Fractievoorzitter Bouke Weening
Een gemeentelijke kaderbrief is een jaarlijks document dat helpt bij het opstellen van de begroting voor het volgende jaar. Het beschrijft welke projecten belangrijk zijn, hoeveel geld er is en hoe dit verdeeld moet worden. De kaderbrief geeft ook doelen aan die de gemeente wil bereiken en geeft richtlijnen aan afdelingen voor hun budgetvoorstellen. Daarnaast worden mogelijke financiële risico's besproken. Zo helpt de kaderbrief de gemeente om goede plannen te maken en het geld juist te verdelen. Hieronder de bijdrage zoals fractievoorzitter Bouke Weening die vandaag uitsprak.
Voorzitter,
Een aantal weken geleden ontving ik een mail van een vrouw uit Groningen. Ze was, op zijn zachtst gezegd, niet blij met hoe wij in Assen asielzoekers opvangen. Mijn opmerking in de krant: “Wat ons betreft mag het niet zo zijn dat er iemand in het gras moet slapen,” triggerde bij haar een reactie. De nette versie: Haar belastinggeld moesten we vooral niet uitgeven aan anderen.
Mijn fractie maakt zich zorgen over de verdeeldheid in dit land. We zien veel voorbeelden van mensen die ervoor kiezen recht tegenover elkaar te staan, in plaats van naast elkaar, schouder aan schouder. De ChristenUnie staat voor verbondenheid, medemenselijkheid en gedeelde verantwoordelijkheid. En wat zijn we dan blij hoe we hier in Assen met elkaar omgaan. Dat we grote groepen mensen onderdak kunnen bieden. Dat we een college hebben dat hier voortvarend mee aan de slag gaat zonder haar ogen te sluiten voor onze gemeente.
Voorzitter, dit brengt ons bij de volgende overweging: Waarom zijn wij hier als raadsleden? Wat is ons doel met Assen, met onze inwoners en met onze gasten? Hier hebben wij ons bij deze kaderbrief op gefocust en dat brengt ons tot een achttal punten, in willekeurige volgorde:
Klimaatadaptatie: Dit onderwerp krijgt naar onze mening wederom geen of te weinig aandacht. We doen het goed op het gebied van duurzaamheid, met plannen voor zon op daken en isolatie. Maar waar zijn de concrete plannen voor klimaatadaptatie? Hoever staat het met de tussendoelen uit de klimaatadaptatievisie? Welke doelen pakt het college dit jaar op? Het klimaat verandert en daar moeten we op anticiperen. Hoe gaan we water opvangen in tijden van veel regen en hoe hergebruiken we dit in tijden van droogte? Hoe pakken we hittestress aan, vooral bij nieuwbouw, onze binnenstad en in bestaande wijken? Wij verwachten meer visie van het college en we willen dit dan ook terugzien bij de begroting.
Jeugdzorg: De wachttijden in de jeugdzorg, vooral voor jongeren van 17 naar 18 jaar, lopen op. Drie maanden wachten op hulp is te lang. Wij roepen het college op om met jeugdzorgaanbieders naar oplossingen te zoeken. Hoe kunnen we tijdig ondersteuning bieden aan onze jonge Assenaren? We leven in een prestatiemaatschappij die veel lasten oplegt aan kinderen en jongeren. Vaak zijn er ook andere problemen zoals relatieproblemen of schulden. Jeugdzorg is niet altijd de oplossing; we moeten integraal naar signalen kijken. Wat is de visie van het college op zorgaanbieders?
Jonge Mantelzorgers: Mantelzorgers is een terugkerend thema in onze bijdrages. Goed om te zien dat het college hier ook mee aan de slag gaat. En toch nog een oproep vanuit ons. Jonge mantelzorgers en broertjes of zusjes, zogenoemde brusjes, van een kind dat bijvoorbeeld langdurig ziek is of autisme heeft, verdienen onze bijzondere aandacht en steun. Wij willen dat het college de behoeften en wensen van jonge mantelzorgers en deze brusjes in kaart brengt en passende ondersteuning biedt. In Zwolle worden al succesvolle initiatieven genomen om deze jonge mantelzorgers te ondersteunen. Wat kunnen wij hiervan leren? Wil het college toezeggen om in Zwolle op bezoek te gaan en bevindingen te delen met de raad voor de begroting?
Aandacht voor de Wijken: Aandacht voor de wijken blijft voor ons enorm belangrijk. We zien veel samenwerking en aandacht voor elkaar in bepaalde wijken. Een gemeenschappelijke plek is essentieel voor groei in het samenzijn. Uitbreiding, onderhoud en verduurzaming van deze plekken moeten nadrukkelijk aandacht krijgen. De lijn die we als raad en college hebben ingezet houden we graag vast!
Stadsbroek: De wielerbaan krijgt geen dak. Die knoop is nu dan toch echt doorgehakt, maar daarmee is de kous nog niet af. We zien goede mogelijkheden om Stadsbroek een boost te geven met sportonderwijs en verdere ontwikkelingen van activiteiten. We zijn benieuwd naar de plannen als vervolg op hetgeen is ingezet. Kan het college ons een update geven en/of toezeggen om voor of met de begroting met een concreet plan te komen?
Fiets op 1: De fiets heeft blijvende aandacht. Dat is goed. Fietspaden, parkeerplekken voor fietsen en fietsveiligheid blijven belangrijk. Uitgangspunt is om de bestemming in de binnenstad per fiets te bereiken. Veiligheid is een opkomend issue met nieuwe fietsen en snelheden. Goed om te zien dat een aantal gevaarlijke knooppunten nu aangepakt worden. Het volgende issue dient zich inmiddels aan: de Fatbikes. Kan het college aangeven welke mogelijkheden zij ziet om fatbikes en hun vaak jonge bestuurders onder controle te houden om de veiligheid van de overige fietspadgebruikers te waarborgen?
Actief Grondbeleid: “Assen is een leefbare stad waar iedereen ontspannen kan wonen”, deze woorden komen uit ons bestuursprogramma. Om dit mogelijk te maken, hebben we een impuls gegeven aan woningbouw, prachtig. Maar is het genoeg? De druk op de woningmarkt blijft toenemen. Actief grondbeleid is wat de ChristenUnie betreft een belangrijk instrument om woningbouw te versnellen. We hebben de pitch van de wethouder hierover afgelopen donderdag gehoord. U vindt ons aan uw zijde. Wel zijn we benieuwd welke middelen dit college wil inzetten om dit actieve grondbeleid uit te voeren (vestigen voorkeursrecht, vrijwillige verkoop, grondruil of in het kader van het algemeen belang het onteigenen van deze gronden). En heeft onze huidige Nota Grondbeleid voldoende mogelijkheden om het actieve grondbeleid uit te kunnen voeren? Of komt het college hiervoor op zeer korte termijn met een voorstel (uitvoeringsprotocol) strategische grondaankopen?
Dak- en thuisloosheid: Dakloosheid is een extreme vorm van uitsluiting die mensen hun waardigheid ontneemt. Onze fractie schrikt ervan dat er in Assen mensen de deur worden gewezen bij de daklozenopvang door een gebrek aan ruimte. Dit moet anders. Wij vragen het college om dakloosheid als prioriteit te behandelen. We hebben al meerdere keren gevraagd om een visie op dakloosheid. In februari bleek uit het antwoord op onze technische vragen dat er een visie aan de raad wordt voorgelegd die als basis zou dienen voor het regionale beleid. Gezien u in september gaat starten met het regionale beleid: Wanneer komt deze visie? We willen het college graag steun en vertrouwen geven om met dit belangrijke thema aan de slag te gaan, maar dan is het wel belangrijk dat het college ons beter meeneemt in het proces en ons tijdig informeert over de ontwikkelingen. Welke middelen wil het college inzetten om dak- en thuisloosheid aan te pakken en om te voorkomen dat mensen überhaupt dakloos worden? Wij vinden het belangrijk dat het ‘housing first’ principe een prominente plek krijgt in de visie en het aangekondigde beleid, kan het college hierin meegaan?
Tot slot, voorzitter: De raad controleert. Deze taak is cruciaal bij beleidsbeslissingen en de besteding van geld. Als ChristenUnie willen we hier nadrukkelijk voor staan, zowel wat betreft de inhoud als het proces. Wij streven ernaar ons werk op een zorgvuldige en effectieve manier te doen. De afgelopen weken heeft u wellicht gemerkt dat we hier scherper op zijn gaan toezien, en dit zullen we blijven doen. We roepen het college dan ook op om zorgvuldig de juiste processen te volgen en de raad goed mee te nemen in haar beslissingen, zodat wij onze taak optimaal kunnen uitvoeren. Samen zorgen we voor transparantie en verantwoording, en waarborgen we dat elke beslissing bijdraagt aan een mooier Assen.
Voorzitter, bijna 3000 jaar geleden moet de vijgenboer Amos de mensen aanspreken op hun gedrag. Er is scheefheid in de samenleving geslopen waartegen hij, namens God moet optreden. Neerbuigende kritiek op de ander leidt tot uitsluiting en groepen staan tegen elkaar op. Er is, helaas, 3000 jaar later, niets nieuws onder de zon. Laten we oppassen zo te gaan kijken naar onze medemensen. Want, dat leidt tot frustratie en ellende, uiteindelijk voor ons allemaal.
Dank u wel Voorzitter.