WWnV; oftewel Wet Werken naar Vermogen; bijdrage Harmke Vlieg

vrijdag 20 april 2012 23:08

Met de nieuwe Wet werken naar vermogen gooit het rijk opnieuw verantwoordelijkheden over de schutting bij gemeenten.
Eerst werd de bijstand lokaal, gevolgd door de thuiszorg. Op komst zijn de jeugdzorg, de begeleiding uit de AWBZ en de uitvoering van de WWnV.

Met het doel van de decentralisatie-operaties is niet zoveel mis: overheidstaken moet je zoveel mogelijk dichtbij mensen organiseren. Maar over de manier waarop het nu gebeurt hebben wij zorgen. Door alle extra verantwoordelijkheden worden we als gemeente extra kwetsbaar voor financiƫle tegenvallers. En de politieke keuzevrijheid wordt steeds minder groot, waardoor we als gemeente steeds meer gaan lijken op een uitvoeringsdienst. Een ontwikkeling die wij niet toejuichen, wij pleiten juist voor meer beleidsruimte voor gemeenten, zodat de verschillende transities leiden tot ontschotting en zo tot betere zorg voor kwetsbare burgers......

Vanavond spreken we over de aanvraag voor de herstructureringsfaciliteit Sociale werkvoorziening.
Een aanvraag die nodig is om middelen voor de gemeente veilig te stellen. Samen met de aanvraag moet er een richting voor de herstructurering worden meegegeven.
In Assen zijn we voorloper op het gebied van Werk en Inkomen, met Werkpunt wordt al voorgesorteerd op wat erop ons af gaat komen.

Mijn fractie wil dat de talenten van mensen verder ontwikkeld en optimaal benut worden. Wij geloven in de kracht van mensen en proberen die kracht zo veel mogelijk aan te spreken. 

Tegelijk erkennen wij dat er in onze samenleving mensen zijn die verantwoordelijkheid willen nemen maar extra ondersteuning nodig hebben van de samenleving.

De WWnV gaat uit van kansen in plaats van beperkingen, maar omdat de financiële middelen beperkt zijn is de kans groot dat de mensen die ondersteuning nodig hebben de dupe worden.
Om dit te voorkomen pleiten wij voor ontschotting en het claimen van meer eigen beleidsruimte voor de gemeente. Deze richting geeft mijn fractie mee aan het college voor de voorliggende aanvraag.



« Terug