Oost, west, thuis ook een …….

dinsdag 14 augustus 2007 20:00

Column vanuit de fractiekamer

In het voorjaar was ik op vakantie in Australië en Maleisië. Naast het genieten van de natuur kijk je dan ook hoe het in die landen is met het leefklimaat, met het milieu. Hoe gaan de mensen met elkaar om enz. Zeker als raadslid probeer je dan te kijken met “leer-ogen”.
Opvallend, wat mij betreft, was bijvoorbeeld in West-Australië dat veel mensen alleen maar over geld verdienen schenen te kunnen praten. Elkaar helpen zou misschien wel kunnen maar dan wel alleen als de vraag “wat schuift het” bevredigend was beantwoord. Dit mammon-cultuurtje was ook in onze broederschap trouwens veelvuldig waar te nemen. Qua klimaat overigens wel heerlijk. “Every day is a sunny day in WA” was een gezegde dat helemaal werd bewaarheid.

Dan Maleisië, qua klimaat geen verademing maar wel qua cultuur. Het land is een liberale moslimdemocratie waarin de mensen qua infrastructuur veel willen leren. In de 400 km die we door het land reden hebben we veel minder zwerfvuil gezien dan in één wijk in Assen! Respect voor elkaar is daar de allergewoonste zaak van de wereld. In een land met minstens vijfmaal zoveel religieuze stromingen dan Nederland krijgen al die stromingen ruimte en respect. Het was ‘not done’ om uitingen enz. die bij een stroming horen belachelijk te maken. Een type als Geert Wilders zou daar een paria zijn.
Als je dan weer terug bent in Nederland en je ziet en hoort hoe wij hier andersdenkenden menen te moeten verketteren dan wel het liefst willen verbannen denk ik wel eens wie kan nu van wie leren.

Een staaltje van dat internationale andersdenkenden verketteren gaf VVD-kamerlid De Krom onlangs ten beste. Hij eiste dat het Duitse rijverbod op zon- en feestdagen voor vrachtwagens wordt opgeheven. “Het is toch van de gekke dat we in Europa op bepaalde dagen niet mogen rijden” zei hij.
Zou zo’n De Krom nu echt niet in de gaten hebben dat Nederland hard op weg is om op het gebied van tolerantie de paria van Europa te worden?

Harm ten Kate
raadslid ChristenUnie

« Terug