Armoedebeleid en Schuldhulpverlening mei 2017; bijdrage van Margreet Boersma

zondag 21 mei 2017 13:03

Besluitvormend 18 mei 2017 

In de afgelopen week las ik een artikel over het Sociaal Hospitaal. Een innovatief idee wat wordt opgezet met financiering van een zorgverzekeraar.

In Den Haag gaat men starten met het Sociaal Hospitaal. 250  multiproblemgezinnen worden geholpen en zij kampen met meerdere problemen tegelijk zoals schulden, armoede, psychische problemen  en andere gezondheidsproblemen.

Het idee er achter is dat als eerst de schulden worden opgelost en bestaanszekerheid wordt gecreëerd de andere problemen minder worden. Dit heeft positieve effecten op de gezondheid en de zorgconsumptie van deze mensen.

Voorzitter wat ons betreft een prachtig initiatief wat laat zien wat de integrale effecten zijn van het oplossen van schulden.

 

Voorzitter, in dit beleidsplan komt wat ons betreft de urgentie van het armoede probleem nadrukkelijk naar voren en de psychologische aspecten van dit probleem zijn goed in beeld.

Inzet op preventie moet een speerpunt blijven. Meer inzet van VaartWelzijn en meer inzet van vrijwilligers juichen wij van harte toe.

In het opiniërende gedeelte heeft de ChristenUnie het punt van het Sociaal Incasseren aangehaald. Is men zich in dit huis er van bewust dat zij zelf een vindplaats zijn van deze problematiek en worden signalen adequaat opgepakt?

Hier kwam de toezegging op van de wethouder dat hij met Hefpunt in gesprek gaat om te kijken of het anders kan met de incasso’s.  In het verslag lees ik hier niets over terug. Graag hoor ik van de wethouder wat hij nu precies gaat doen?

 

Voorzitter, wij stemmen in met het dit beleidsplan en zullen de resultaten van het beleid volgen in de monitor Sociaal Domein.

 

Opiniërend 11 mei 2017

 

De Sociale Winkel geeft voedsel uit aan mensen die na 3 jaar niet meer terecht kunnen bij de Voedselbank.

Uit onderzoek van Stichting SchuldHulpMaatje blijkt dat 10.000 mensen in Assen op de armoedegrens zitten en hoge schulden hebben.

 

Vz genoeg reden tot zorg.  ChristenUnie is dan ook blij dat dit beleidsplan waarin armoedebeleid en schuldhulpverlening samen worden gekoppeld  aan het Sociale Domein. Op deze manier kan er integraal gekeken worden naar een effectieve oplossing voor onze inwoners in nood.

 

De Bijbel geeft interessante economische principes, waarvan we graag gebruik maken. Schuldhulpverlening sluit aan bij het Bijbelse idee dat iedereen recht heeft op een tweede kans. Het zorgt ervoor dat nieuwe generaties ook weer nieuwe kansen krijgen, net als bij het Bijbelse Jubeljaar. Eens in de 50 jaar vierden de Israëlieten het jubeljaar. Dan werden alle schulden van mensen kwijtgescholden.  De mensen konden opnieuw beginnen en schulden gingen niet over van generatie op generatie.

VZ, Er ligt een mooi plan. Maar hoe opereert de gemeente eigenlijk zelf? Hoe gaat de gemeente zelf om met haar inwoners van als het gaat om incasso’s? Kent de gemeente Assen het principe van sociaal incasseren? Maakt de gemeente zelf gebruik van een invorderingswijze die er op gericht is om betalingsproblemen bij inwoners en kleine ondernemers  niet erger te laten worden of te voorkomen. Hoe gaat u uw eigen beleid aanpassen aan dit plan? Is men in dit huis zich ervan bewust dat zij zelf een vindplaats zijn voor mensen met financiële problemen?

Vaart Welzijn is de aangewezen instantie in Assen om het beleid vorm te geven. Samen met de GKB en vrijwilligersorganisaties die momenteel in Assen actief zijn. Zij doen goed werk en kunnen de weg naar Vaart Welzijn vinden.  Gezien de grote omvang van de problematiek is het goed dat er gekeken gaat worden naar meer inzet van vrijwilligers door de inzet van het SchuldHulpMaatje.

Wij zijn ook blij met de aanpak om kinderen die op groeien in armoede hulp te bieden. We vonden het opvallend dat Vaart Welzijn handgeld krijgt. Dit is mooi om op deze manier te werken om snel oplossingen te bieden en maatwerk te verlenen. Dit juichen we van harte toe.

We wensen Vaart Welzijn, de GKB en alle vrijwilligersorganisaties veel energie toe om dit belangrijke werk te doen en hopen dan ook op een uitbouw van de goede onderlinge samenwerking.

« Terug