Wijselijk stil....

vrijdag 07 december 2007 10:21

Column vanaf de publieke tribune

Zo! Vanavond was er weer een raadsvergadering. Vanaf vanavond geen grappen meer over ‘iemand de zwarte piet’ toespelen of columns geheel op rijm. Nee, vanavond weer serieus. Als eerste punt op de agenda werd gesproken over de herinrichting van de Baggelhuizerplas. U weet die bruine massa gelegen op de route richting Witten. Het college heeft het plan opgevat om de boel eens lekker op te pimpen. Wat Plop en CU betreft een beetje te weinig sprankelend, een beetje saai. Een leuke publiekstrekker zou mooi zijn. Een sociale werkvoorziening zou kunnen maar waarom geen commerciële partij die een horecavoorziening en activiteit gaat runnen? Lekker kunnen paintballen of pitch en putten. Geen saaie trimbaan (ooh, CDA wat superorigineel). Heel Assen aan het trimmen zeker... Het CDA had nog een publiekstrekker: een basketbalveld werd uit de hoge hoed getoverd. Dat vinden de Assenaren vast leuk. Ik hoor de jeugd als denken... Boring. Nee, doe maar iets leuks, iets sprankelenders. Geen kneuterige voorzieningen. Helemaal juist VVD! Gewoon een goed restaurant, een goed beheerde ruimte, leuke dingen om te doen en schoon water enz. Wethouder De Wal had mazzel dat Sinterklaas al weg is, anders had de Sint hem meegenomen naar Spanje. Hij verwijt de raadsleden dat ze niet goed kunnen lezen. Beetje jammer dat je zoiets roept zonder op de inhoud in te gaan.

Als tweede punt een brief van Defka. De Asser filosofen en kunstenaars. We kregen van hen een boekje met filosofische verkenningen. Jammer dat ze een eenzijdig filosofisch program aanhangen. Een wereld die ontstaan is in plaats van een wereld die ontworpen is. Natuurlijk mag een filosoof vrij denken maar stromingen op voorhand uitsluiten door ze niet te noemen lijkt niet handig. Dat deden de echte filosofen ook niet? Anyway vanavond ging het over de plek waar Defka zich moet gaan vestigen. Immers Defka moet verplaatst worden in verband met nieuwbouw van De Kolk. In de vergadering werd de optie geopperd om een cultuurverzamelgebouw voor Assen op te richten. Best een leuke optie van de Defka Plop en SP. Bouw er wat mij betreft een mooie expositieruimte aan en je hebt er iets moois bij in Assen. Volgens de raad lijkt bespreking van dit onderwerp het best op zijn plek bij de bespreking van de cultuurnota. Laten we dan daar nog maar even op wachten.....

De raad moest vanavond ook afscheid nemen van Wethouder Piek. Hij verhuist naar Zwolle waar hij wethouder wordt. Voor de stad Assen heeft hij veel betekend op het gebied van verkeer en onderwijs. Daarvoor past ook vanaf deze plaats dank. Hij moest vanavond nog wel even de verordening over meedoenpremies door de raad loodsen. Iedereen telt mee en dus zijn middelen nodig zodat iedereen ook inderdaad mee kan doen. Dat wordt geregeld in deze verordening. Zo worden bijvoorbeeld computers uitgereikt aan mensen die zelf geen middelen hebben een computer aan te schaffen. Voor Peter Sturing was dit zijn eerste speech in de raad over een lastig en technisch onderwerp. Kort maar krachtig antwoordde hij op een technische vraag van mevrouw Eshuis: 'ja'. Hij maakte zich hard voor pc voor elke groep die weinig te besteden heeft. De wethouder zegde toe nieuw onderzoek uit te zullen voeren. Die is binnen Peter!
De SP diende, ook namens andere fracties, een motie in om ervoor te zorgen dat op de plek waar nu restaurant en tennisvereniging De Hertenkamp gesitueerd zijn niet te gaan bouwen. Het indienen van deze motie is nu een goed voorbeeld van emopolitiek. Politiek op basis van emotie. De motie werd aangenomen na een hoofdelijke stemming, 16 mensen voor, 13 mensen tegen. De media moet niet de agenda bepalen, de agenda moet bepaald worden door echte relevante punten. Wacht op echte plannen en reageer daarop. Laten we blijven vertrouwen op het hoofd en niet op de onderbuikgevoelens. Eshuis had op dit punt gelijk. Genuanceerder echter was de heer Berends die het nieuwe begrip motiediarree introduceerde. Niet voor elk wissewasje een motie indienen. De motie haalde het wel. Een raad die het met elkaar eens is en toch verschillend stemt. Bijzonder.

Over duidelijke voorstellen gesproken. De raad gaf toestemming voor geld om een grote sporthal te bouwen op het Stadsbroek. Een flinke hal waar sportopleidingen worden gegeven. Een hal waar zelfs NOC NSF trots op is. Hier en daar zijn wat twijfels over de risico’s van de financiering. Toch werd het voorstel aangenomen. Assen krijgt een sporthal waar Assen en Noord Nederland trots op kan zijn, aldus raadslid Rengers van de PvdA.

Wat nog meer in politiek Assen deze week? Op het Asserjournaal stond een populistisch stuk van raadslid Eshuis over klankbordgroepen enz. Ze riep op hen meer macht te geven. Een aantal columns geleden heb ik geschreven dat in Assen veel te veel klankbordgroepen zijn. We hebben de volksvertegenwoordiging in de gemeenteraad. Dat is een klankbordgroep die professioneel genoeg is om het op te nemen voor de Assenaren. We helpen onze democratie om zeep door ons oor te luister te leggen bij ongekozen, of tenminste niet door de gehele bevolking gekozen, klankbordgroepen. Eshuis paait inwoners met een aimabel geluid maar met weinig politieke visie. Kijk verder dan je neus lang is. Een welstandcommissie via de media evalueren lijkt mij ook een bijzondere draai.

Ik wil de column afsluiten met een unicum vanavond in de raad. Eén persoon die altijd zijn mond vooraan heeft hield zich dit keer wijselijk stil. Het enige dat ik hoorde uit zijn mond was: ‘tegen’. Hij was al met zijn hoofd bij z’n nieuwe functie. Nog even wachten, dan is hij wethouder!

Bert Wienen

« Terug