Kadernota Jeugdbeleid 1

woensdag 11 februari 2009 11:02

Bijdrage Harmke Vlieg over de Kadernota Jeugdbeleid tijdens de raadsvergadering van 29 januari 2009.

Alle puzzelstukjes van de puzzel jeugd lijken inmiddels op tafel te liggen. Nu wordt het zaak om de stukjes goed in elkaar te passen. Sommige stukken van de puzzel zijn al goed geplaatst, met andere stukken moeten we nog even stoeien. De ChristenUnie worstelt nog met de puzzelstukken Brede School en Centra voor Jeugd en Gezin. We zien nog niet precies hoe die twee stukken goed gekoppeld kunnen worden.  Er is overlap tussen die twee instellingen, maar we zien ook verschillen in focus. De Brede School heeft als focus onderwijs. De ChristenUnie vindt het van groot belang dat scholen zich bezighouden met hun kerntaak, te weten goed onderwijs bieden. Brede Schoolontwikkelingen mogen nooit ten koste gaan van die kerntaak. De CJG hebben als focus de zorgkant, de ondersteuning van de jeugd en de gezinnen. We wachten met belangstelling de pilots af op het gebied van de CJG en hopen daarna goede beslissingen te kunnen nemen over de plek van de BS en de CJG in Assen.

 

Verder zal het leggen van de rand van de puzzel nog wel wat kopzorgen kosten. Een duidelijk kader en daarin een heldere overlegstructuur voor het hele jeugdbeleid is nodig om het jeugdbeleid tot een succes te maken. In Assen kennen we veel overlegorganen rond de jeugd, er ligt een grote uitdaging voor de gemeente om ervoor te zorgen dat deze overleggen zo worden gekoppeld en samengevoegd dat de jongeren daardoor de optimale zorg krijgen die ze nodig hebben. De ChristenUnie wil dat de gemeente op dit punt met kracht haar regierol oppakt. Om dit goed te kunnen doen is er een heldere visie nodig op de rol van de overheid en op de rol van de ouders. De missie in de kadernota mag van de ChristenUnie duidelijker omschreven worden, de rol van de gemeente moet helder zijn.

 

De ChristenUnie hecht veel waarde aan het gezin als de plek waar kinderen gevormd worden. We willen dan ook vol inzetten op de ondersteuning van gezinnen. De toegang tot de zorg moet laagdrempelig zijn voor de jeugd en de ouders.

De ChristenUnie wil naast het realiseren van goede zorg voor gezinnen die dat nodig hebben  de sociale verbanden rond het gezin versterken. Als samenleving hebben we samen een verantwoordelijkheid voor elkaar en voor de jonge burgers. Mensen hebben elkaar nodig, zo hebben ouders elkaar nodig om te leren van elkaars aanpak. De gemeente kan voorwaarden scheppen om die ontmoeting tussen ouders te stimuleren, bijvoorbeeld in de wijken. Wellicht kunnen de kerken daar als maatschappelijke partner ook een rol in spelen.

 

Het belang van sport mag van de ChristenUnie ook wel sterker belicht worden in de nota. Voor de sociale verbanden is een sportclub vaak van groot belang voor de kinderen en de ouders. Sport is niet alleen lichamelijk gezond maar het kan juist in de hele vorming van jongeren een rol spelen.

 

De ChristenUnie wil graag het jeugdbeleid op de voet kunnen volgen en vergelijken met andere gemeenten, daarom hebben we een motie voorbereid over het benchmarken van het jeugdbeleid. Graag horen we van de wethouder of hij Assen hiervoor wil laten inschrijven.

Samengevat zijn we blij met deze heldere nota, de plaat van de puzzel jeugd wordt steeds duidelijker, op sommige punten wordt het nog wat passen en meten met de stukjes, maar in goed overleg met alle betrokkenen en vooral met de jongeren en ouders zelf hebben we vertrouwen in het oplossen van deze puzzel!

 

« Terug