Jongeren, Drugs en Alcohol
Bijdrage van Harmke Vlieg over Jongeren, Drugs en Alcohol tijdens de raadsvergadering van donderdag 3 september 2009
Het onderwerp jongeren, drugs en alcohol gaat de ChristenUnie zeer aan het hart. Alcoholmisbruik neemt toe, vooral onder jongeren tussen de twaalf en de veertien jaar. Twee op de vijf jongens en één op de tien meisjes drinkt teveel alcohol. Te vroeg, te veel en te vaak speelt alcohol een rol in een kinderleven. Het aantal alcoholgerelateerde ongelukken is groot, om nog maar niet te spreken over de hersenschade die jongeren door overmatig alcoholgebruik oplopen.
De ChristenUnie vraagt van het college om met stevig beleid te komen op dit onderwerp. Wij willen duidelijk geformuleerde doelen zien. Welke concrete resultaten wilt u bereiken? Welke risicofactoren zijn van invloed op het gebruik van alcohol en drugs door jongeren? Op welke doelgroepen richt u zich, zijn de ouders ook in beeld als doelgroep? Wat zijn de speerpunten van het beleid? Hoe gaat u de samenwerking aansturen tussen de verschillende organisaties die zich met dit onderwerp bezighouden? We vinden het stuk op deze punten niet concreet genoeg.
In het voorliggende plan missen we actuele cijfers. De ChristenUnie vindt het wenselijk om op basis van actuele cijfers beleid te formuleren. Die cijfers zijn nodig om tot een goede probleemanalyse van de situatie in Assen te komen en om concrete doelen te formuleren. Want met hoeveel procent gaat u bijvoorbeeld in de komende jaren het alcoholgebruik van jongeren terugdringen? Hoeveel procent van de ouders moet over een aantal jaren een andere houding ten opzichte van het alcoholgebruik van hun kinderen hebben?
De fractie van de ChristenUnie is graag bereid om een actieve inbreng te hebben bij het aanpassen van dit stuk. We willen dan ook de volgende aanvullingen aandragen:
- Verhoog de leeftijd waarop jongeren lichtalcoholische dranken mogen kopen van zestien naar achttien jaar. Zo'n zestig tot zeventig procent van alle Nederlandse gemeenten zijn voor een verhoging van de minimumleeftijd. Binnenkort beginnen sommige gemeenten al met een pilot om te kunnen zien wat de gevolgen zijn voor de overlast als jongeren pas op hun achttiende aan drank kunnen komen. De ChristenUnie wil dat ook Assen zich hard gaat maken voor die leeftijdsgrens van achttien jaar. (Advies van Nationale denktank)
- Formuleer een goed sluitingstijdenbeleid met de horeca (bijv. om twee uur sluiten, om twaalf uur geen nieuwe bezoekers meer toelaten)
- Voer leeftijdscontrole op afstand in de supermarkt in, door camera’s bij de kassa (de kans dat jongeren dan alcohol kunnen kopen is 1 op 25 terwijl het 1 op 2 was. Bron: Universiteit Twente)
Laten we met elkaar uitstralen dat overmatig alcoholgebruik en drugsgebruik niet cool is. De ervaringen met het rookbeleid leren dat een cultuuromslag mogelijk is. Wij gaan ervoor!