Bijdrage bestuursopdracht Zorg en Welzijn op 8-9-2011

vrijdag 09 september 2011 23:46

De ChristenUnie vindt het belangrijk dat er vanuit de gemeente aandacht is voor mensen in onze samenleving die zorg en ondersteuning nodig hebben. Met die insteek hebben we de sturende principes voor de bestuursopdracht Zorg en Welzijn in de fractie besproken....

Bijdrage bestuursopdracht Zorg en Welzijn op 8-9-2011

De ChristenUnie vindt het belangrijk dat er vanuit de gemeente aandacht is voor mensen in onze samenleving die zorg en ondersteuning nodig hebben. Met die insteek hebben we de sturende principes voor de bestuursopdracht Zorg en Welzijn in de fractie besproken.

In het voorstel wordt een knip gemaakt tussen de kerntaak van de gemeente – zorg voor zeer kwetsbaren- en de beperktere taak van de gemeente voor wat betreft het verbeteren van de kwaliteit van de samenleving.

We vinden het een goede zaak dat er op deze manier een begin wordt gemaakt met een kerntakendiscussie, om deze discussie hebben we al meermalen gevraagd. We nemen aan dat we ook op andere beleidsterreinen deze discussie niet uit de weg gaan.

Verantwoordelijkheden teruggeven aan de samenleving is goed, maar een zorgvuldige, menswaardige en rechtvaardige uitvoering is een belangrijk aandachtspunt. Wij willen niet alleen een afslankende en duidelijke overheid, maar tegelijk – vooral voor de zwakkeren - een dienstbare en zorgzame overheid. Vooral op die terreinen waar het particulier initiatief dit (nog) niet kan bieden.

Degene die zorg nodig heeft staat centraal. De ChristenUnie wil dat de gemeente de regie neemt om ketenpartners in de zorg te laten samenwerken. Vanuit deze samenwerking kunnen organisaties inzetten op integratie en afstemming van het aanbod en worden er middelen ten behoeve van kwaliteitsverbetering in de zorg vrijgespeeld. Deze ontwikkelingsrichting zien we graag in de komende visie opgenomen.

We geloven dat mensen tot hun recht komen als ze zich voor elkaar verantwoordelijk voelen en zorg dragen voor elkaar. Mensen geven elkaar steun, liefde en zorg. Dit begint dicht bij huis in de eigen straat, buurt en wijk. Vrijwilligers en mantelzorgers die zich inzetten voor mensen en de samenleving verdienen daarom goede ondersteuning van de gemeente.

Daarbij is het van belang de wisselwerking tussen de formele en de informele zorg verder op gang te brengen. Op die manier kan ook het sociaal kapitaal van de samenleving beter worden benut. Kerken en andere religieuze gemeenschappen kunnen hierin ook een rol spelen.

Eigen Kracht-conferenties die al worden gebruikt in de jeugdzorg, kunnen worden uitgebreid naar het terrein van de ouderen- en gehandicaptenzorg. De hulpvraag wordt zo eerst in de eigen kring neergelegd. Deze keukentafelgesprekken bieden wat ons betreft goede mogelijkheden om de zorgvrager passende zorg in en uit de eigen omgeving aan te bieden.

De sturende principes zien we als een eerste stap, in de komende visie willen we het wel concreter ingevuld zien, er moet wat ons betreft duidelijkheid komen voor wat betreft de volgende vragen:

Wie zijn de zeer kwetsbaren?

Wat doet de gemeente straks nog wel, voor welke zaken kunnen mensen bij de gemeente aankloppen?

Voor het formuleren van een visie is de inbreng van betrokkenen wat ons betreft essentieel. Het moet echt een gemeenschappelijke visie worden waar de verschillende partners achter staan. We zullen het participatietraject dan ook op de voet gaan volgen.

« Terug