Voorjaarsnota 2010

zaterdag 22 mei 2010 11:37

Bijdrage Harmke Vlieg in de raadsvergadering van donderdag 20 mei 2010.

In het vaarjaar 2010 is er een schip met zure appelen onderweg naar Assen, een periode met financiële tegenspoed wacht ons. Een schip met zure appelen is in aantocht en daar moet het nieuwe college dat het roer net heeft overgenomen mee gaan rekenen.

Door de economische crisis is er op dit moment sprake van minder inkomsten en hogere uitgaven. We hebben te maken met oplopende kosten voor bijstandsuitkeringen en voor de uitvoering  van het meedoenbeleid. Bovendien zijn de effecten van de komende rijksbezuinigingen nog niet duidelijk. Dat er stevig bezuinigd moet gaan worden is wél duidelijk. Het roer moet om.

Bij de ChristenUnie leefde de verwachting dat we vandaag van het college zouden horen hoe ze de koers gaat wijzigen. In de voorliggende voorjaarsnota en de brief van het college zien wij die route nog niet duidelijk uitgestippeld. Mijn fractie stuurt graag mee en neemt dan ook de ruimte om met een voorstel te komen over de invulling van de in het collegeprogramma aangekondigde afwegingsmatrix. We vinden het belangrijk dat de matrix snel beschikbaar komt, zodat we als raad kunnen afwegen welke investeringen om welke redenen prioriteit moeten krijgen. In de afwegingsmatrix willen we de volgende criteria een plek geven :

  • bezoekersaantallen,
  • exploitatie,
  • subsidiegeld,
  • maatschappelijk nut,
  • werkgelegenheid,
  • mogelijkheden voor samenwerking met het bedrijfsleven,
  • duurzaamheid
  • en gebruiksintensiteit. 

De afwegingsmatrix helpt om objectief in beeld te brengen welke keuzes er gemaakt kunnen worden. Na het zomerreces willen we de beschikking hebben over de matrix en tot die tijd zien wij geen ruimte om nieuwe investeringsplannen aan de raad voor te leggen. We willen daarnaast bij de begroting voor 2011 van het college een lange termijn investeringsprogramma ontvangen zodat we alle investeringen op de terreinen van sport, cultuur en maatschappelijke voorzieningen tegen elkaar kunnen afwegen aan de hand van de afwegingsmatrix. Door integraal de investeringen te beoordelen kunnen we verantwoord keuzes maken en bepalen hoe we de investering gaan faseren in de tijd. Mijn fractie pleit daarbij voor het afspreken van een jaarlijks plafond voor de investeringen. College we nemen aan dat u kunt instemmen met ons voorstel.

Naast de genoemde criteria kunnen er bij individuele investeringen ook andere zaken meespelen. Zoals kosten voor bodemsanering. Wij zijn in dat kader geschrokken van de  meerkosten voor de bodemsanering van de wielerbaan. Zijn deze kosten nog op iemand te verhalen? En waarop is dit bedrag gebaseerd?

Een ander bedrag dat de aandacht trekt is het extra bedrag dat nodig is voor het WMO-vervoer. In het afgelopen jaar heeft de ChristenUnie al meerdere keren aandacht gevraagd voor deze zaak. We willen nu precies van het college horen hoe het kan dat we te maken krijgen met een kostenstijging van 1,1 miljoen. Hoe is dit bedrag verdeeld over het leerlingenvervoer, het WMO-vervoer en het kleinschalig Openbaar Vervoer? En voor hoeveel jaar is dit aanbesteed? Van het leerlingenvervoer wisten we dat er een overschrijding zat aan te komen, maar van het WMO-vervoer was ons dat niet bekend, waarom heeft u dat niet aan de raad gemeld? College, moeten ouders in de toekomst meer betalen voor het leerlingenvervoer omdat deze aanbesteding zo slecht uitpakt? De ChristenUnie was en is niet te spreken over deze aanbesteding, dat moge duidelijk zijn.

Dan de brandweer. In de voorjaarsnota lezen we over de inhuur van de commandant, de uitbreiding van kazernes, kosten voor het brandweerduiken, een verhoging van de opleidingskosten en er wordt alvast voorgesorteerd op meer bezetting op de dagdiensten (beroepsbrandweer). Kortom de brandweer kost steeds meer geld. De ChristenUnie heeft vraagtekens bij dit verhaal. Er zijn twee kazernes nodig vanwege de bereikbaarheid voor vrijwilligers, maar die twee kazernes zijn wellicht niet nodig wanneer er dagbezetting zou zijn. College, hoe kijkt u hier tegenaan, zijn er nog twee kazernes nodig als de brandweer zich richting een beroepskorps lijkt te ontwikkelen?

Assen is een stad waar iedereen kansen krijgt om mee te doen en zich te ontplooien. Niemand hoeft tussen wal en schip te vallen. We vragen van onze inwoners een actieve opstelling, iedereen kan bijdragen aan de kwaliteit van onze samenleving want ieder mens is waardevol.

Voor iedereen in Assen is er een vangnet. Maar dat vangnet is niet bedoeld om lekker in te blijven hangen, het is geen hangmat. Het vangnet moet gaan werken als een trampoline, het moet je opvangen als je hulp nodig hebt en je vervolgens een zetje geven zodat je weer met beide benen in de samenleving komt te staan. Van vangnet naar trampoline, omdat niemand gemist kan worden en iedereen mee mag doen.

De ChristenUnie-fractie gaat akkoord met de dekking van het tekort op het meedoenbeleid (1,1 miljoen) uit de WMO-reserve. We zien op dit moment geen andere mogelijkheid. Wel is het wat ons betreft een eenmalige oplossing. Er moet een structurele oplossing gevonden worden vóór de begroting van 2011. We willen meer zicht op de ontwikkelingen binnen het meedoenbeleid: welke regelingen vliegen uit de bocht, en waarom komen de tekorten  nu pas bovendrijven? Mijn fractie wil helderheid over de manier waarop er op de uitgaven wordt gestuurd.  Wat wordt er allemaal betaald uit de pot voor het meedoenbeleid? Er is ons veel aan gelegen om het meedoenbeleid in de benen te houden, opkomen voor mensen die hulp nodig hebben vinden wij vanzelfsprekend, maar om ook op lange termijn dit te kunnen doen is het zaak dat we inzicht krijgen in de ontwikkelingen binnen het meedoenbeleid. De ChristenUnie wil  lopende het jaar 2010 de vinger aan de pols kunnen houden, en dat geldt dan niet alleen voor het meedoenbeleid. We hebben behoefte aan regelmatige financiële updates.

Onze  vraag aan het college is hoe u de raad de geruststelling geeft dat u het roer stevig in handen heeft en dat we niet met verdere overschrijdingen te maken zullen krijgen. We horen graag van het college hoe de raad op de hoogte wordt gehouden van de financiële ontwikkelingen, hoe gaat u ons van alle informatie voorzien?

We houden er in Assen graag de vaart in, maar we zijn huiverig voor een Titanic-scenario. Op de Titanic vierden mensen feest terwijl een ijsberg opdoemde. Met op tijd de ijsberg signaleren en bijsturen had de ramp wellicht voorkomen kunnen worden. In Assen zien we nog geen ijsbergen maar van een vlakke zee is ook geen sprake. Er is zwaar financieel weer op komst, dus alle hens aan dek.

College, aan u de taak om het roer stevig in handen te houden. In uw brief geeft u aan dat u de raad graag wilt laten meedenken over de bezuinigingen. De afwegingsmatrix is een eerste bijdrage van ons aan dit proces, de matrix kan u helpen om in zwaar weer op koers te blijven.

De ChristenUnie-fractie wenst u een behouden vaart onder Gods zegen.

« Terug