Pechaanslag

maandag 23 juni 2008 10:20

Column vanaf de publieke tribune

Zo, het was weer donderdagavond, dus een raadsvergadering. Zoals altijd rond deze tijd van het jaar een volle agenda. Het college zal wel denken ‘dat kan nog net even voor de zomer'. Veel leeswerk dus voor de fractieleden. Maar goed, het dient een goed doel!

Vanavond was één van de zaken de besluitvorming rond de vorming van de Veiligheidsregio. Nu is het zo dat de brandweer van Assen bijvoorbeeld samenwerkt met de brandweer in Beilen. Straks wordt deze samenwerking geformaliseerd in deze nieuwe regeling waar alle gemeenten in Drenthe (als ze ‘ja' zeggen) mee zullen gaan doen. Op zich een goede regeling, ook een regeling waaruit blijkt dat de vorige keer (toen de regeling nog afketste) dat de beleidsmakers goed hebben geluisterd. Onze fractie vindt het belangrijk dat ook in zo'n grote regeling goed wordt gedacht om het personeel. De mensen die bij nacht en ontij klaarstaan om mensen in penibele situaties te helpen. De beleidsmakers en bestuurders kunnen veel bedenken, maar de brandweerlieden (vaak vrijwilligers) zijn het die het moeten doen. Wij, als ChristenUnie fractie, hadden een inspraakorgaan van vrijwilligers in de Veiligheidsregio graag geformaliseerd gezien. Helaas dachten de andere partijen er anders over. Zij vonden de uitleg van portefeuillehouder burgemeester Heldoorn, waarin hij betoogde dat hij veel sprak met vrijwilligers en precies doorheeft wat er allemaal speelt onder die vrijwilligers, voldoende. Ik op dit punt niet. Maar goed, politiek is geven en nemen. We hebben de toezegging gekregen van de bestuurder dat hij in de toekomst bijzonder veel oog zal houden voor de vrijwilligers ‘je mag me zelfs om 12 uur 's nachts wakker maken' en dat de mensen die nu werken voor de gemeentelijke brandweer in Assen ook daadwerkelijk in dienst blijven bij de gemeente Assen. Dat zijn twee waardevolle toezeggingen na een optreden waaruit blijkt dat onze fractie staat voor de vrijwilligers van het Asser brandweerkorps.

Andere punten waarover werd doorgesproken waren de tarieven voor het parkeren in Assen. Assen hanteert het uitgangspunt dat het parkeren kostendekkend moet zijn. Als u dus betaalt voor een bepaalde tijd, levert u de gemeente geen geld op maar betaalt u voor het feit dat de parkeergarage gebouwd is, dat er automaten staan, dat u de auto niet in het zand hoeft te zetten en dat soort zaken. Onze fractie vroeg de wethouder om aanpassing van de parkeerautomaten zodat je ook met chip of pin kunt betalen. Maar ja, dan moeten de parkeerautomaten aangepast worden, dat kost geld en dat drijft de prijs van parkeren in Assen weer op. Dus maar even zorgen voor kleingeld, anders kon het wel eens zijn dat je een ‘naheffingstoeslag' (een boete) krijgt. Mooi woord eigenlijk. Na? Waarna? Nadat je je auto hebt geparkeerd? Nadat je bent weggereden (de boete komt meestal pas na drie maanden weet ik uit ervaring..)? Heffing? Waarover? Over iets dat ik niet betaald heb (als je te kort betaalt dan heb je dus niet betaald over het stukje dat je te lang staat). Toeslag? Waarop een toeslag? Als ik geen kleingeld bij me heb, dan betaal ik niets. Een toeslag op niets dus? Bijzonder. Ik zou liever willen kiezen voor het woord pechaanslag. Het gaat immers om parkeren waar je niet voor betaalt. En de 35 euro nog wat boete voor de pech dat je geen kleingeld in je portemonnee hebt zitten vind ik meer een ‘aanslag' op mijn portemonnee als een ‘toeslag'.

Bert Wienen

 

« Terug

Reacties op 'Pechaanslag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.