In de spotlight en Walk in the light… Raadscolumn van Bert Wienen

zondag 30 september 2012 15:05

Licht uit spot aan, u herkent het wel. We zijn in het theater. De stoelen zijn gevuld, de oproep om de telefoon uit te zetten heeft geklonken. Hier en daar schuiven plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders wat zenuwachtig heen en weer. Er worden nog wat laatste zaken uitgewisseld en dan dooft het licht. Immers, er staat iets te gebeuren. De Nieuwe Kolk wordt geopend! Eindelijk. Hete hangijzers zijn als horden genomen. Niets geen oude zaal meer in stand houden en niets geen rode beuk. Het is achter ons gelaten.
Als gezegd, het licht gaat uit en de spot gaat aan. Wat inleidende bespiegelingen door de presentator van het programma. Er worden wat zenuwachtige grappen gemaakt en de aankondiging vindt plaats. Een interessant programma zal volgen. Vanaf het balkon klinken mannenstemmen. Het mannenkoor. Het mannenkoor verricht de aftrap. Het mannenkoor dat met vele stemmen zingt en boodschapt. ‘Walk in the light, walk in the Light of Jesus’. Diepe bassen en stevige tenoren.
Juist in deze tijd. Een tegenboodschap. Een prachtig gebouw, een mooie omgeving. Ruimtelijk, sfeervol, gericht op synergie, cultuur en schoonheid. Ruimtes waar iets of iemand in de spotlight kan staan.....

Een podium voor de kunst, een podium voor muziek; een podium voor menselijke kunde. Maar het gezongen lied boodschapt over het wandelen in het licht. Tussen al de schoonheid en de pracht galmt het ‘Walk in the Light’. Duidelijk een verwijzing naar Jezus die zelf het Licht is en liet zien dat wandelen in Zijn licht betekent om te blijven omzien naar elkaar. Om je te begeven onder de zwakken en de mensen die hulp nodig hebben. Om te zien naar de mensen die gevangen zitten en hen die honger hebben. Dat is wandelen in het Licht. Zeg maar je te begeven tussen de onkunde, hen die niet kunnen.
Fraai. Zo hoort dat in een theater. Daar vindt schoonheid een plek. Maar vaak is daar, vanuit cabaret en moderne kunst, het kritische geluid. Mooi om dan ook zo te starten. Om een opening van een gebouw met kracht, een gebouw waarin de schoonheid centraal staat en een gebouw waarin van alles getoond wordt wat mensen goed kunnen, te beginnen met een tegengeluid. Laten we, tussen het pracht en de praal, oog houden voor de wereld om ons heen. Laten we om blijven zien naar de armen, naar de mensen die hulp nodig hebben. Laten we ons niet alleen focussen om degene die stilstaat in de spotlight, maar laten we meewandelen in het Licht om mee te wandelen met hen die dat nodig hebben.
Het werd een mooie opening. Sinds gisteren heeft het gebouw een ziel. Er is leven in geblazen. Bijzondere symboliek. Ooit is wel vaker iets begonnen door het leven in te blazen. Ook toen met hoge verwachtingen wat later toch tegenviel. Maar ook daarvoor is wel een oplossing gekomen. Het wandelen in het Licht werd het alternatief. De opening van De Nieuwe Kolk stond bol van de symboliek en verwijzing. Of het zo bedoeld was? Dat mag je een kunstenaar niet vragen. Sommige dingen ontstaan en zijn daardoor waar.
Laten we wat doen met de opening. Laten we in ieder geval weten dat er meer is dan dat wat er in de spotlight staat. Laten we blijven wandelen met het oog om ons heen. Niet alleen recht voor je uit kijken naar de kunde op het podium, maar vooral om je heen kijken naar de onkunde om ons heen. Laten we present blijven. En laat dat dan ook een stukje van onze cultuur worden. Een mooie start voor een mooi gebouw. Leven en cultuur en stilstaan en wandelen. Spotlight en ‘The Light’.

« Terug