Duurzaamheid

donderdag 04 juni 2009 08:59

Bijdrage Steven Lagendijk over de Duurzaamheidsvisie in de raadsvergadering van 4 juni 2009

Duurzaamheid is tegenwoordig een hot item en wordt in veel contexten gebruikt. Als je zoekt op het woord duurzaamheid kom je veel definities tegen. Kern in de definities is dat we met ontwikkelingen bezig gaan die aansluiten op de behoeften van vandaag en ook voorzien in de behoeften van morgen. Als we dit concreter maken betekent duurzaamheid voor de ChristenUnie zorg voor de naaste, zorg voor het behoud van de rijkdom van de schepping (zowel de levende natuur als de materiaalbronnen) en daarmee ook zorg voor goede omstandigheden voor de volgende generatie. De huidige manier van leven in onze maatschappij vraagt om verandering als we duurzaam willen we leven. De verschillende crisissen (energie, milieu, klimaat en voedsel) dwingen ons er ook toe. We zullen als rentmeesters over deze aarde moeten regeren, het menselijk denken en gedrag zal duurzaamheid als uitgangspunt moeten hebben. De ChristenUnie wil zich hiervoor inzetten en heeft vanuit deze visie dan ook gekeken naar de duurzaamheidsvisie zoals die nu voor ons ligt. De duurzaamheidsvisie heeft een hoog ambitieniveau en gaat uit van een maatregelenpakket voor zowel overheid als burger, woningcorporaties, instellingen en bedrijfsleven. De overheid geeft het goede voorbeeld, maar de burger en het bedrijfsleven zullen moeten volgen. Deze insteek van de duurzaamheidsvisie kan op steun van de ChristenUnie rekenen. Bij een aantal onderwerpen willen we wat nader stil staan.

Betrekken burgers, woningcorporaties, instellingen en bedrijfsleven Het betrekken van de burgers, instellingen en bedrijfsleven bij deze duurzaamheidsvisie zal nog een hele opgave worden. De inspraakavond gaf wat dat betreft een somber beeld (slechts dertien personen). We roepen het college op om fors op de communicatie in te zetten. Daarnaast zal de grootste opgave zitten in het mee laten doen van burgers, instellingen en het bedrijfsleven. Hoe krijg je die zover om te investeren? De overheid zal hier een grote (financiële) stimulerende rol in moeten spelen.

Assen fietsstad Mobiliteit is een van de grootste veroorzaker van CO2-uitstoot in Assen en Assen fietsstad zal daarom een nog sterker accent krijgen. De fractie van de ChristenUnie juicht dit toe, maar wil ook het openbaar vervoer daar nadrukkelijk in betrekken. Onze fractie heeft al vaker gepleit voor stimulerende maatregelen voor het gebruik van openbaar vervoer en wil dat in dit kader nogmaals doen (denk aan acties zaterdagen, piekritjes enz).

Energievoorziening Duurzame energievoorziening is een belangrijk onderdeel in de duurzaamheidsvisie. Hier zijn verschillende alternatieven voor handen (biomassa-riool, zonnepanelen, windmolens enz). Het opzetten van gemeentelijke energiebedrijf lijkt voor de toekomst een mogelijke optie. Onze fractie pleit voor zoveel mogelijk duurzame energievoorziening binnen de gemeentelijke grenzen.

Financiën Een deel van de voorgestelde maatregelen zullen de verschillende partijen geld opleveren en dan met name in het energieverbruik. Maar hiervoor zijn eerst wel financiële middelen nodig. Hiervoor hebben we al een duurzaamheidsfonds ingesteld. Ook een revolving fund wordt als mogelijkheid bekeken. Het vullen van deze fondsen zal, mede in het licht van de huidige financiële crisis, lastig worden. Er zullen (financiële) keuzes gemaakt moeten worden. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst (bijv. inzetten Essent gelden). Onze fractie zal duurzaamheid zwaar laten mee wegen in deze keuzes.

Monitoring Hoe weet je nu waar je staat in het kader van duurzaamheid. Wat is de CO2-reductie in Assen en hoe doen we het t.o.v. andere overheden (gemeenten en provincies). De fractie van de ChristenUnie vindt de wijze van monitoring zoals beschreven in de visie te mager en wil dit zodanig terug zien in de visie, dat ook benchmarking mogelijk wordt.

Tot slot: De fractie van de ChristenUnie is dus positief gestemd over deze ambitieuze duurzaamheidsvisie. Duurzaamheid zal een belangrijke rol gaan spelen in de huidige en volgende generaties. We beseffen ook dat er nog veel hobbels te nemen zijn, maar dat let ons niet om voor deze visie te gaan.

Steven Lagendijk

« Terug