CU tegen motie Kernenergie omdat....

vrijdag 09 september 2011 13:45

Hierin kunt u lezen waarom we tegen de kernenergiemotie van GroenLinks hebben gestemd

M.d.V.

De discussie over energiebronnen en energieverbruik is in de afgelopen jaren al intensief gevoerd en dat zal ook wel zo blijven in de komende jaren. De uitputting van de huidige energiebronnen en de gevolgen voor het milieu vragen om andere oplossingen.

De ChristenUnie heeft in deze discussie altijd ingezet op omschakeling naar duurzame energie. Dit kan door geleidelijk niet-duurzame energie duurder te maken en duurzame energie goedkoper. Om de energievoorziening op peil te houden zullen we in de komende periode nog wel gebruik moeten blijven maken van niet-duurzame energiebronnen. Een van die bronnen kan kernenergie zijn. De fractie van GroenLinks wil middels het initiatiefvoorstel deze mogelijk nu en in de toekomst geheel uitsluiten. Laat het helder zijn dat de fractie van de ChristenUnie geen nieuwe kerncentrales wil, zolang er geen duurzame en betrouwbare oplossing is gevonden voor het problemen van veiligheid en afval. Toch gaat dit voorstel ons te ver:

* Door het volledig uitsluiten van kernenergie zou je in de problemen kunnen komen met energievoorziening (we importen uit europa deels kernenergie. Sluiting kerncentrales Dld kan ook niet voor 2022).

* Het uitschakelen van kernenergie zal in de overgangsperiode naar duurzame energie leiden tot extra inzet van andersoortige centrales, zoals kolen met de daarbij horende extra CO2 uitstoot.

* We praten over enorme kapitaalvernietiging als alle kerncentrales in Europa dicht moeten, daarnaast is het slopen ook erg kostbaar.

* De discussie moet o.i. landelijk gevoerd worden en niet plaatselijk. Het gaat om landelijke belangenafwegingen.

* De toekomstige mogelijkheden voor kerncentrales als een duurzame energiebron zijn er nog steeds (bijv. Thorium reactor, 4e generatie)

Dus wat de fractie van de ChristenUnie betreft ontvangt u geen steun voor dit intiatiefvoorstel, hoewel we wel tegen uitbreiding van kernenergie zijn.

« Terug