Motortje over de site of column…

vrijdag 31 augustus 2007 15:03

Column vanaf de publieke tribune

Ja, alweer de tweede jaargang van mijn columns. Ik hoop u weer na elke vergadering mee te nemen in de overwegingen van de raad. Vanavond werd er voor het eerst een parallelsessie gehouden. Dat wil zeggen dat het opiniërende blok niet meer in één zaal gehouden wordt, maar dat twee onderwerpen in aparte zalen wordt behandeld. Ik kan dus niet overal meer bij zijn, maar natuurlijk hoor ik hier en daar wel eens wat…

Het onderwerp waar ik niet bij was vanavond was de nota over begraven in Assen. Een onderwerp waarbij terughoudendheid en sereenheid belangrijk is. In de nota wordt beschreven op welke manier er graven geruimd zullen worden. Vanzelfsprekend niet de graven die nog worden onderhouden en waarvoor grafrecht is betaald. In de fractie hebben we uitdrukkelijk gesproken over wat de bijbel ons zegt over eeuwigdurende grafrust. Wat ons betreft zijn er tegen ruimen geen principiële bezwaren. We kunnen van het college toch ook niet verwachten dat zij tot de Jongste dag op niet betaalde graven gaan passen! Ook is er nog gesproken over eventuele privatisering van de begraafplaatsen. Privatiseren is commercialiseren. Ziet u het al voor u een begraafplaats met verschillende reclameleuzen: ‘hela, hela, best begraven bij Dela’, ‘in plaats van cake ook trek in een snack van mac?’ of misschien ‘een kist van de firma Abel ligt comfortabel’. Dat moeten we maar niet hebben. Begrafenisondernemer van het eerste uur Geerts was ook aanwezig: ‘absoluut niet doen’ was zijn devies. Volgens mij moeten we dat maar opvolgen….

In de andere sessie ging het over een multifunctionele ruimte die wordt gebouwd in Baggelhuizen. Het complex komt te staan op de plek waar nu het buurtgebouw De Schakel staat. Hierin komt onder meer het buurtgebouw, verschillende stichtingen, consultatiebureau, de brede school, het Octaaf en de Arkel en Van Lieflandschool. Bij de laatste twee scholen ben ik onlangs op bezoek geweest. Deze nieuwe locatie is ze echt gegund. Ik heb erg respect voor hun werk! Raadslid Prent (Plop) vond ik irritant tijdens de vergadering. Schijnbaar gaat hij uit van het adagium dat als hem iets niet ter ore is gekomen het niet aan de orde is. Een bijzondere redenatie. Luisteren lijkt voor hem echt het devies. Hof (CDA) maakte zich hard voor een standpunt waarin ook de winkelvoorzieningen van de wijk Baggelhuizen zouden worden opgenomen in deze multifunctionele accommodatie. Zijn strijdlust was prijzenswaardig en de reactie die hij kreeg waren hem niet gegund. Wel bont maakte hij het door de wethouder te bevragen op wie de kosten van de schoonmaak van de ruimtes zou nemen. Allereerst betreft dit een uitvoeringskwestie en ten tweede, wat maakt dat nu uit wie de stofzuiger betaald? Prent (Plop) stak Hof (CDA) een hart onder de riem: ‘na elke teleurstelling volgt een nieuwe kans’.

Opvallend was dat er in de opiniërende blokken toch weer wordt gekozen voor een vergaderorde waarbij er gediscussieerd wordt op commando van de voorzitter. Waarom wordt de discussie niet gewoon losgelaten? Dat zou pas opiniëren zijn. Nu is het een soort van circusact: de voorzitter geeft een beurt en het raadslid spreekt. Weinig organisch en niet leuk om naar te kijken. Dat kan effectiever.

Vervolgens kort een vragenhalfuurtje. Er werd gesproken over de overlast in de gouverneurstuin die door onze burgemeester hard is aangepakt. Goede zaak. Hij sprak echt heldere taal vanavond. Hij sprak over de overlast en zaken die er gebeurden: ‘gebruik van door hen prettige geachte middelen’. Boeiend.

Teleurstellend bericht kwam er toch over het Cultureel Kwartier. Als de raad hierbij de poot niet stijf houdt kan het maar zo zijn dat het nog even duurt voordat dit kwartier er staat. Misschien moeten we maar gaan spreken van een Drents Kwartiertje. Cultuur in Assen moet vooralsnog gewoon worden genoten in de statische cultuuruitingen: bibliotheek, Drents Archief en andere zaken. Muziek, film en theater zal nog wel even duren…. Of in een andere cultuuruiting want graag wil ik u nog wijzen op een geweldige noviteit op de website van de fractie Eshuis. Vanavond vertelde zij namelijk dat ze, gaat u er even voor zitten, ook een spetterende cultuuruiting op haar website heeft geplaatst! Als je haar site opent komt er zomaar een motortje over het scherm heenrijden! Dat is nog eens wat anders dan een wat kritische column!

« Terug