Een column die geen column werd, weblog Bert Wienen

zaterdag 11 februari 2012 13:21

En zo zit er alweer een week op en bedacht ik me dat het weer tijd was om een weblog of column te schrijven. Ik moet zeggen dat ik niet zoveel inspiratie heb voor een column. Ik zou het natuurlijk kunnen hebben over het optreden van de voorzitter van de vereniging van de Elfstedentocht (hoe je beslissingen in landsbelang gewoon open en eerlijk kunt uitleggen), over de vraag die deze week meermaals werd gesteld of de Elfstedentocht nu eigenlijk was waar heel Nederland in deze sombere tijden op zit te wachten, ik zou het natuurlijk kunnen hebben over de motie van het Kinderpardon en de vraag of de gemeentelijke politiek zich zou moeten bemoeien met landelijke zaken (natuurlijk wel!) .....

of ik zou wat woorden aan het papier kunnen toevertrouwen over burgerparticipatie (waarover participerende burgers, ook wel raadsleden genoemd, zouden beslissen). Maar dat doe ik allemaal niet, ik houd het bij een droge opsomming van mijn werkzaamheden als raadslid deze week.

Een week waarin weer heel wat raadsuurtjes zijn gaan zitten. Maar dat is natuurlijk prima. Een groot gedeelte van de raadsuurtjes zaten in het voorbereiden van de vergadering van afgelopen donderdag. Een raadsvergadering waarin twee procedureel bijzondere agendapunten op de agenda stonden. Immers, de raad zou namelijk twee stukken van haar zelf gaan vaststellen. Het ging hierbij over de tariefdifferentiatie afvalstoffen en over een voorstel om te komen tot een visie over burgerparticipatie. Bijzonder voor mij was dat ik, als één van de vervangend raadsvoorzitters, het opiniërende gedeelte van deze vergadering mocht voorzitten. Dat betekende een goede voorbereiding, deze keer niet zozeer op de inhoud van de stukken, maar meer op de wijze waarop deze zouden worden behandeld. Daarbij hoorde ook een uitgebreide afstemming met de griffier en de ondersteunend griffier die tijdens de vergadering mij als voorzitter zou ondersteunen. Uiteindelijk werd het een vergadering waarin de raad het eens werd over deze stukken en er een open beraadslaging plaatsvond.

Al tijdens de vorige raadsvergadering ging het al over de uitbreiding van de basisschool Het Kompas in Assen. Natuurlijk is het altijd mooi als goede scholen groeien, maar de keerzijde is ook dat we wel kritisch moeten blijven kijken naar het aanbod van lokalen in Assen en de bezetting ervan. Het kan toch niet zo zijn dat er in gedeelten van Assen lokalen niet gebruikt worden en dat er ergens anders moet worden bijgebouwd. Natuurlijk ben ik ook niet voor het ongebreideld slepen met kinderen door de stad, maar nog eens genuanceerd naar dit vraagstuk kijken lijkt mij wel belangrijk. Al tijdens de vorige vergadering zegde de wethouder toe deze discussie, aan de hand van de verordening, nog eens te willen voeren. Tijdens de vergadering van afgelopen donderdag herhaalde de wethouder deze toezegging.

Afgelopen weken heb ik mij verdiept in de vraagstukken rondom prostitutie en mensenhandel in Assen en Drenthe. In het staartje van 2011 heb ik daarover vragen gesteld aan het college. Afgelopen periode heb ik over dit onderwerp gesprekken gevoerd met deskundigen en betrokken organisaties. Een onderwerp dat zich laat kenschetsen als ‘we weten allemaal dat het er is, maar hoeveel en wanneer en waar precies weten we niet’. Dat maakt dus ook gerichte acties moeilijk. Afgelopen donderdag hebben Harmke en ik hierover verder door gesproken met een aantal ambtenaren en de burgemeester. Gelukkig herkenden zij de analyse en gaven ook aan dat er Drenthe breed wordt gewerkt aan het boven tafel krijgen van cijfers en dat men het ermee eens is dat er in regievoerende zin nog veel moet gebeuren. Ik heb aangegeven graag op de hoogte te willen blijven van alle acties die er rondom dit onderwerp spelen. We houden vinger aan de pols en wachten nu eerst maart 2012 af als de cijfers op tafel komen.

Tot de volgende keer!

Bert

« Terug