Voorjaarsnota 2016, bijdrage Bert Wienen
Wat voor een samenleving willen we zijn? Een belangrijke vraag in deze tijd. Wat de ChristenUnie betreft een samenleving waarin iedereen gezien wordt en waarin iedereen een plek heeft. Of, zoals we leren van Paulus, een samenleving waarin we “als vrije mensen leven en die vrijheid gebruiken om in liefde voor elkaar te zorgen”. Het nadenken over deze vraag roept direct ook op welke overheid bij deze samenleving past. Durven we met elkaar te bezien wat over bijvoorbeeld 10 van de gemeentelijke overheid wordt verwacht? College voert u dat gesprek ook en zo ja, hoe wordt de raad daarbij betrokken?
Het mooie van een rapportage als de Voorjaarsnota is dat zichtbaar wordt welke integrale afwegingen er worden gemaakt, of juist waar het ontbreekt aan integraliteit. Als we bijvoorbeeld kijken naar het maaibeleid zien we enerzijds dat bezuinigingen binnen dat programma worden gehaald, maar zien we tegelijk dat deze bezuiniging effecten heeft op de inzet van mensen in de WSW of MEE-werkers. Voor de drie ton (die daar nu extra bij moet) kunnen een aantal mensen aan een baan geholpen worden én ligt onze stad er nog weer netter bij. Wij willen hierop graag andere keuzes.
Overigens, bracht ons dat wel op het gesprek of we niet op iets andere manieren onze groenvoorziening zouden kunnen organiseren. Bijvoorbeeld door het te koppelen aan Mijn buurt Assen. Zo zouden er groen-wijk-teams kunnen ontstaan die een aanspreekpunt vormen voor inwoners, waar gereedschap kan worden uitgeleend en waar inwoners samen afspraken kunnen maken over het groenonderhoud in de wijk.
Elke Voorjaarsnota weer worden er gesprekken gevoerd over de inzet van de REP middelen. Wat ons betreft ligt in dat kader de prioriteit bij het versterken van de binnenstad, tenminste als er sprake is van cofinanciering en heldere plannen. Dat een klein deel van de REP middelen wordt gereserveerd voor de ijsbaan kunnen wij ons voorstellen. Die ijsbaan zou een mooie aanvulling zijn in dat gebied en is een goede ontwikkeling voor Assen.
‘Geen bericht is goed bericht.’ Maar wat ons betreft is dat niet altijd een juist adagium. Het is goed om successen te delen, bijvoorbeeld rondom duurzaamheid. Deel uw ambities en resultaten binnen programma's. Opvallend stil vinden we het in dat kader rondom Sensor. Successen worden gedeeld in het VNG blad en in de krant. Maar deel deze juist ook met de raad. Wij zien uit naar de evaluatie waarin we inzicht krijgen in de investeringen die de gemeente heeft gedaan en de opbrengsten van de afgelopen tijd. Dan kunnen we beoordelen wat de voordelen voor Assen zijn en een afweging maken of het verstandig is om met deze investeringen door te gaan.
We zijn blij met het goede resultaat van De Nieuwe Kolk, daar is hard aan gewerkt. We zien uit naar de evaluatie die is afgesproken. Daarin willen we ook graag een meerjarenperspectief. De reserves die we inzetten voor DNK putten uit en we willen daar graag op tijd met elkaar over van gedachten wisselen. Met podium Zuidhage gaat het echter minder goed. Aan het einde van het jaar moet duidelijk zijn wat de financiële verwachtingen zijn. We zien daarbij ook graag een reële businesscase tegemoet.
We zijn tevreden over het plan van aanpak over de verwarde personen en lazen onlangs in de media dat GGZ Drenthe aan het einde van dit jaar de spoedpoli wil openen. Fijn dat u ons signaal heeft opgepikt dat er ook een andere mogelijkheid moet zijn dan alleen het inroepen van de politie. Onze vraag is of u in uw plannen expliciet ook aandacht wil hebben voor de kracht en inzet van ervaringswerkers. Vz. Wij streven naar een samenleving waar voor elkaar wordt gezorgd uit liefde of respect voor de ander. Dat betekent dat we niet alleen zorg goed moeten regelen, maar ook van de samenleving verwachten dat men omziet naar mensen die het zwaar hebben of verward gedrag vertonen. Hoe gaat u dat aspect naar voren brengen in de komende periode? Bent u bijvoorbeeld bereid om een publiekslezing te overwegen waarbij inwoners worden uitgenodigd?
Vz. We zien mensen in onze samenleving die het moeilijk hebben, mantelzorgers van wie veel wordt gevraagd, we zien armoede en verdriet. Tegelijk zien we ook dat er mooie dingen gebeuren in Assen. We zien een sociaal domein waarin goede stappen worden gemaakt, investering in de infrastructuur waarvan de resultaten steeds meer zichtbaar worden, duurzaamheidsleningen die optimaal worden benut en binnen no time werden vele vrijwilligers gevonden om samen te werken voor de vluchtelingen in Assen. Het college constateert dat er al veel doelstellingen uit het collegeakkoord zijn behaald. Ook dat stemt ons tevreden. Nu komt wat ons betreft de tijd van consolideren en bijstellen. Voorzitter, deze constateringen maken ons dankbaar en geven ons vertrouwen voor de toekomst.
Wat voor een samenleving willen we zijn? We wensen het bestuur van de stad, onze raad en medewerkers in dit huis bij het denken over deze vraag, de bede van Fransiscus toe: „Heer, geef mij de berusting om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, geef mij de moed om te veranderen wat ik niet mag aanvaarden, en geef mij de wijsheid om het verschil daartussen te zien.”