Mensenhandel, bijdrage van Bert Wienen
Voorzitter,
Mensenhandel. Alleen het woord al. We hebben het niet over brood of over de handel in auto’s. Nee, vanavond gaat het over de handel in of met mensen. Mensen die iets moeten doen tegen hun wil. Die om wat voor reden dan ook worden gedwongen om over grenzen heen te gaan waarover ze niet zouden willen gaan.
Voorzitter, juist voor die mensen zou er een overheid moeten zijn die ingrijpt. Die dit onrecht rechtzet. En het is juist die overheid die de afgelopen periode op de handen heeft gezeten. Uit het rapport van mevrouw Dettmeijer rijst een beeld op van bestuurders die naar elkaar zitten te kijken. Bestuurders die het evenwicht tussen de kip en het ei in stand houden. Aan de ene kant aangeven dat er ‘gezien de huidige financiële situatie’ geen geld is voor menskracht en aan de andere kant aangeven dat de partijen die je geen geld wil geven ‘geen cijfers kunnen opleveren’. Voorzitter, het is mijn fractie duidelijk. Zo komen we regionaal geen steek verder.
Voorzitter, als ik elders in Drenthe zou wonen ik nu met dit betoog kunnen stoppen. Maar gelukkig ben ik raadslid in Assen. En heeft mijn fractie in de afgelopen periode meerdere malen een punt gemaakt van mensenhandel en de bestuurder gewezen op zijn verantwoordelijkheid om regie te nemen.
Toen mijn fractie dit thema begin vorig jaar op de agenda van deze raad zette waren de ambities van het college helder. ‘Samenwerken’ moest en zou gebeuren. Gedurende het afgelopen jaar bleek wel dat deze samenwerking er regionaal niet inzat. Of het nu de bestuurders of de ‘driehoek’ waren, of het nu uitgereikte handen waren die niet werden aangepakt of een hoofdofficier van justitie die uitspraken deed, van samenwerken kwam het niet. Wat we ondanks dat wel moeten vaststellen is dat er toch een notitie ligt en dat er concrete plannen zijn als het gaat om de regionale samenwerking. In het ‘Bestuurlijk veiligheidsoverleg Drenthe’ wordt nu zelf regie genomen. En daar is mijn fractie over te spreken. Mijn fractie is blij dat het college het onderwerp, na regelmatig aandringen door de raad, serieus neemt en overgaat tot actie en vind het jammer dat de notitie niet meer aandacht heeft gekregen in het rapport van mevr. Dettmeijer. Gelukkig heeft mevrouw Dettmeijer onlangs in de raad haar visie op de notitie gegeven.
Tot zover de woorden, nu de daden.
Voorzitter, wat betreft die daden heeft mijn fractie nog wel wat vragen. Voor mijn fractie zijn de drie ‘ings’ van de aanpak van mensenhandel belangrijk: ‘signalering’, ‘hulpverlening’ en ‘opsporing’.
Voor wat betreft de ‘ing’ van signalering worden er goede suggesties gedaan in de notitie. Mensenhandel ga je pas zien als je het door hebt. Voorzitter, zorg dat er integraal wordt gesignaleerd en ga op pad om signalen te herkennen. Geef vervolgens ook professionals de ruimte om in te grijpen op de signalen. Voorzitter hoe wilt u omgaan met de signalen die bekend worden? En hoe gaat u zorgen dat alle professionals ook weten waar zij terecht moeten? In het plan van aanpak willen we hier duidelijkheid over.
Dan de ‘ing’ van hulpverlening. Voor ons is de notitie hierover onduidelijk en te weinig ambitieus. Er wordt gesproken over verschillende overleggen. Maar voorzitter, met overleg alleen wordt geen slachtoffer geholpen. Neem dus regie! Mijn fractie neemt aan dat u het grote aantal overleggen uit deze notitie zult reduceren. Kunt u aangeven wat hierbij uw ambitie is met betrekking tot de hoeveelheid overleggen? Zorg dat u goede afspraken maakt met zorgaanbieders, al dan niet op basis van een convenant. Wij gaan ervanuit dat het plan van aanpak klip en klaar duidelijk maakt hoe u de regie gaat nemen en wat de samenwerkingsafspraken met de partners zijn en hoe de financiële stromen lopen. Voorzitter, heeft u helder wie de partners zijn en welke eventuele hiaten er nog zijn in de hulpverlening?
Tenslotte de ‘ing’ van opsporing. De communicatie met de hoofdofficier baart ons zorgen. Want we kunnen ons voorstellen dat juist die communicatie wel belangrijk blijft in de opsporing. Hoe kijkt de loco-burgemeester hier tegenaan en hoe zijn de verhoudingen nu? Onder doelstelling vier wordt gesproken over het maken van een meldingsprocedure voor alle betrokken veiligheidspartners. Dat juichen we toe. We brengen u echter wel graag in herinnering dat in de Tweede Kamer een motie is aangenomen van oud-Tweede Kamerlid Rouvoet, die de strekking heeft van een doorlaatverbod. Het accent moet hierbij niet liggen op de opsporing, maar juist op de hulpverlening en het zo snel mogelijk beëindigen van de ongewenste situatie. Graag zien wij dat verwerkt in het plan van aanpak.
Omdat in het voorstel niet wordt gesproken over financiële zaken gaan we ervanuit dat de activiteiten worden gedekt binnen de huidige begroting. Laat het echter niet zo zijn dat de financiën weer worden opgeworpen als excuus voor uitstel. Stel in dat geval onze raad tijdig op de hoogte. Zoals we ook graag op de hoogte blijven van de voortgang. In het voorstel staat opgenomen dat u in juni 2013 een plan van aanpak verwacht. Dat is wat mijn fractie betreft veel te vrijblijvend. We verwachten in juni 2013 de notitie in de raad, we hebben nu immers lang genoeg gewacht.
Voorzitter, pak mensenhandel aan, zorg voor goede hulpverlening en zorg dat signalering, hulpverlening en opsporing naadloos op elkaar aansluiten. Wacht niet langer, pak door en neem regie. Zet dit onrecht in de samenleving zo snel mogelijk recht.
Dank
Archief > 2013 > maart
- 22-03-2013 22-03-2013 11:00 - Werkbezoek CUfractie aan De Nieuwe Kolk #CUatWork
- 14-03-2013 14-03-2013 22:27 - TT ambitiedocument, bijdrage Harmke Vlieg
- 14-03-2013 14-03-2013 21:58 - Stedebouwkundig plan voor het Stationsgebied, bijdrage Steven Lagendijk
- 01-03-2013 01-03-2013 21:58 - Mensenhandel, bijdrage van Bert Wienen