De gemeente Assen staat, als het gaat om de huisvesting van inwoners, voor een grote opgave. De druk op de woningmarkt (huur en koop) is ook in Assen hoog. Starters kunnen niet eenvoudig een woning vinden, doorstromers hebben moeite om hun volgende stap te zetten en ouderen, die wellicht anders willen wonen, kunnen ook niet gemakkelijk een geschikte woonruimte vinden.
Om de vastgelopen woningmarkt vlot te trekken, en op korte en lange termijn te zorgen voor voldoende woningen in Assen, is het belangrijk dat we op alle fronten inzet plegen om aan deze bouwopgave te kunnen voldoen. Een deeloplossing, die op korte termijn wat lucht kan geven aan de onderkant van de woningmarkt, is het bouwen van flexwoningen. Een flexwoning is een tijdelijke huisvestingsmogelijkheid om een periode te overbruggen tot er een passende permanente woonruimte wordt gevonden.
Gelet op de woningbouwopgave en onze verantwoordelijkheid om woningzoekenden te huisvesten, hebben we als fractie positief naar de plannen van flexwonen aan de Groene Dijk gekeken en hiermee ingestemd. De locatie aan de Groene Dijk leent zich qua opzet, bereikbaarheid en hoeveelheid woningen voor het beschikbare terrein goed voor deze plannen. Door het positief instemmen met de plannen voor het flexwonen kan er op korte termijn een grote stap gezet worden. Woningen die we hard nodig hebben. We zijn dan ook blij dat het voorstel tot realisatie van deze flexwoningen het gehaald heeft en dat we nu op korte termijn echt iets kunnen doen om voor deze woningzoekenden een woning te kunnen realiseren.
De bedoeling is dat er voor de duur van vijftien jaar (met een evt. verlening van vijf jaar) 150 flexwoningen gebouwd worden, welke in beginsel inzetbaar zijn voor woningenzoekenden die met spoed op zoek zijn naar een woning en die, op korte termijn, weinig tot geen kans maken op passende woonruimte. Denk hierbij aan starters, jongeren, statushouders en spoedzoekers.
Aangezien de oorspronkelijke bestemming van de Groene Dijk een bedrijventerrein is, hebben dergelijke plannen ook vaak een keerzijde voor direct omwonenden en reeds gevestigde bedrijven. Als fractie proberen we hier zo goed mogelijk oog voor te hebben. Tijdens verschillende informatiebijeenkomsten en in persoonlijke contacten zijn we dan ook met deze mensen in gesprek gegaan. Het college van B&W hebben we, in het verlengde hiervan, dan ook opgeroepen om met een open houding met deze omwonende het dialoog te blijven voeren en open te staan voor suggesties en ideeën die zij hebben. Want dan wordt dit project pas echt een succes.