
Bijdrage Kaderbrief 2026
Uitnodiging fractievergadering

Jongerendebat Assen

Bijdrage ChristenUnie Schoonmakers in dienst van de gemeente

Politieke beschouwingen

De Klachtenprocedure

Gemeente Assen
Elk jaar is er in de gemeenteraad van Assen de behandeling van de 'Kaderbrief'. In de Kaderbrief staat welke plannen en ideeën de gemeente belangrijk vindt voor het komende jaar en waar het geld naartoe gaat. Zo weet iedereen waar we samen aan werken en wat er op de agenda staat voor Assen. Lees hieronder onze bijdrage.
VZ,
De profeet Jesaja leefde zo’n 750 jaar voor Christus, in een tijd vol onrust en angst. Het volk van Juda stond onder druk, er was wantrouwen, mensen voelden zich onveilig. Het vertrouwen in de samenleving brokkelde af.
Juist daar, midden in die onzekerheid, schetst Jesaja een ander beeld. Een toekomst waarin eerlijkheid de basis is. Waar vrede, rust en veiligheid niet worden afgedwongen met hekken, handhaving of harde woorden, maar groeien als vrucht van eerlijkheid, zorg en recht doen aan elkaar.
Hij schrijft:
“En als er weer eerlijkheid en recht is, zal er vrede komen.
Overal in het land zal het rustig zijn en de mensen zullen zich weer veilig voelen.”
Vandaag, bijna 3000 jaar later, leven wij in Assen. Een mooie stad waar veel mensen zich gelukkig thuis voelen. Want thuis dat is de plek waar je je veilig weet, waar je gekend wordt en tot rust mag komen. Maar we zien ook dat steeds meer mensen zeggen: ik voel me niet veilig. In de wijk, op straat, soms zelfs online. Dat gevoel van onveiligheid wordt soms gekoppeld aan anderen: mensen met een andere afkomst, achtergrond of overtuiging. Assenaren tegenover “niet Assenaren”. Alsof veiligheid iets is dat we moeten beschermen tegen de ander, in plaats van iets wat we samen opbouwen.
Laten we daarom met elkaar bouwen aan een Assen waar iedereen zich echt thuis mag voelen. Want wie zich thuis voelt, voelt zich veilig. En wie zich veilig voelt, kan tot bloei komen en bijdragen aan de stad.
En ja, voorzitter, hoe ziet dat er dan uit? Hoe bouwen we samen aan een Assen waarin mensen tot bloei kunnen komen?
Allereerst begint dat met een huis. Een plek waar je je veilig weet, waar je mag thuiskomen. Want als je geen zekerheid hebt over een dak boven je hoofd, of als je voortdurend worstelt met financiële zorgen, dan slokt dat al je energie op. Het kan je lichamelijk en mentaal uitputten, en je relaties met anderen onder druk zetten.
Daarom is voor de ChristenUnie de combinatie van wonen en bestaanszekerheid de onmisbare basis. We willen dat mensen kunnen ademen, ruimte ervaren, en zich niet gevangen voelen in schulden of onzekerheid.
We vragen het college: Waar ziet het college ruimte voor maatwerk, bijvoorbeeld door ook te kijken naar het besteedbaar inkomen in plaats van strikt vast te houden aan de 120%-grens?
Voorzitter, we zien ook dat er in Assen veel ambitie is op het gebied van woningbouw, maar dat de uitvoering vaak stroperig verloopt. Het lijkt soms alsof alle vertragende factoren buiten het gemeentehuis liggen, maar is dat ook zo? Wij pleiten voor meer gerichte sturing, meer regie en een versnelling van de procedures en uitvoering.
Daarom vragen wij het college: Kan het college in 2026 komen met een integraal woningbouwversnellingsplan? Een plan waarin we samen duidelijke keuzes maken, knelpunten wegnemen, bouwen naar behoefte en écht tempo maken, zodat inwoners niet onnodig hoeven te wachten op een plek om thuis te mogen zijn.
En voorzitter, om tot bloei te komen, hebben mensen elkaar nodig. De ChristenUnie gelooft in de kracht van de samenleving. Juist in een tijd van spanningen en onzekerheden is het belangrijk dat we bouwen aan een weerbare stad. Weerbaarheid begint niet bij regels of systemen, maar bij mensen zelf: inwoners die omzien naar elkaar, verantwoordelijkheid nemen en iets betekenen voor hun straat, wijk, dorp of stad. We zien gelukkig veel mooie voorbeelden in Assen, vrijwilligers, mantelzorgers, bewonersinitiatieven of gewoon goede buren. Deze inzet vormt het fundament van een sterke en verbonden samenleving.
Daarom pleiten wij ervoor dat er in elke wijk een plek is waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten — laagdrempelig en warm. Een plek voor een kop koffie, een praatje of een spelletje. Zo’n plek versterkt de sociale weerbaarheid en zorgt ervoor dat iedereen zich gezien en thuis mag voelen. Het is terecht dat het college hier aandacht aan geeft. Onze vraag aan het college is: hoe gaat u samen met inwoners en maatschappelijke partners deze sociale weerbaarheid verder versterken en concreet invullen in de komende jaren?
En wilt u bij de mooie woningbouwprojecten in de stad ook zorgen voor voldoende ontmoetingsplekken en hoe gaat u dat doen?
VZ, we willen het gevoel van onveiligheid niet bagatelliseren. Veiligheid is niet alleen een gevoel het gaat ook om daadwerkelijke handhaving en bescherming. Het is belangrijk dat we duidelijk zijn: wie over de schreef gaat, moet daarop worden aangesproken.
We zien dat er in de binnenstad, en met name op de fietspaden, steeds vaker gevaarlijke situaties ontstaan door te snelle (fat)bikes. Het gaat hier om de veiligheid van kwetsbare voetgangers, kinderen en ouderen.
Handhaving staat niet los van de bredere cultuur waarin we samen verantwoordelijkheid nemen voor elkaar en voor onze stad. Daarom pleiten wij ervoor om binnen de bestaande regels strakker en zichtbaarder te handhaven.
Onze vraag aan het college is: waarom wordt er niet vaker gecontroleerd op het gebruik, gedrag en snelheid van (fat)bikes in de binnenstad, en welke stappen gaat het college zetten om dit aan te pakken?
Voorzitter, als we het hebben over een stad waar mensen zich thuis voelen, dan bedoelen we ook een stad waar het gezellig is. Het is onze fractie opgevallen dat er tijdens oud & nieuw geen activiteiten voor jongeren worden georganiseerd. Juist zulke activiteiten kunnen bijdragen aan verbinding met de stad en met elkaar.
Toen we schriftelijke en technische vragen stelden over de jaarwisseling, bleek dat ook de veiligheidspartners van de gemeente dit beeld herkennen en ondersteunen. Wat ons betreft kan het dan ook geen kwaad om te onderzoeken wat er dit jaar mogelijk is aan organisatie rond oud & nieuw.
Daarom stellen wij voor om dit jaar te beginnen met het organiseren van een jongerenactiviteit, in lijn met het advies van de veiligheidspartners. Kan het college aangeven hoe ze hier tegenover staan? De ChristenUnie overweegt hierover in de tweede termijn een motie in te dienen.
VZ,
Jesaja laat ons zien: echte veiligheid ontstaat waar mensen eerlijk worden behandeld. Waar beleid niet verdeelt, maar verbindt. Waar we samen zoeken naar manieren om recht te doen aan iedereen, juist ook aan wie niet vanzelfsprekend mee kan komen.
Als ChristenUnie willen wij daarvoor staan:
• voor beleid dat rust geeft,
• voor woorden die verbinden in plaats van mensen buitensluiten,
• en voor keuzes die bijdragen aan een stad waar iedereen zich echt thuis en veilig mag voelen.