Ergert u niet, verwondert u slechts…

vrijdag 22 juni 2007 10:19

Column vanaf de publieke tribune


Gisteravond was er weer raadsvergadering. Je kunt merken dat de zomervakantie er bijna aankomt, want er zijn zoveel vergaderstukken dat er zelfs een extra vergadering is ingepland om alles te kunnen verwerken. In deze column wil ik het graag even met u hebben over de vorm. ‘Oh zult u zeggen, is er dan over de inhoud niets te melden?’ Nou ja, zo erg is het nu ook niet, maar er is niet veel over te zeggen. In ieder geval niets interessants. Okeej, aan het einde zal ik nog wat zeggen over de inhoud.

Vanavond werd er namelijk bij binnenkomst een heel pak moties uitgereikt, maar liefst 8 moties (van SP, CDA en PvdA). Dat ziet er aardig uit denk je dan. Maar als je dan aan het einde van de vergadering ziet dat geen een van de moties is aangenomen, dan denk je als trouwe ‘publieketribuneganger’ wel van, waar hebben we dan vier en een half uur over vergaderd? Natuurlijk zijn we blij dat de wethouder moties overneemt, dan hoeven ze niet meer ingediend te worden. Maar moties die het niet halen, hoe vaak laat je je dit gebeuren? Politiek is toch ook vooraf je knoppen tellen?

Dan neem ik u mee naar één van de eerste punten. Dit was de goedkeuring van de veiligheidsregio (samenvoeging van brandweer, GGD). Maar wat wil nu het geval? De stuurgroep die de veiligheidsregio heeft ontworpen heeft al wel haar knopen geteld. Want andere gemeenten in Drenthe hebben al afgehaakt. Maar wat doen we dan in Assen? Nou dan gaan we er, ondanks dat het voorstel op zich niet meer relevant was (stuurgroep is opgeheven én het voorstel kon niet doorgaan omdat niet alle gemeenten in Drenthe mee wilden doen) toch nog lekker een half uur over praten. Slotconclusie van de wethouder: ‘fijn dat ik al jullie reacties heb gehoord, die kunnen we dan meegeven aan de nieuwe projectgroep’. Nou ja, denk ik dan als trouwe ‘publieketribuneganger’ waarom moet dit in de raad? Laat die nieuwe projectgroep de fractievoorzitters maar bellen en vragen naar hun insteek. Wedden dat er straks vanuit de projectgroep toch weer een voorstel naar de raad komt?

Dan, en ik kan het ze eigenlijk niet kwalijk nemen, viel mij vanavond op dat er zo slecht geluisterd wordt naar elkaar. Het zal wel aan het laate tijdstip hebben gelegen, maar als je niet naar elkaar luistert zal er nooit een debat gaan ontstaan. Eén van de raadsleden, een indiener van een motie, had niet door dat een spreker voor de motie wilde stemmen. Hij ging daarom met hem in debat. Als trouwe ‘publieketribuneganger’ denk ik dan ‘bijzonder’.

Aan het begin van de raad vond er nog iets opmerkelijks plaats. Er was een raadslid dat, naast de stukken die voorlagen, nog even wat andere informatie had op basis waarvan zij ging beslissen. Ze had namelijk ‘andere informatie’ uit ‘andere kanalen’. Nou ja, die kun je wel hebben, maar die kun je natuurlijk niet te berde brengen tijdens een vergadering. Als trouwe ‘publieketribuneganger’ denk ik dan: ‘bijzonder’.

Allemaal bijzondere dingen gisteravond dus. De inhoud was weinig bijzonder, er is ook bijzonder weinig besloten. Wel is er maar liefst vier en een half uur vergaderd! Graag zou ik de fracties een suggestie willen doen om de film van de vergadering nog eens goed terug te kijken. Wie weet kun je er je voordeel mee doen! Ik moest oppassen vanavond dat ik me niet ergerde. Dat heb ik dan ook bewust niet gedaan. Ik heb me slechts verwonderd!

Kort wil ik toch ook nog iets inhoudelijks meegeven aan deze column. Alleen gaat dat over woensdagavond, toen raadsleden waren uitgenodigd om mee te doen met een oefening van de brandweer. Allerlei geënsceneerde situaties waarin slachtoffers uit onmogelijke benarde situaties moesten worden geknipt (foto’s staan op www.112drenthe.com). Vervolgens hebben we met alle brandweermensen nog wat gedronken op de kazerne. Hier zie je hoe belangrijk het is dat het kennen van elkaar en het teamgevoel de belangrijkste ‘waarde’ is van het brandweerkorps. Het was zinnig om mee te maken. Vaak wordt er in de raad gesproken over brandweergerelateerde zaken. Nu spraken we echt eens even lekker met de brandweermensen. Die mensen zijn echt goud waard voor de stad! Als vrijwilliger dag en nacht klaarstaan vraagt heel wat. Boeiend om als raadsleden dat ook echt even te ‘voelen’. Ik heb weer veel geleerd de afgelopen dagen. Woensdagavond op inhoud, donderdagavond op proces. Bij beide heb ik me verwonderd. Woensdagavond over de inzet van de brandweervrijwilligers, donderdagavond over de vergadertechnieken in de raad. Boeiend allemaal!! Facinerend die politiek!!

Bert Wienen

Bertwienen@home.nl

« Terug