Naar school

zaterdag 15 december 2007 09:18

Column vanuit de fractiekamer

Het was deze week voorpaginanieuws: Amalia voor het eerst naar de basisschool.

Cameraploegen en fotografen stonden klaar om de kleine prinses met haar prinsessentas vast te leggen. De pappa en mamma van Amalia waren niet blij met al die aandacht, dat is begrijpelijk. Het is te hopen voor Amalia dat ze verder een rustige tijd op school tegemoet kan zien, zonder dat ze wordt lastiggevallen door journalisten. Lekker spelen en werken en zo toegroeien naar haar plekje in de samenleving.

School is voor alle kinderen in ons land een belangrijke plek. Het is de plek waar je leert , waar je contacten legt met vrienden, waar je je grenzen leert ontdekken en waar je leert waar je talenten liggen. De overheid zorgt ervoor dat alle kinderen en jongeren in ons land naar school kunnen gaan. Zo worden jongeren voorbereid op het deelnemen aan de samenleving en leren ze daarin hun eigen plek in te nemen. Niet ieder kind is in de wieg gelegd om koningin te worden, je mag je ook voorbereiden op een taak als leraar, kapper, ict-er of piloot. We hebben alle mensen met hun talenten nodig om samen in dit land te leven.

In Assen werken we aan goede huisvesting voor de scholen. Er is de afgelopen jaren veel gebeurd onder leiding van wethouder Piek, veel nieuwe gebouwen konden in gebruik worden genomen. Fijn voor al die kinderen die vijf dagen per week met hun Bob de bouwer- of Nijntje-tas naar school huppelen. Prettig voor de leerkrachten die iedere dag weer hun best doen om de kinderen een veilige en leerzame plek te bieden.

Maar ook aan de basisschool komt een eind. Je stapt op je opoefiets en fietst naar je nieuwe school. De komende tijd zullen we in Assen beslissingen gaan nemen over de locatie voor de havo- en vwo-afdelingen van de het openbaar en christelijk voortgezet onderwijs. Is het voor de jongeren van Assen een goede keus om een grote locatie te kiezen voor beide scholen of moeten we op zoek gaan naar kleinere plekken voor de afzonderlijke scholen? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende keuzes? Hoe doen we recht aan de leerlingen, leerkrachten en de ouders?

Laten we samen op zoek gaan naar een plek waar we jongeren in alle rust kunnen voorbereiden op hun toekomst. Laat ze ontdekken waar zij met hun talenten een steentje kunnen bijdragen aan de samenleving. Laten we ze helpen met het maken van keuzes voor hun toekomst. Misschien helpen we ze wel door ze de keus te laten tussen verschillende scholen op verschillende locaties…

Harmke Vlieg

 

« Terug