Begraven in Assen te duur?

begraafplaatsvrijdag 31 maart 2017 17:28

Peter Sturing van de ChristenUnie fractie heeft vragen gesteld aan het college van B&W over de hoogte van de kosten van het begraven in Assen. De afgelopen tijd vinden er minder begrafenissen plaats op De Boskamp en steeds meer buiten de gemeentegrenzen. De ChristenUnie wil onderzoeken of dit komt door de hoge kosten van het begraven op De Boskamp. 

In 2007 is besloten dat de gezamenlijke kosten van alle begraafplaatsen kostendekkend dienen te zijn. Naast de gemeentelijke kosten zijn er de kosten voor de diensten van een uitvaartondernemer. De financiële belangen in de commerciële uitvaartkostenbranche zorgen voor een hevige concurrentiestrijd tussen de belangrijkste spelers in de markt. Ook de keus van kist, bloemen, kaarten en uitvaartceremonie spelen een rol. Bij een begrafenis zullen er nog kosten ontstaan bij de keus voor een grafsteen of -monument. In totaliteit kun je vaststellen dat de gemiddelde kosten van een begrafenis kunnen oplopen tot € 10.000,- en voor crematie tot € 8.000,- . Aangezien de meeste uitvaartverzekeringen zijn gebaseerd op de kosten van de uitvaartondernemer blijken of in het verleden niet goed zijn geïndexeerd blijken verzekerde sommen vaak onvoldoende hoog te zijn. Het gevolg daarvan lijkt te zijn dat er door nabestaanden in toenemende mate wordt gekozen om niet voor een begrafenis op een begraafplaats in Assen te kiezen maar dat de keus noodgedwongen wordt gemaakt voor een crematie of een begrafenis op een natuurbegraafplaats.  

De vragen van de fractie van de ChristenUnie:

  1. Herkent het college zich in de trend dat er steeds minder wordt begraven in Assen en dat dit mogelijk mede wordt ingegeven door de kosten die begraven in Assen met zich meebrengt?
  2. Zijn er recente onderzoeken bekend over de vraag van inwoners van Assen als het gaat om het gemeentelijk aanbod op uitvaartgebied?
  3. Bent u het met ons eens dat de kosten van het graf bij de keuze tussen begraven in Assen of begraven in onze omliggende gemeenten geen doorslaggevend argument mag zijn bij het besluit om buiten Assen te gaan begraven?

« Terug