Raadselachtige politiek
Deze keer begin ik mijn column met een raadsel: het is groen en het is troebel, rara wat is het? Donderdagavond was er weer een raadsvergadering. Er werd uitgebreid gesproken over verschillende onderwerpen. Onder meer over bijvoorbeeld de brandweer. De burgemeester, als portefeuillehouder onderstreepte het belang dat hij hecht aan een goed functionerende brandweer. Goed om te horen. Er lag ook een duidelijke beleidsvisie. Maar ja, beleid schrijven en beleid uitvoeren zijn twee dingen. Dus nu maar flink aan het werk! Smooky, die u vast ook al wel ergens bent tegengekomen, moet overuren draaien. Meldt u aan voor een gratis rookmelder van Smooky!
Zoals u weet is Assen echt een stad in het groen. Assen wordt omgeven door fantastische natuurgebieden. Dat is uniek. Het is goed als we dat beseffen en het is helemaal goed als je daarmee in termen van citymarketing iets mee kunt doen. Mooie toegangspoorten maken bijvoorbeeld om toegang te krijgen tot die natuurgebieden. Toeristen zouden dan vanuit Assen verschillende natuurgebieden kunnen bereiken en in Assen kunnen overnachten. Op naar het Fochteloërveen en het natuurgebied rond de Drentse Aa. Over een toegangspoort voor die laatste sprak de raad donderdagavond. Zoals het nu lijkt komt er een mooi gebouw met een soort bezoekerscentrum. Dat is maar goed ook, want Assen is trots op de titel ‘Assen, stad in het groen.’
Beste mensen, zet uw fiets op slot. In Assen is echt een hausse gaande als het gaat om fietsen jatten. Helaas. Ook voor de burgemeester, die vanavond inging op vragen hierover, is dit een punt van zorg. Gelukkig hebben we dan de politie nog. Aardig was het ook dat de burgemeester wederom aangaf dat de meldingsbereidheid zo laag is. Dus, ook al bent u nog zo chagrijnig na het constateren van de ontvreemde fiets, ga toch even langs de politie om het te melden!
Dan kom ik nu tot het oplossen van mijn raadsel. Er werd namelijk ook gesproken over het Meedoenbeleid. Zoals ik in mijn vorige column ook al heb beschreven kunnen kinderen van ouders die dit niet kunnen betalen, op vakantie op kosten van de gemeente. Dit is ontstaan nadat werd geconstateerd dat kinderen, als er bijvoorbeeld een voetbalkamp of scoutingkamp werd georganiseerd, niet meekonden omdat de ouders dit niet konden betalen. Vorig jaar is dus de regeling opgezet dat de gemeente hiervoor financiële middelen zou vrijmaken. Hiervan is vorig jaar goed gebruik gemaakt. Uit de evaluatie bleek echter ook dat er best veel kinderen niet mee gingen op vakantie, omdat ze bijvoorbeeld niet alleen op kamp mee wilden gaan of dat de ouders hun kind liever niet alleen lieten gaan. Daarom had de ChristenUnie een motie opgesteld die het mogelijk maakte om het bedrag, dat de gemeente anders beschikbaar zou stellen aan een deelname aan een kamp, voor een gezinsvakantie te besteden. De motie werd breed ondersteund in de raad. Meijer van GroenLinks prees de fractie van CU over het opkomen voor de gezinnen ‘zo kennen we u weer.’ De fracties van PLOP, VVD, GroenLinks, SP en PvdA ondersteunden de motie. Op verzoek van de wethouder werd de motie enige tijd (tot december) aangehouden, zodat hij zelf met een voorstel zou kunnen komen. Aldus werd besloten. Nu heeft u nog steeds geen antwoord op het raadsel. Moet u eens goed kijken naar de partijen die de motie ondersteunden? U weet wel, een motie over gezinnen, over meedoen mogelijk maken, over het welbevinden van gezinnen over eerlijke kansen voor alle kinderen. Toch typisch punten voor een christelijke gezinspartij het CDA. Maar nee, in Assen maakt het CDA er een sport van om onduidelijkheid te scheppen over dit soort zaken. Zij stemden, omdat zij de regeltjes en beleidsplannen boven de mensen stelden, tegen de motie. Heel bijzonder, helemaal in dit geval als de bal alleen nog maar ingekopt hoefde te worden. Kortom, raadselachtig. U weet nu ook het antwoord op mijn raadsel: het CDA.