Ik moet stoppen…

zaterdag 22 december 2007 17:32

Column vanaf de publieke tribune

Zo, dat was dan weer de laatste raadsvergadering van het jaar. Een boeiende vergadering waarin Jaap Kuin werd geïnstalleerd als nieuwe wethouder. Het is hem gegund en ik hoop dat hij zijn manier van presenteren en zijn opvattingen doorzet als wethouder. Zijn daadkracht kan daarbij verfrissend zijn in het gemeentehuis: good luck! Omdat Kuin uit de fractie is getreden kwam er weer een plek vrij die is ingenomen door Albert Smit. Zo schuift langzaam aan de publieke tribune door de raad in. Wees niet ongerust, ik sta niet op de lijst, dus ik blijf zitten!

Vanavond werd gestart met het stuk dat is getiteld: ‘de rode jas die past’. Het gaat over de visie van de brandweer Assen. Na de bekende slogan ‘die pet past ons allemaal’ van de politie, hebben we nu ‘de rode jas die past’. Ik ben benieuwd waar de ambulancedienst mee gaat komen binnenkort ‘wie de schoen past, trekke hem aan’ ofzo. We laten ons verrassen. In de discussie vond ik voornamelijk het CDA en de VVD erg sterk. Ze hielden een gloedvol betoog, dat op een goede manier werd gebracht. Over het algemeen ging het over de vrijwilligers en de norm van 15 minuten. De vrijwilligers zorgen namelijk dat op een relatief goedkope wijze kwalitatief zeer goede brandweerzorg wordt geleverd. Zij zijn het die door dag en dauw, dag en nacht de pieper op zak hebben. Goed was het dus ook dat de raad erop hamerde de vrijwilligers serieus te nemen en hen te motiveren. Een tweede punt was de norm van 15 minuten die wordt gehanteerd (u belt en binnen 15 minuten staat de brandweer voor de deur). Wel bijzonder zo’n norm. Wat stelt het eigenlijk voor? Een discussie eigenlijk over niets. Namelijk de brandweer moet er gewoon zo snel mogelijk zijn. Wat dat betreft ook wel hypocriet dat men in Assen de norm van 8 minuten niet haalt en daarom maar verlegd naar 15 minuten. Als je een norm niet haalt verleg je deze gewoon. De raad toonde zich gewillig met de uitleg van de burgemeester. Het was ook wel erg overtuigend moet ik zeggen. Maar of alle vragen zijn beantwoord weet ik niet…

Het laatste punt van de agenda ging over de Baggelhuizerplas. Kernwoorden hierbij waren ‘tempo’ en ‘ambitie’. Tempo heeft het college wel gemaakt, getuige de snelheid waarmee het plan vandaag in de raad is gebracht. Ambitie is subjectief. Dat bleek ook wel toen vanavond Vrieling (PvdA) en Boonzaaijer (Plop) elkaar in de haren vlogen over de vraag of de restauratieve voorziening door een commerciële partij of een partij die meer gericht is op reïntegratie van mensen die buiten de arbeidsmarkt zijn komen te staan. Tja, wat is dan ambitie? Al met al is het plan, waarin de Baggelhuizerplas wordt opgewaardeerd, door de raad gekomen. Binnenkort kunnen we er weer gerust zwemmen en genieten van een bakkie koffie.

Vandaag is de column niet zo lang, mijn vrouw vindt dat ik nu moet stoppen. Dat ga ik dan ook maar doen. Beste mensen geniet van de feestdagen en de jaarwisseling. Al mijn sentimenten heb ik in mijn eindejaarscolumn gestopt die ook op de site te vinden is. Goede kerstdagen, tot volgend jaar!


Bert Wienen

« Terug