“Ik wil in Den Haag een brug naar het Noorden bouwen”, interview met Harmke Vlieg

vrijdag 07 september 2012 23:12

Drenthenaar verkiesbaar in Tweede Kamer

Drenthe moet op de kaart! Op de politieke kaart welteverstaan. Mocht Harmke Vlieg-Kempe (38) bij de komende verkiezingen als parlementariër voor de ChristenUnie verkozen worden, dan zal Den Haag niet meer om Drenthe heen kunnen. De belangen van deze provincie gaan haar aan het hart.

Maar niet alleen die van Drenthe. Heel Noord-Nederland zal in haar een goede vertegenwoordiger hebben. Ze is geboren in Friesland, heeft gestudeerd in Groningen en woont en werkt al jaren in Drenthe. Ze is fractievoorzitter van de ChristenUnie in Assen en daarnaast heeft ze een adviesbureau, waarmee ze kerken helpt bij het ontwikkelen van beleid en het hanteren van conflicten.....

Harmke Vlieg wil in Den Haag bruggen naar het Noorden bouwen. En dat is volgens haar hard nodig ook. Als de plaatselijke politiek niet had opgelet was de Johan Willem Friso-kazerne in Assen zo wegbezuinigd. En dat zou verwoestende gevolgen voor de werkgelegenheid hebben gehad. Een petitie en een brede maatschappelijke beweging voorkwamen het verlies van de kazerne. Harmke: “In Den Haag weten ze lang niet alles wat er speelt in het Noorden. We hebben daarom de Tweede Kamerfractie naar Assen gehaald en samen de kazerne bezocht.”

Maar er gaat Harmke Vlieg meer aan het hart. “We moeten niet meer denken in euro’s, maar in aandacht. Oog voor elkaar, laten we daar onze keuzes van afhangen. Wat kwetsbaar is moet een stem krijgen.” Hoe ziet haar Nederland er in 2030 uit? “Nederland loopt dan voorop met nieuwe ontwikkelingen, omdat het onderwijs op hoog niveau is gebracht. De zorg is uitmuntend en voor iedereen betaalbaar. Mensen in de buurten en wijken hebben elkaar opnieuw gevonden. De sfeer in de samenleving is niet langer ik-gericht, maar het ‘wij’ staat centraal. En we blijven zuinig omgaan met de aarde.”

Idealen te over bij Harmke. Maar denk niet dat hier weer een politicus mooier praat dan dat ze doet. Haar idealen leeft ze nu al zo goed mogelijk uit. Zo is ze zo groen als je maar kan zijn, in de zin van duurzaam. “We hebben al zonnepanelen voor warm water op het dak en we hebben een subsidieaanvraag ingediend voor zonnepanelen voor elektriciteit. Groente en fruit eten we uit onze eigen tuin, en er worden nauwelijks restjes weggegooid. Mijn man maakt er fantastische gerechten van. Ik geniet ook van groen: samen met een vriendin loop ik het Drenthepad, een aanrader.”

« Terug