De vragen rond mensenhandel die blijven liggen, raadscolumn van Bert Wienen

donderdag 21 februari 2013 16:07

De afgelopen tijd is er in (en vooral buiten) de Gemeenteraad van Assen gesproken over het thema mensenhandel. De aanleiding voor mijzelf en de fractie om aandacht te vragen voor dit thema kwam begin 2012, toen we werden geïnformeerd over het stopzetten van de subsidie van het prostitutiemaatschappelijk werk. Deze informatie was toen voor mij aanleiding om vragen te stellen aan het college en het te verbreden naar het thema mensenhandel. Daarna is er veel gebeurd in de raad. Ook andere partijen maakten zich terecht druk om dit thema. Verschillende keren is in de raad aandacht gevraagd voor de thematiek. Komende week met als voorlopig hoogtepunt de bespreking van de notitie waar we veel te lang op hebben gewacht. Ik ben blij dat we nu e.e.a. kunnen gaan bespreken en ik ben nog blijer dat er nu ook wat gaat gebeuren. Want hoe je het ook wendt of keert, hoe hard je als raadslid ook roept en werkt, het zijn de hulpverleners, opsporingsbevoegden en maatschappelijk werkers die het echte werk doen. De mensen die echt het verschil moeten maken. .....

In de discussie wordt het thema mensenhandel vaak gelinkt aan prostitutie. En volgens mij is dat terecht. Waar rook is is vuur. Natuurlijk weten we dat mensenhandel ook gaat over uitbuiting van werkers in de tuinbouw en over loverboypraktijken. De link leggen tussen mensenhandel en prostitutie is, zo blijkt uit meerdere onderzoeken , legitiem. De legalisering van prostitutie heeft meer gebracht dan alleen de gewenste vrije beroepsuitoefening. Het is om die reden vreemd dat in de discussies rondom mensenhandel de link naar prostitutie zo beladen is. Schijnbaar appelleert een beroep op deze link aan een wens tot ongebreidelde liberale vrijheid van de mens. Met als vaak genoemde reden dat vrijheid de oplossing is voor illegaliteit. Dat deze vrijheid vervolgens, overigens niet alleen in de sector van prostitutie, leidt tot allerlei uitwassen vergeten we gemakshalve dan maar even. Een onderzoek van verschillende politieke partijen naar het Zweedse model, waarbij het kopen van seks strafbaar is gesteld, wordt dan ook ontvangen met scepsis. En ja, ook ik vind dat er nog wel heel wat voors en tegens zijn bij dit model. Daarin verschilt het Zweedse model niet van het huidige Nederlandse model. Ik ben daarom oprecht geïnteresseerd naar de onderzoekservaringen van de afvaardiging van de politieke partijen. 
In de gemeenteraad gaat de discussie over de aanpak van mensenhandel in Assen en in Drenthe. Om die reden kunnen partijen het, gelukkig, vrij gemakkelijk eens zijn met elkaar (verwacht ik tenminste). Kunnen we met elkaar eensgezind het college aanvuren tot actie. Toch is het dan vreemd dat landelijk zo verschillend wordt gedacht. Zo is bijvoorbeeld D66 tegen de nieuwe prostitutiewet die nu in de Eerste kamer ligt en die aanscherping van het huidige beleid bewerkstelligt. Ik hoop dat die wet er snel doorkomt. Ook mevrouw Dettmeijer, de landelijk rapporteur mensenhandel, pleitte onlangs voor deze wet. Wellicht kan de D66fractie in Assen haar eerste kamer fractie nog wat bewegen. Ook bij die nieuwe wet blijven er natuurlijk wel heel morele vraagstukken liggen. In hoeverre zou een mens het recht moeten hebben om seks te kopen? In hoeverre zou het automatisme dat als ergens een ‘markt’ voor is dat handel op deze ‘markt’ ook moeten worden toegestaan? Zouden we ook niet eens onderzoek kunnen doen of vrijheid inderdaad de oplossing is voor illegaliteit? Vragen waar we deze week niet uitkomen denk ik. Ik hoop wel dat landelijk de nieuwe prostitutiewet snel wordt aangenomen. Ik hoop ook dat de notitie ‘aanpak mensenhandel’ in Assen snel wordt aangenomen en dat er regionaal meters worden gemaakt. Natuurlijk zijn dit geen totaaloplossingen en natuurlijk lossen we hiermee niet alle problemen op. Maar het zorgt wel dat op dit punt de wereld weer iets rechtvaardiger wordt dan gisteren. Het zorgt ervoor dat we de samenleving in het lood houden en dat onrecht wordt rechtgezet.

« Terug