond te vinden. Wel apart… Wethouder Langius gaf in de raad nogmaals aan dat degene die zijn of haar hond op de stoep laat poepen gewoon verantwoordelijk is voor de rotzooi. Helemaal eens!

Vervolgens werd er gesproken over de opening van de winkels in Assen. Er lag namelijk een voorstel om niet over te gaan tot verruiming van de winkeltijden, bijvoorbeeld op de zondag. De VVD was het hier natuurlijk niet mee eens. GroenLinks sloot zich hierbij aan. Het is wat gemakkelijk om dan maar te roepen dat dit gaat om de zondagrust en roepen dat het al dan niet open zijn op zondag maar over moet worden gelaten aan de markt, dan is natuurlijk het einde zoek. In een jachtige samenleving is het goed dat we niet alleen maar doorjagen. Dat is goed voor medewerkers van de winkels, maar ook goed voor iedereen. Voor grote supermarkten is het wellicht mogelijk om op zondag open te zijn, maar voor de kleintjes betekent dit dat hen de nek wordt omgedraaid. Een omzet die hetzelfde blijft (er komen namelijk niet meer mensen, maar ze komen meer gespreid) maar een personeelsinzet die hoger wordt. Kortom, alleen maar verlies. Voor de groten wellicht niet zo’n probleem, maar voor de kleine winkels betekent dit het einde. Dat betekent weer dat het vestigingsklimaat minder wordt, dus dat het winkelbestand in Assen afneemt. Dat is toch ook niet wat we willen? Een stukje marktbescherming is hier op zijn plaats. Wat ik jammer vond is dat de voorstanders (PvdA / CU / CDA) een beetje stil bleven. De SP gaf wel repliek. Kom op, ga staan voor wat je vindt! Jammer dat hierover geen meningsuitwisseling plaatsvond, maar juist meningsstapeling.

Nou ja, de edelachtbaren gaan nu met reces. Even een tijdje rust. Even afstand van de winkeltijden, hondenpoep en de Florijnas. Vanuit deze plek wens ik een ieder een fijn reces toe!

« Terug