Bijdrage Henk Medema over motie 'homohuwelijk' (PvdA/D66)

donderdag 26 april 2007 19:45

Raadsvergadering 19 april

Voorz. dank u wel,

Vanavond spreken we in de raad over de motie homohuwelijk van de hand van de PvdA en D66. Feitelijk is de benaming van de motie onjuist, want we spreken hier over de positie van de trouwambtenaar! Dat is wel heel iets anders.
De PvdA/D66 motie wil de raad naar aanleiding van het regeerakkoord doen besluiten dat we in onze gemeente een besluit nemen tot uitsluiting van gewetensbezwaarde ambtenaren van de burgerlijke stand.
Alle ambtenaren burgerlijke stand worden, als het aan PvdA en D66 ligt, gehouden tot het sluiten van alle zich aandienende huwelijksverzoeken!

Dit gaat wel heel erg ver!
Moeten we zover gaan in een stad waarin we een collegeprogramma hebben waarin toch heel andere uitspraken worden gedaan? Ik citeer hierbij uit het voorwoord een paar zinsneden;
- Zorgen dat de stad datgene biedt wat de burgers willen.
- Er wordt een appel gedaan op de betrokkenheid van de Asser burgers.
Nog duidelijker komt dit naar voren in de onderdelen Iedereen telt mee en Bruggen bouwen.
- We willen ons inzetten voor de integratie van alle minderheden en de samenhang van de Asser samenleving bevorderen.
- Voorkomen dat mensen maatschappelijk geïsoleerd raken.
Onze fractie heeft grote bezwaren tegen het aannemen van de voorgestelde motie.

Dat willen we graag motiveren.
De voorliggende motie refereert aan een passage in het nieuwe regeerakkoord.
Behalve de laatste zin en de desbetreffende paragraaf in het regeerakkoord, zegt deze paragraaf exact hetzelfde als in het vorige akkoord van 2003.
Wat er in het nieuwe regeerakkoord aan toegevoegd is, bestaat alleen uit de volgende zin. “Mochten er in de gemeentelijke praktijk problemen ontstaan, dan zullen initiatieven worden genomen om de rechtszekerheid van de gewetensbezwaarde ambtenaar veilig te stellen.”
De enige verandering is dat er nu een zin aan toegevoegd is waarin initiatieven worden aangekondigd om de rechtszekerheid van deze ambtenaren veilig te stellen als er in de gemeentelijke praktijk problemen ontstaan op dit vlak.
Gewetensbezwaarden worstelen met hun geweten! Dat is niet zomaar een weigeren, nee er is echt sprake van een worsteling!
Daar waar geen wettelijke regelingen zijn getroffen voor gewetensbezwaarden worden in ons land al vele jaren in goed onderling overleg regelingen getroffen. Nederlanders staan erom bekend dat we tolerant zijn en respect tonen voor minderheden. Denk bijvoorbeeld aan pacifisten die weigerden om in militaire dienst te gaan toen de dienstplicht nog doorgevoerd werd.

De voorliggende motie timmert de zaak dicht zodat er geen ruimte meer bestaat voor onze gemeente om gewetensbezwaarde ambtenaren aan te nemen. Dit is naar de mening van onze fractie een vorm van discriminatie en het is bovendien in strijd met artikel 3 van de Grondwet die zegt, ik citeer: “onderscheid is verboden bij het aanstellen tot ambtenaar en het beëindigen van het dienstverband van een ambtenaar.” Ik refereer hierbij ook aan de brief van mei 2006 van toenmalig minster Remkes aan de tweede kamer. Hij schreef: Het bieden van ruimte voor gewetensbezwaren voor zover die geen schade toebrengen aan de goede functievervulling en aan het goed functioneren en de continuïteit van de openbare dienst maakt –zeker als die gewetensbezwaren samenhangen met morele oordelen op grond van godsdienstige opvattingen– in die zin ook onderdeel uit van het Nederlandse rechtsstelsel waaraan ambtenaren gebonden zijn. Gezien het feit dat er praktische en werkbare oplossingen bestaan, die recht doen aan beide in het geding zijnde belangen, is van een bedreiging voor het goed functioneren van de openbare dienst of de adequate uitvoering van de wet in de praktijk geen sprake.
Bovendien betekent deze motie dat de pluriforme samenstelling van het team trouwambtenaren ernstig wordt beperkt, zo zullen veel Assenaren met een christelijke of islamitische achtergrond op deze manier indirect uitgesloten worden van het ambt van trouwambtenaar. Om te voorkomen dat ook in Assen een situatie ontstaat met genoemde onrechtvaardige (en ongrondwettelijke) situaties dienen wij hierbij namens de fractie van de ChristenUnie een motie in.
De vraag die wij stellen aan deze raad is; hoe tolerant stellen wij ons hier in deze raad op? Houden we wel rekening met mensen die echt worstelen met hun geweten in deze gevoelige zaken?
In onze motie nemen we als vertrekpunt een klantgerichte houding van de gemeente, dat past bij ons collegeprogramma!
De huwelijksdag is een belangrijke en feestelijke dag! Aanstaande echtparen willen die dag graag op hun eigen wijze invullen. Wij willen dat de gemeente vanuit een klantgerichte houding de burgers daarin tegemoet komt. Daarbij past het dat men de mogelijkheid heeft om een ambtenaar te kiezen die past bij de eigen achtergrond en voorkeuren. Wij roepen de raad op om te laten zien dat Assen een tolerante gemeente is. Laten we een voorbeeld zijn voor andere gemeentes door te laten zien hoe je op een tolerante manier, met oog voor verscheidenheid een beladen discussie op een goede wijze kunt oplossen.

Samenvattend; Wij zijn van mening dat de motie van de PvdA/D66 in strijd is met de Grondwet en niet past in de heersende cultuur in ons land. Wij vinden dat er rekening gehouden moet worden met de worsteling van gewetensbezwaarden en dat voorkomen moet worden dat bepaalde groepen uit onze bevolking niet vertegenwoordigd zijn in het corps van ambtenaren van de burgerlijke stand en roepen de raad op te laten zien dat Assen een tolerante gemeente is.

Graag wil ik de voorzitter onze motie aanbieden waarin we het college opdragen om als algemene richtlijn bij het aannemen van ambtenaren van de burgerlijke stand aan te houden, dat de samenstelling van de groep ambtenaren van de burgerlijke stand zodanig breed is, dat er vanuit een klantgerichte instelling zo veel mogelijk voor ieder aanstaand echtpaar op hun trouwdag een passende match gemaakt kan worden tussen de wensen van het stel en een daarbij passende ambtenaar.

« Terug

Reacties op 'Bijdrage Henk Medema over motie 'homohuwelijk' (PvdA/D66)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.