De kop is eraf! weblog van Bert Wienen

vrijdag 07 september 2012 23:28

Tussen het geraas van de aankomende verkiezingen stond er gisteravond ‘gewoon’ weer een raadsvergadering gepland. Na een tijd van relatieve rust werd gisteren een aftrap gegeven voor een nieuw seizoen. En niet met het minste onderwerp; namelijk de Veranderagenda Zorg en Welzijn. Een grote discussie in het klein zullen we maar zeggen. .....

Want in heel Nederland wordt de discussie gevoerd over dit thema. Hoe krijgen we de zorg doelmatiger, hoe vinden we vormen waarin zorg beter aansluit op de specifieke vraag van de zorgvrager en hoe benutten we met elkaar de kracht van de samenleving? Prangende vragen in deze tijd en ik moet zeggen dat ik het mooi vindt dat de gemeente Assen haar nek uitsteekt om voorop te lopen met het weghalen van de schotten tussen instellingen en regelingen. Ik ben echter wel heel erg benieuwd hoe in de slipstream van deze ontwikkelingen de gemeentelijke organisatie zal gaan ontwikkelen

Want organiseren op vraag en organiseren rondom de zorgvrager, vraagt een aanmerkelijk andere houding en opstelling van de gemeente dan het organiseren rondom aanbod en classificeren van cliënten. En ook van de raad vraagt het de nodige flexibiliteit en vertrouwen. Sturen op de hoofdlijnen en sturen op vertrouwen. Ik ben benieuwd of het ons gaat lukken. Maar de eerste stappen rondom dit thema zijn gezet. Mooizo!
De discussies die gisteren werden gevoerd mocht ik meemaken als voorzitter van de gemeenteraad. En ik moet zeggen, ik vind dat echt leuk om te doen. Het is schipperen tussen de klok die in je nek hijgt en raadsleden die vinden dat het altijd de anderen zijn die lang spreken. Het is wel een uitdaging om én recht te doen aan de discussie én recht te doen aan de afspraken op de agenda. Maar vooral mooi als je ziet dat er uitwisseling van standpunten ontstaat en er met enige luchtigheid kan worden gediscussieerd.
De komende week gaat het erom spannen. De verkiezingen komen nu echt dichterbij. En zoals het nu lijkt zijn het vooral de VVD en PvdA die al lekker om elkaar aan het heen draaien zijn. Het gepolariseerde links en rechts vallen, als het om de macht gaat, zomaar weer in elkaars armen. En het zou mij niet verbazen als het CDA ook zomaar weer mee gaat doen. Ook daar doet het lonken van de macht altijd wonderen. De ChristenUnie heeft een stabiel programma. Zelfs in de peilingen toont de ChristenUnie zich stabiel. Maar we moeten ons ook weer niet blind staren op die peilingen. De uitspraak van Arie Slob in het verkiezingsdebat van het Noorden is me dan ook uit het hart gegrepen: ‘ik geloof niet in peilingen, ik geloof in God’. Een mooi verkiezingsperspectief! Ik ben benieuwd naar woensdag. In Assen is in ieder geval de kop eraf!

« Terug