Ik bid nie veur bruune boon’n

maandag 01 maart 2010 17:27

Heeft u zaterdag ook zo genoten van een bordje bruine bonen op het Koopmansplein?

Nou ik niet. Ik lust geen bruine bonen, ik vind ze vies. Bartje en ik zijn het er helemaal over eens: bruine bonen moet je niet eten. “Ik bid nie veur bruune boon’n”  dat zijn de bekendste woorden van de bekendste man van Assen, Bartje. Wat misschien minder bekend is, is dat Bartje is getrouwd met Harmke. In het boek Bartje zoekt het geluk doet Bartje Harmke een aanzoek: ‘Wil je met mij trouwen, Harmke, mien wicht?’ ‘Al was ’t morgen,’ zegt zij vast. Eind goed al goed, Bartje en Harmke worden samen gelukkig. 

Op de verkiezingsmarkt heeft de ChristenUnie daarom zaterdag bruine bonen uitgedeeld, Bartje hoort bij Assen en bij Harmke. We hebben onze verkiezingsfolder in het Drents vertaald (Huus van de Taol) en die hing bij de bruine bonen. Leuke actie toch? Ja, dat vonden wij ook. Maar ja, dan komt het CDA voorbij. Zij kwamen vrijdag opeens met het verhaal dat er een musical over Bartje moet komen en dat dat plan nog even snel voor de verkiezingen geregeld moet worden omdat ze bang zijn dat het plan het anders bij de bezuinigingen niet gaat halen. Daarbij gingen ze tegen de wens in van Anne de Vries jr. die had aangegeven geen belang te hebben bij deze stunt en zeker niet in verkiezingstijd. Maar daar liet het CDA zich niet door weerhouden, men gaf een persconferentie en men trok Bartje in hun kamp. Op radio Drenthe liet Anne de Vries al weten dat Bartje niet bidt voor het CDA…

Bartje bidt niet voor bruine bonen, ik ook niet, want ik eet ze niet. Waar ik wel voor bid? Ik bid voor onze stad en voor het bestuur van onze stad. Omdat ik geloof dat de bloei van Assen afhangt van de zegen van God. Bidt u mee voor de verkiezingen van woensdag?

Harmke Vlieg

« Terug