Ouderbijdrage jeugd-ggz, ChristenUnie Assen stelt schriftelijke vragen aan college

Jeugd_GGZ_zorgvrijdag 06 februari 2015 14:42

De fractie van de ChristenUnie in Assen heeft het college opgeroepen om de inning van de ouderbijdrage voor ouders van kinderen die gebruik maken van de kinder- en jeugdpsychiatrie, op te schorten. De ouderbijdrage kan oplopen tot 1500 euro per jaar en de ChristenUnie-fractie is bang dat dit ervoor zorgt dat er een drempel is voor ouders om hulp te vragen. De ChristenUnie-fractie wil van het college weten of dit in Assen het geval is. In de Tweede Kamer heeft in de afgelopen week overleg plaatsgevonden over de ouderbijdrage. De fractie in Assen vindt het belangrijk om hiervoor aandacht te vragen en om eerst goede informatie te hebben, voordat verdere besluiten worden genomen. De ouderbijdrage is ingesteld als tegemoetkoming in de kosten voor het levensonderhoud van kinderen die wonen in een instelling of in dagbehandeling zijn.

Vragen die zijn gesteld:

Verschillende partijen hebben in de Tweede Kamer opgeroepen tot het opschorten van de ouderbijdrage voor de jeugd-ggz. Deze bijdrage kan oplopen tot 1500 euro per jaar, wat een drempel kan zijn voor ouders om hulp te vragen. De staatssecretaris heeft laten weten dat hij de ouderbijdrage niet wil opschorten. Verschillende gemeenten hebben inmiddels besloten om het innen van deze ouderbijdrage op te schorten zolang het onderzoek loopt.

Artikel 8.2.3 lid 5 van de jeugdwet geeft gemeenten deze mogelijkheid.

 

Dat brengt de fractie van de ChristenUnie tot de volgende vragen:

1.         In hoeverre vormt de  zgn. ouderbijdrage in Assen een drempel voor ouders om hulp te vragen?

2.       Hoeveel ouders in de gemeente moeten nu onder de nieuwe regelgeving de eigen bijdrage gaan betalen? Heeft u inzicht in het aantal gezinnen dat hierdoor mogelijk in de financiële problemen kan komen of bijvoorbeeld zorg gaat mijden?

3.       Kan het college inzicht geven in het bedrag dat de ouderbijdrage oplevert en wat de kosten zijn van het innen daarvan?

4.       Is het college bereid om in navolging andere de gemeenten het innen van de ouderbijdrage te staken, in ieder geval tot het onderzoek van staatssecretaris Van Rijn is afgerond?

Graag wachten we de beantwoording van de vragen af.

ChristenUnie fractie

« Terug