“Wat heb je nou aan geld, als je niet kunt zwemmen, ook al zeggen ze: hij zwemt in het geld?” zong Herman van Veen al in 1978. Maar in Assen kunnen we eigenlijk al best goed zwemmen maar we zwemmen niet in het geld.
Vrijdag 13 september was het weer zover: de jaarlijkse Midnightwalk werd gelopen in Assen. Al voor de 16e keer verzamelden Assenaren zich op het Koopmansplein.
Op 4 juli is tijdens de raadsvergadering het jaarverslag 2023 van de gemeente Assen vastgesteld.
De uitvoering van de begroting 2023 is afgesloten met een positief rekeningresultaat van 31.4 miljoen.
Als fractie zijn we dankbaar dat we uitvoering hebben kunnen geven aan het bestuursakkoord en op veel onderdelen de dingen konden doen die nodig zijn voor Assen. We mogen ons gezegend weten. Toch hadden we misschien, gelet op het forse overschot, meer kunnen doen. Ook weten we dat er de komende jaren nog veel onduidelijk is over financiering vanuit het rijk voor gemeentefinanciering. In de bijdrage hebben we daarom de link gelegd met het verhaal van Jozef en de dromen van de farao.
Tevens hebben we een -aangenomen- amendement ingediend, die zag op het zuiver houden van de resultaatbestemming van het jaar 2023. Lees hieronder onze bijdrage.
Een gemeentelijke kaderbrief is een jaarlijks document dat helpt bij het opstellen van de begroting voor het volgende jaar. Het beschrijft welke projecten belangrijk zijn, hoeveel geld er is en hoe dit verdeeld moet worden. De kaderbrief geeft ook doelen aan die de gemeente wil bereiken en geeft richtlijnen aan afdelingen voor hun budgetvoorstellen. Daarnaast worden mogelijke financiële risico's besproken. Zo helpt de kaderbrief de gemeente om goede plannen te maken en het geld juist te verdelen. Hieronder de bijdrage zoals fractievoorzitter Bouke Weening die vandaag uitsprak.
Voorzitter, het is niet goed voor en auto om te lang stil te staan. Een ongebruikte accu raakt snel uitgeput, er komen scheurtjes in de banden en de remmen komen vast te zitten. Als je de auto te lang laat staan, gaat hij stuk. Hetzelfde geld eigenlijk voor mensen. De ervaring leert dat, voor degenen die niet aan het werk komen, de kans om zelf regie te hebben over je leven steeds verder afneemt naarmate de tijd verstrijkt. Mensen verliezen zelfvertrouwen, kennis van de arbeidsmarkt en hun weerbaarheid neemt af, zowel fysiek als mentaal.
De gemeente Assen staat, als het gaat om de huisvesting van inwoners, voor een grote opgave. De druk op de woningmarkt (huur en koop) is ook in Assen hoog. Starters kunnen niet eenvoudig een woning vinden, doorstromers hebben moeite om hun volgende stap te zetten en ouderen, die wellicht anders willen wonen, kunnen ook niet gemakkelijk een geschikte woonruimte vinden.
Anja Haga, lijsttrekker van de ChristenUnie voor het Europees parlement komt naar Assen
Onlangs mochten we op bezoek bij de Voedselbank in Assen. Hier konden we met de voorzitter van de stichting en een medewerker in gesprek.
Daar kwamen we achter toen we samen met de raadsfractie van de VVD op bezoek gingen bij de verschillende locaties van het Leger des Heils in Assen. De daklozenopvang Havenkade en de locatie aan de Maria in Campislaan moeten worden herontwikkeld. Goed om daar eens langs te gaan vonden we. We zijn onder de indruk van het werk van Het Leger des Heils. Goede zorg voor mensen die in de knel zitten is voor ons een belangrijk politiek streven. Het was dus ook best even schrikken om te horen dat Het Leger des Heils in Assen mensen moet weigeren als ze vragen om onderdak en een bed om in te slapen.