Olé, alles is tijdelijk!

dinsdag 25 augustus 2009 14:34

Alles heeft een andere betekenis gekregen in Drenthe. Je kunt Assen niet inkomen of je wordt ermee geconfronteerd. Allereerst al op alle invalswegen in Assen van die koeien, koeien van karton zeg maar. En als je dan de koeien voorbij bent zie je op elke rotonde geknutselde fietsen in het rood geel staan. Normaal gesproken weten we daar in Assen wel raad mee. Die dingen noemen we zwerffietsen. Nu niet, nu zijn het trofeeën. Oude rood geel geverfde fietsen als trofeeën, Assens trots. Toen ik pas Assen in kwam rijden had ik radio 1 aan staan. Ik klapperde even met mijn oren, maar heus…. Er vindt in Assen binnenkort een conferentie plaats in het Wilhelmina Ziekenhuis. U moet eens raden waarover… over doping! Dat is toch wat? Niets geen Frankrijk, niets geen Geneve, nee gewoon Assen! Een dopingconferentie in Assen, zwerffietsen die geen zwerffiets zijn en stieren overal waar je maar kijken kunt. Wat is er allemaal aan de hand?

De ingevoerde Assenaar weet natuurlijk wel welk circus de komende week naar Assen komt. Het is de wielerwedstrijd La Vuelta, zeg maar de Spaanse Tour de France. Alleen al dat La Vuelta in Assen start is een prestatie van formaat. Nog geen centimeter gefietst of we kunnen al wel spreken van een succes. Zojuist kregen we een mailtje over een sportcafé met als thema La Vuelta, onlangs kwam zelfs Nova (ja ja) even langs en zaterdag is Assen even echt wereldnieuws. Dit keer op twee bandjes zonder motor. Eerlijk is eerlijk, ik vind het wel een succes. Het heeft wel wat. Het kost veel geld, erg veel geld. Maar Assen staat (in ieder geval voor even) op de kaart.

Zaterdag is de proloog, een rondje om het TT circuit. Vervolgens is er aankomende zondag de eerste etappe. Rondjes rijden in Drenthe. De start in Assen, de finish in Emmen. En… voor alle christelijke broeders en zusters, de wegen gaan overal maar twintig minuten dicht. Iedereen kan dus naar de kerk! Aankomende vrijdagavond is de ploegenpresentatie waarna er nog een heel feestelijk gebeuren staat te wachten in de stad. Wat een reuring!

Volgende week begint het leventje van de raadsleden weer. Laten we zeggen het laatste stukkie van deze raadsperiode. Eerst nog even dit. Even genieten van Spaanse pepers, Spaanse frivoliteiten in de stad, ondernemers die allemaal Spaanse menu’s verkopen, stieren, fietsen, congresjes over doping en zo nog meer. Nou ja. Alles krijgt een andere betekenis. Maar het is tijdelijk… Maandag zijn de kunstwerken van nu gewoon weer zwerffietsen. Zijn de stieren weer gewoon karton en kun je gewoon weer een broodje hunebed kopen in Assen. Zo zie je maar weer, alles is tijdelijk……

« Terug