Voorjaarsnota, bijdrage Harmke Vlieg

zaterdag 26 mei 2012 10:45

De recessie in Nederland houdt aan. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week dinsdag bekendgemaakt. Eén ding lijkt duidelijk: het economische zelfvertrouwen van het begin van de 21ste eeuw is diep geschokt. Dacht men de economie aardig onder controle te hebben, bleek het toch dramatisch uit de hand te kunnen lopen. Deze crisis confronteert ons met de cultuur van onze tijd die op technische beheersing en economische vooruitgang is gebaseerd. Het maakt dat we stilstaan bij de kwetsbaarheid van het bestaan en de onvoorspelbaarheid van de toekomst.
De fractie van de ChristenUnie heeft met deze visie op het leven en op het politieke werk de jaarrekening 2011 en de voorjaarsnota 2012 gelezen en besproken.....

We lezen in de voorjaarsnota dat de stand van zaken financieel niet veel gewijzigd is t.o.v. begroting, de risico's zitten in de bezuinigingen, de grondexploitatie en het rijksbeleid. Door de decentralisaties wordt het begrotingsbedrag fors hoger en daarmee ook de risico’s die we lopen.
De uitvoering van het collegeprogramma loopt volgens planning en ook met het realiseren van de bezuinigingen liggen we op koers. Om de bezuinigingsoperatie goed te laten verlopen blijft het stellen van prioriteiten en focus op de uitvoering van de plannen rondom de bedrijfsvoering noodzakelijk.

Het beleid vanuit Den Haag is onvoorspelbaar. Door de val van het kabinet is er onduidelijkheid over o.a. de CAO voor gemeenteambtenaren, over de jeugdzorg en de sociale wetgeving. Ondanks die onduidelijkheid gaan we door met de ontwikkeling van WerkPunt. Met tot op heden prima resultaten, het buiten de deur werken loopt zo goed dat nu de norm voor 2014 al is gehaald.
Niet alleen Den Haag heeft invloed op wat er in Assen gebeurt, ook de Regio Groningen-Assen bepaalt de speelruimte die we hebben. Met name als het gaat om het aantal te realiseren woningen en vierkante meters bedrijventerreinen wachten ons spannende maanden.

De Nieuwe Kolk, de exploitatie van dit prachtige nieuwe complex baart ons zorgen. Zijn er ook andere oplossingen te verzinnen dan alleen synergievoordelen met de partners?
Mijn fractie vindt dat er alles aan gedaan moet worden om kosten te drukken en inkomsten te verhogen. De reserve voor de Weierstraat versneld inzetten kan, maar er moet meer gebeuren, we zijn bang dat die Weierstraatpot anders eerder leeg is dan we willen.
We willen duidelijkheid over de beleidslijn die u voorstelt, hoe wordt de reserve ingezet en hoe kunnen we daar als raad grip op houden? De Nieuwe Kolk moet geen draaikolk worden waar het geld in een mum van tijd in verdwijnt.

De politie doet niet meer aan ongevallenregistratie, zo lezen wij in de vjn. Dit bevreemdt ons omdat inzicht in ongevallen helpt bij het opstellen van beleid. Er is ook geen budget meer voor kleine verkeersmaatregelen, dit vinden wij onacceptabel. Wij willen dat er een potje gemaakt wordt zodat we burgers tegemoet kunnen komen als er aanpassingen nodig zijn.
Verhogingen van de tarieven voor het parkeren zien we liever niet. Hoeven we die ook niet te verwachten ondanks de vermindering van het aantal kort parkeerplaatsen?
We horen klachten over het Openbaar Vervoer, de situatie verslechterd. College, we vinden het belangrijk dat u dit signaal doorgeeft en dat u kritisch bent naar het OV-bureau. Het Openbaar Vervoer in de stad en in de regio moet goed zijn en blijven.

We werken voortvarend aan vernieuwingen in Zorg en Welzijn, het interactieve proces levert veel op, organisaties leren elkaar kennen, dat is winst.
De Gemeente pakt de regierol overtuigend op.
Over de koppeling van het GebiedsGericht Werken aan de veranderwensen rondom zorg en welzijn zijn we positief. Elders in het land zien teams van generalisten die onafhankelijk van bestaande instellingen werken. Deze teams richten zich op wonen, welzijn en zorg en op problemen die typerend zijn voor elke wijk zelf. Het werken met generalisten wordt door de VNG gestimuleerd. Zijn generalisten ook voor Assen in beeld?

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in het landelijke onderwijs- en jeugdbeleid. Denk aan het CJG en het Passend Onderwijs. Mijn fractie vraagt zich af of alle veranderingen ook invloed moeten hebben op het concept van de Brede School.
In Groningen is het concept van de Vensterscholen (voorlopers van de BS) veranderd. De aandacht wordt nadrukkelijker geconcentreerd op opvang en onderwijs, de scholen krijgen daarin de regie. De gemeente richt zich op wat er aanvullend nodig is om kinderen optimale ontwikkelingskansen te bieden. Is een herbezinning op de BS in Assen ook gewenst?

De komende tijd zal duidelijk worden hoe het verder gaat met Kloosterveen 2 en 3 en daaraan gekoppeld het derde cluster van scholen. Over het cluster lezen we dat de omvang ter discussie staat, is dat alles of staat het hele cluster ter discussie? Voor de betrokken scholen is snel duidelijkheid nodig. Mocht het cluster niet gebouwd kunnen worden welke mogelijkheden ziet u dan voor de scholen?

Een groot compliment willen we uitdelen aan de jongerenwerkers en de leerlingen van Pro Assen en het Gomarus College voor het organiseren van het alcoholvrije feest van vorige week. Geweldig dat er zo veel jongeren bereikt konden worden met de boodschap dat jong zijn en alcohol of drugs gebruiken geen goede combinatie is.

VV Leo heeft een extra veld nodig, de club barst uit zijn voegen. De noodkreet van de voorzitter kunnen we niet naast ons neerleggen. College, is het waar dat VV Leo volgens de normen recht heeft op een extra veld? Welke mogelijkheden voor uitbreiding heeft u onderzocht? We willen geïnformeerd worden over de voortgang van het onderzoek.
Dan het buitenzwembad dat om de staatssteun niet op de eerder voorgestelde manier kan doorgaan. Mag de nieuwe variant die u voorstelt wel? En is versneld inzetten van de reserve zwembad om de bezuinigingen te halen op dit moment wel een goed idee?
Twijfels hebben we ook over het andere bezuinigingsvoorstel: het verhogen van de inkomsten van de TT bijdrage van andere betrokken partijen. Is dat realistisch?
Over de wielerbaan het volgende: We zijn niet tegen investeren als anderen – gegarandeerd – de rekening betalen. De gemeentelijke bijdrage aan de exploitatie van dit centrum is met 275.000 per jaar in onze ogen al zeer fors.
Wellicht een gevoelige opmerking:maar is de 10FTE voor sportbuurtwerkers te verdedigen in deze economische crisis? Wat is het rendement van de inzet van sportbuurtwerkers en hoe verhoudt zich het aantal sportbuurtwerkers tot het aantal jongerenwerkers in onze stad? In de veranderagenda voor Zorg en Welzijn hoort wat ons betreft ook een bezinning op de vraag hoe we onze sportbuurtwerkers breder kunnen inzetten dan alleen voor sport. Graag horen we de reactie van het college op dit voorstel.

In het programma Veiligheid missen wij het één en ander. We hadden graag de onderwerpen Jeugd, alcohol en drugs en het thema mensenhandel teruggevonden in dit hoofdstuk. Ook missen we de mogelijke risico’s die er zijn m.b.t. de regionalisering van de politie. Mijn fractie wil graag goed geïnformeerd blijven over deze voor ons belangrijke dossiers.

We hebben vanmiddag al meer complimenten uitgedeeld maar nu komt er toch nog één.
Een groot compliment voor wat bereikt is in het programma Duurzaamheid en milieu. Zelfs landelijk viel Assen meermalen in de prijzen.

De onvoorspelbare toekomst maakt dat plannen maken lastig is, we begrijpen dat u daar als college mee worstelt. Betrek daarom de raad en andere partijen optimaal bij de keuzes die er gemaakt moeten worden, samen kunnen we op zoek naar de kansen die er zijn voor Assen. We denken dan met name aan de ontwikkeling van het Havenkwartier en het bedrijventerrein Assen-Zuid. Gebied ontwikkelen zoals we dat vroeger gewend waren gaat in de huidige markt niet meer werken. Het zal met kleine stappen moeten, waarbij goed gekeken moet worden naar kansen in het gebied. Het werken met een investeringsplafond is daarbij noodzakelijk om financiële risico’s te beperken. Kijk daarbij ook goed naar ervaringen in andere steden, in dit kader noemen we de stad Deventer als voorbeeld, daar wordt ook een industriegebied getransformeerd.
Tot slot, aan het begin van deze bijdrage noemde ik de kwetsbaarheid van het bestaan en de onvoorspelbaarheid van de toekomst. We hebben als het erop aankomt maar beperkte invloed op wat komen gaat. Dat relativeert ons politieke werk maar geeft ons tegelijk de energie om aan de slag te gaan met de verantwoordelijkheden die er liggen. Vorige week donderdag vierden we de Hemelvaart van de Here Jezus. Als christenen geloven wij dat Hij regeert en dat Hij eens terugkomt om alles nieuw te maken. Tot die tijd zetten we ons in voor Assen onder het motto: Geloven, durven en doen.

« Terug