Heeft u wel eens een gestresste mug gezien?

vrijdag 12 oktober 2007 10:12

Column vanaf de publieke tribune

Vanavond was er weer een raadsvergadering in de raad van Assen. Het zou de laatste vergadering zijn van Harm ten Kate, ons fractielid. Met een van ongeduld trappelende Peter Sturing (de opvolger van Harm) op de tribune, ging de vergadering van start. Kort werd er opiniërend gesproken over kleine camping, voornamelijk over de vraag of kleine campings nu 15 of 25 plekken mogen hebben. Natuurlijk ging Plop weer met het voorstel aan de haal, zij zijn echt onze kampeerders van de raad. Na zich in het verleden hard te hebben gemaakt voor een drietal camperplaatsen, deden ze dit nu voor een ‘camping municipal’. Natuurlijk kregen we direct de gemeentetaken discussie (is een camping een taak voor een gemeente), maar in de kern is dit natuurlijk best een leuk voorstel. Echte Plopse innovativiteit.

Vervolgens het besluitvormend gedeelte van de agenda. Er moet mij even iets van het hart, er waren namelijk twee agendastukken afgevoerd van de agenda. Nu zult u denken waarom dit dan was…. Nou dat zal ik u vertellen; het waren beide bar slecht voorbereide stukken. In het ene voorstel dat is afgevoerd stond alleen maar de vraag om een bedrag, een ton, zonder daarbij aan te geven waarvoor.. en de andere was een rapport waarop nog geen reactie was gekomen van het college. Leve de agendacommissie! Dank dat jullie de stukken zo goed in de gaten houden, dat de raadsleden uiteindelijke zelf aan moeten geven wat ze wel en niet willen behandelen.

Inhoudelijk was er niet veel bijzonders vanavond. Dennis Kuils (D66) is bevestigd als raadslid. Mixed feelings voor hem vanavond, toch: Dennis veel goeds gewenst in de raad! Vind u het goed dat ik nog heel even wacht met de gestresde mug, dan vertel ik dat zo even… Vervolgens is er gesproken over de reclameobjecten in de stad. Hiervoor is gesteld dat er nu toch wel wat onduidelijkheden uit het vorige beleid opnieuw moesten worden vastgesteld. Vandaar: een nieuwe precieze notitie (vlaggen mogen 0,80 centimeter breed zijn, achterkanten van reclameborden moeten de welgedefinieerde kleur wit hebben) die voorlag. Nou ja, na weer een wat stuntelig antwoord van wethouder De Wal werd het voorstel, niet met algemene stem, aangenomen.

Ja! Daar was er weer één! Een motie van de SP! Tataahh… Dit keer over Haags beleid, waarmee we in Assen ook wat van doen hebben. Maar goed, u raad het al, de motie werd weer niet aangenomen. Zoals ik al eerder noemde: de SP loopt één op één. Elke motie die wordt ingediend wordt niet aangenomen! Bijzonder…

Daarna het afscheid van Harm ten Kate. Burgemeester Heldoorn sprak lovende woorden over onze fractiespecialist. Een scherp formuleerder met een wijze les voor alle raadsleden in zijn afscheidsspeech. ‘Toen ik nog in de oppositie zat wist ik zeker dat ik gelijk had, maar ik kreeg het gewoon niet, nu mijn partij coalitiepartij is weet ik niet altijd zeker dat ik gelijk heb, maar krijg ik het wel!’. Een korte samenvatting van het politieke werk, het gaat niet altijd om gelijk hebben, maar om gelijk krijgen! Harm het gaat je goed bij onze oosterburen! Geniet van de door jou geroemde civil society! Veel goed toegewenst samen met je vrouw Anneke!

En dan was ik nog bijna wat vergeten, namelijk de gestresste mug! De SP fractie heeft zich namelijk het lot aangetrokken van gestresste muggen in Assen. Hiervoor had men een amendement ingediend, de lichtreclame moest wat hen betreft ’s nachts maar uit in de stad. Een letterlijk citaat uit het amendement: ‘Andere soorten (insecten bijvoorbeeld) worden juist aangetrokken tot licht en blijven zo urenlang rond een lamp fladderen tot ze uitgeput raken of worden opgegeten’. Of te wel, de mug raakt burn out. Het zal u niet verbazen dat ook dit amendement niet werd aangenomen. Wel bespeur ik wat ‘partij van de dieren achtige’ trekjes bij de SP, het opnemen van de mug verdient hulde! Ga zo door! Er moet toch tenminste één partij zijn in Assen die het opneemt voor de muggen! Muggenzifterij!

« Terug