'Zo waarlijk helpe mijn God almachtig'

zaterdag 27 oktober 2007 12:01

Verslag raadsvergadering en installatie raadslid Peter Sturing (ChristenUnie), 25 oktober 2007

'Zo waarlijk helpe mijn God almachtig'

Vanavond was er weer een raadsvergadering. Voor de vergadering was er een voorlichting van de brandweercommandant. Hij is vorig jaar mei ook geweest na een wat desastreus verlopen doordrukpoging van beleid. Nu had hij een goed verhaal over de nieuwe koers van de brandweer in Assen. Alleen zijn verhaal over techniek klopte niet. Hij stelde dat de verwachtingen in het verleden te hoog zijn geweest. Dit had het gevolg dat de aanrijtijd van de brandweer groter werd. Maar aan het einde van zijn betoog kreeg de techniek toch de plaats die ze verdient. De rookmelder zorgt er namelijk voor dat er, volgens de commandant, in de toekomst geen doden door brand meer hoeven te vallen. Mooi toch!

Het volgende punt was het jaarverslag en de financiële verantwoording van de sociale werkvoorziening Alescon. De kosten voor deze organisatie zijn hoog. Echter de resultaten zijn zeer goed. Verbazend is het dan dat bijvoorbeeld mevrouw Eshuis voornamelijk ingaat op die kosten. Zij die altijd de mond vol heeft van visie getuigt van weinig visie door de getalletjes als uitgangspunt te nemen. Zoom nu in op de resultaten, zou mijn devies zijn. Immers dan controleer je en neem je je taak als volksvertegenwoordiger serieus. Volksvertegenwoordiging betekent niet per definitie elk stuk kritisch bekijken. Volksvertegenwoordiging betekent beleid bekijken door de ogen van het volk. Het volk, de burgers in Assen, is gebaat bij een goede werkvoorziening in Assen. Sociale uitsluiting moeten we zien te voorkomen. Dat kost nu eenmaal wat. Cijfers interpreteren en niet zomaar absoluut benaderen, is een kunst die iedere volksvertegenwoordiger zou moeten verstaan.

Vanavond hebben we een nieuwe collega gekregen. Peter Sturing komt de lege plaats van Harm ten Kate innemen. Hij werd geïnstalleerd nadat hij de eed gezworen had. Peter gefeliciteerd!! 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig', luidt de welluidende eed. Maar wat is nu de betekenis hiervan?

Politiek is een bijzonder gebeuren. Het staat bol van hectiek. Dan weer beleid, dan de begroting, dan de waan van de dag en dat allemaal voor een goed en wijs beleid voor de stad. Een stad waar mensen wonen en op elkaar zijn aangewezen. Een stad die bestuurt wordt in een democratie en dus volksvertegenwoordigers kent.

Wat is nu de betekenis van de eed hierin? Je zou het kunnen opvatten als een belijdenis. Het zeker weten dat God je helpt. Maar wat betekent dit dan concreet? Dit betekent niet dat er voor elk probleem een passende oplossing in de bijbel staat. Dit betekent ook niet dat je als christelijke volksvertegenwoordiger een getuigenis aflegt in de raad. Dit betekent wel dat je je bewust bent dat God helpt. Helpen is wat anders dan doen, God heeft het ‘doen’ op aarde gedelegeerd aan de mens. De mens moet de aarde bewerken,  in cultuur brengen en ‘heersen over mens en dier’. God heeft christenen een opdracht gegeven. Het dienen van Hem in alle facetten van het leven, het dienen van de medemensen en het regeren over de aarde. Hierbij geeft God aan dat Hij wil helpen. Dat geeft goede benzine voor de volksvertegenwoordiger. Dat geeft visie, kader en dat geeft een vertrekpunt! Mooi dat je met het uitspreken van een dergelijke eed direct een politiek statement afgeeft! Dat is pas visie! Symbolisch ook dat Peter als nieuw raadslid direct de visie op politiek geeft. Met God begonnen, voordat een ander politiek woord gesproken is! Een mooie slogan ook met weken voor de boeg waarin de begroting centraal staat. Ik wens dat u zich wenst: 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig'


Bert Wienen
Steunfractie

« Terug