WMO, bijdrage van Bert Wienen

donderdag 06 oktober 2016 21:24

In 150 jaar is de verzorgingsstaat opgebouwd. In ruim 1,5 jaar tijd lukt het in Assen, inderdaad soms met vallen en opstaan, de inwoners van Assen nieuwe vormen van ondersteuning en zorg aan te bieden. In die afgelopen 1,5 jaar zijn al heel wat onderzoeken en cijfers voorbij gekomen.

De vraag is echter of deze vorm van onderzoeken ons wel echt verder helpen. Het zijn thermometers die op een bepaalde tijd worden afgelezen en zomaar een eigen leven gaan leiden. Wat we nodig hebben is het antwoord op de vraag: vertrouwen wij erop dat het elke dag een stapje beter gaat? Bij onze fractie leeft dat vertrouwen. Gestoeld op de gesprekken in de praktijk en de informatie die beschikbaar is.

Het college informeert naar onze zin ruimhartig en cliënten en professionals zijn goed bereikbaar voor fracties. Aanbeveling 4 van het RKC rapport vinden we om die reden niet sterk. Wel kunnen wij ons vinden in de aanbeveling dat informatie beter benut moet worden.

Op 3 november roept het Instituut voor Publieke waarden een uitvoeringsautoriteit in het leven waar professionals signalen kunnen neerleggen over conflicterend beleid. Eigenlijk vinden wij zo’n soort idee ook wel iets voor Assen. Laten we professionals actief uitnodigen om aan ons te laten weten als er van conflicterend beleid sprake is. Dan kunnen we daarmee als gemeenteraad aan de slag. Collega’s hoe staan jullie tegenover dat idee. 

De stap en wens tot meer beroep op de eigen kracht van mensen en rond mensen hangt nauw samen met de manier waarop we omgaan met mantelzorgers. Voor de ChristenUnie echt een kernpunt. Een mantelzorger is geen vrijwilliger en geen professional en verdient om die reden aandacht in onze kadernota. Uit het cliëntervaringenonderzoek blijkt dat 81% van de mensen die hulp vraagt ondersteuning krijgt van mantelzorgers. Van 20% is niet bekend of de naaste deze zorg aankan en voor 26% geldt dat de men de zorg niet aankan. Assen kent meer dan 14.000 mantelzorgers waarvan we ongeveer van 3000 weten we dat ze overbelast zijn of dreigen te raken.

Daarnaast hebben we in Assen een grote groep jonge mantelzorgers (eventueel verwijzen op 1 november aandacht voor is en de activiteiten die door Vaart Welzijn worden georganiseerd). Kinderen en jongeren die actief bijdragen om de thuissituatie draaiende te houden. Dat vraagt  beleid waarbij mantelzorgers actief wordt gewezen op het recht op respijtzorg en uitvoering waarin indicaties/beschikkingen integraal worden afgegeven. Voor zowel inzet vanuit de WMO, alsook inzet vanuit jeugdhulp. Check bij het toekennen van jeugdhulp en bij de afdeling leerplicht of u te maken heeft met een jonge mantelzorger. Integraal indiceren is noodzaak. We weten dat er ook mantelzorgers zijn die helemaal niet in beeld zijn bij de gemeente. Mantelzorgers die voorkomen dat er een beroep op de gemeente hoeft worden gedaan. Ook deze mantelzorgers zouden bereikt moeten worden via informele netwerken en welzijn. Wat ons betreft worden deze kanalen optimaal benut. 

Om dit voor elkaar te krijgen zouden we graag een apart kader opnemen in de kadernota over mantelzorg en het integraal benaderen van mantelzorg. Vanuit het kader moet duidelijk worden dat er echt actief wordt gewezen op respijtzorg en dat moet straks dan leiden tot 100% duidelijkheid over de inzet en beschikbaarheid van mantelzorgers jong of oud bij indicaties. Daarnaast willen wij dat, via informele kanalen, mantelzorgers die nog niet in beeld zijn bij de gemeente wordt gewezen op de respijtzorg mogelijkheden. Wij vragen de collega’s hoe zij staan tegenover dit idee voor aanpassing van dit kader. 

Tenslotte vragen wij ook hier aandacht voor de problematiek van mensen die worden beschouwd als verward. Wij pleiten voor 24 uurs beschikbaarheid van maatschappelijk werkers of SPV die ook buiten kantooruren een inwoner in de eigen context kunnen helpen. Dit om te voorkomen dat mensen meegenomen worden naar allerlei bijzondere voorzieningen. De buurtteams moeten hiermee preventief aan de slag. En als er dan sprake is van acute problemen, laat er dan een maatschappelijk werker of SPV beschikbaar zijn. Niet iemand waar je heen moet, maar iemand die komt. Niet iemand die kijkt wat er met de persoon aan de hand is, maar kijkt wat de persoon op dat moment nodig heeft. Niet iemand die afhankelijkheid organiseert, maar iemand die uitgaat van de kracht van herstel van mensen. 

Wij vertrouwen erop dat de uitvoering van de nieuwe taken in het sociale domein elke dag een stapje beter worden uitgevoerd en nemen graag een apart kader op in de kadernota over mantelzorg.

 

« Terug