Welke kant moet het op met het TT-festival? bijdrage van Harmke Vlieg
Moet het groter, ambitieuzer, en duurder?
Kunnen we instemmen met de ambities voor het TT festival Nieuwe Stijl?
Om een antwoord te geven op deze vraag zoom ik in op drie aspecten:
1. Past het bij Assen?
2. Past het in deze tijd?
3. Past het financieel?
Past het bij Assen?
Positief aan het plan is de nadruk op de motor, ik denk dat iedereen het daar wel over eens is. De motor terug in de stad is een aanwinst. Het afgelopen jaar is er al mee gestart en daar kan verder op door gebouwd worden. En ook gedurende het hele jaar mag best meer zichtbaar worden gemaakt dat Assen trots is op de TT. De motor in de stad past bij Assen.
Een ander deel van het plan is de wens om grote namen, artiesten, bands naar Assen te halen. En juist dit deel gaat erg veel geld kosten. Past dit bij Assen?
Wat ons betreft niet. Het heeft niets met de TT te maken, het leidt af van de motor en het is absoluut niet uniek in Nederland. Er zijn immers genoeg muziekfestivals. Het is dus niet onderscheidend en het slokt wel het grootste deel van het budget op (een half miljoen).
We vragen ons ook af of het publiek dit wil: kom je naar het TT-festival voor de bands of voor de unieke TT-motorsfeer. Wij denken voor het laatste, versterk dat dus.
Als alternatief voor de dure wereldbands kunnen we ook kijken naar lokale en regionale artiesten. Waarom geen bands uit Assen en omstreken? Dat zal de kosten enorm drukken en zorgt voor natuurlijke betrokkenheid.
Past het in deze tijd?
Nee, wij vinden van niet. De trends zijn duidelijk: festivals hebben het moeilijk en de bezoekersaantallen van de TT lopen terug. Je dan rijk rekenen met een droombeeld van een half miljoen bezoekers getuigt niet van veel gevoel voor realisme.
Het past ook niet in het huidige tijdsgewricht. We hebben te kampen met een aanhoudende crisis, veel gezinnen hebben moeite om rond te komen. Het past dan niet om als gemeente voor veel geld dure feestjes te organiseren. Dat is geen kerntaak en zeker niet te verdedigen naar al die Assenaren die in armoede leven.
Past het financieel?
De raad gaf de volgende kaders mee: het uitgangspunt is een financieel gezond festival. Het moet worden georganiseerd binnen het huidige budget, zo mogelijk met minder. De voorgestelde organisatievorm is dat de gemeente zich beperkt tot een voorwaarden scheppende en faciliterende rol. Wordt er binnen deze kaders gewerkt? Nou nee. De financiën zijn nog lang niet op orde. Het stuk staat vol met mogelijke bijdragen, de toezeggingen van de horeca zijn onzeker en er wordt gehoopt op subsidies en nieuwe inkomsten. Kortom boterzacht, en echt onvoldoende voor een succesvolle toekomst. De CU wil toe naar een toekomstbestendig festival waarvan het verdienmodel deugt en waarbij de gemeente financieel geen risico draagt.
Op onze vraag naar de risico’s van dit plan is tijdens de informerende bijeenkomst geen goed antwoord gekomen, we hadden het in het voorstel verwacht, maar ook hier geen risicoparagraaf. Wethouder, we vragen u om dit alsnog toe te voegen.
Tot slot, de veiligheid tijdens het festival, wel een kerntaak van de gemeente. De incidenten van het afgelopen jaar maken het noodzakelijk om nog eens goed naar de veiligheid te kijken. Hoe organiseren we de handhaving zo, dat het veilig is in de stad? Hekken zien wij niet als de oplossing. Dat past niet bij de TT in Assen.
De binnenstad moet open en veilig zijn voor alle Assenaren die de echte motor TT-sfeer willen proeven.
Voor het komende jaar ligt er de uitdaging om nu eindelijk eens de 50.000 euro aan bezuinigingen in te boeken op de TT. Al jaren lukt het niet om dit bedrag los te krijgen van de partijen die profiteren van het TT-festival. Niet best als we bedenken dat we andere bezuinigingen in dit huis wel doorvoeren, denk aan personeel, bibliotheek, zorg en welzijn, om er maar een paar te noemen.
Wij zullen niet instemmen met extra geld voor het festival. De uitdaging zal juist bij de andere stakeholders moeten liggen, gaan zij bewijzen dat ze verantwoordelijkheid gaan nemen voor het TT-festival, ook financieel?
De toekomst van het festival hebben ze zelf in handen, de gemeente zal zich moeten terugtrekken en een faciliterende rol gaan vervullen.
Archief > 2013 > oktober
- 26-10-2013 26-10-2013 23:08 - Donderdagmiddag bezocht Arie Slob de JWF Kazerne in Assen
- 24-10-2013 24-10-2013 14:15 - Bezoek JWF-kazerne met Arie Slob
- 22-10-2013 22-10-2013 23:23 - Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie bezoekt Asser Kazerne
- 11-10-2013 11-10-2013 21:34 - ChristenUnie Assen: ‘kazerne blijft!’
- 10-10-2013 10-10-2013 11:04 - Welke kant moet het op met het TT-festival? bijdrage van Harmke Vlieg
- 04-10-2013 04-10-2013 20:18 - Sociale woningbouw door gemeente; bijdrage van Steven Lagendijk