Column vanaf de publieke tribune, verslag van de raadsvergadering 5 oktober 2006

vrijdag 06 oktober 2006 12:01

Synergie is een mooi woord voor een heleboel nieuwe dingen!

Donderdagavond het is weer tijd voor het beraad van de raad. Dit keer was er ook duidelijk sprake van beraad voor de raad, verschillende geledingen hadden zich over de onderwerpen op de agenda vooraf al nadrukkelijk laten horen. Zelfs het college schreef de raad nog een brief! Precies op de morgen van de raadsvergadering konden de raadsleden de brief van hun digitale deurmat plukken.

Maar goed, wat staat er op de agenda vanavond. Kortgezegd eigenlijk niet zoveel. In het vragenhalfuurtje vraagt Harm ten Kate (ChristenUnie) naar de al lang beloofde notitie over sporttarieven en sportsubsidies. Het vorige college had Harm beloofd dat daarin ook speciale aandacht zou zijn voor de positie van de gehandicapte sporter. Toevallig was de beleidsmedewerker vandaag nog bij wethouder Gerrit Piek geweest. Nog dit jaar zal de notitie komen en kunnen de Asser gehandicaptensporters hopelijk betere subsidievoorwaarden tegemoet zien.

Vervolgens wordt de reintegratieverordening voor kunstenaars vastgesteld. Wat is dat nu weer zult u zeggen? Nou u moet het zich zo voorstellen; als er in Assen een kunstenaar ziek is en hij kan niet meer kan werken en dus geen inkomen vergaren, dan moet de kunstenaar na herstel gaan reïntegreren. Of te wel, langzaam aan weer aan het werk gaan. Hierbij wordt hij geholpen door bijvoorbeeld het aanbieden van opleiding en hulp. Volgens onze gegevens zijn er ongeveer 20 mensen die gebruik zullen maken van deze regeling!

Dan het volgende punt op de agenda, de gebiedsvisie van het Erfgoedkwartier. Het erfgoedkwartier is het gebied rond het Drents museum, of te wel een oud en kwetsbaar stukje Assen. Hier zijn een aantal echte Drentse zaken verenigd, zoals genoemd het Drents Museum, het Drents landschap, het Drents plateau en last but not least het Drents Archief. Nu is het zo dat het museum en het archief beide graag willen uitbreiden. Alleen dit kan natuurlijk niet ten koste gaan van het oude stadsgebied. Om de mogelijkheden in kaart te brengen is een gerenommeerd architectenbureau ingehuurd die een gebiedsvisie heeft ontwikkeld. Volgens deze visie zou er ook gebouwd kunnen gaan worden op de parkeerplaats van de gouverneurstuin.Via ondergrondse bouwwerken zou dan het nieuw te bouwen paviljoen te bereiken zijn. Tevens zullen er wat nieuwe gebouwen aan de achterzijde moeten worden bijgeplaatst. Kortom, stof tot nadenken!

Dat bleek ook wel toen de sprekers zich lieten horen. Er was iemand van het Bewoners Overleg Centrum en iemand van Stichting Vrienden van de Gouverneurstuin. Deze mensen wezen op het gevaar van bouwen, wat zou dit doen met het huidige groen? De huidige parkeerplaats zou toch worden aangetrokken bij de Gouverneurstuin? Ook was er iemand van de vrienden van het Drents Archief. Deze man wilde het liefste uitbreiding! Het Drents Archief op de huidige plek en niet, zoals de plannen eerder waren uitplaatsen naar het Cultureel Kwartier. Hij stelde: ‘synergie (tussen de vier Drentse historische clubs) is een mooi woord voor heel veel nieuwe dingen!

Goed, veel meningen: een hele kluif voor de raad. Wat is nu wijs? Zou er inderdaad synergie zijn en zullen er dus mooie dingen ontstaan? De PvdA weet het al. Zij hebben in alle media hun standpunten al wijd en zijd verspreidt. Het Drents archief moet blijven en de PvdA vindt dat de 12 miljoen subsidie moet worden aangenomen. De andere partijen zijn terughoudender. Waarom? Omdat er onduidelijkheid is. Steven Lagendijk (ChristenUnie) geeft aan: ‘wat doen we met de groenstructuurvisie waarin is opgenomen dat de parkeerplaats wordt aangetrokken bij de Gouverneurstuin’? Waar komen de 57 parkeerplaatsen weer terug? Hoe moet de brief van het college worden geplaatst? Brief? Ja het college had een brief verstuurd! Het Drents Archief kan helaas niet worden verplaatst, dit vanwege met name financiële redenen. Okeej!?! Een raadselbrief, maar goed de wethouder komt nog aan het woord. Hij zal wel duidelijkheid geven. Maar eerst nog even de andere partijen, wat denken zij? PLOP vond dat we op moeten passen met ingrepen in het kwartier, het CDA deed verder geen uitspraken ‘een fout is sneller gemaakt dan hersteld’ wilden ze kwijt, SP wilde dat de uitbreiding niet ten koste zal gaan van het gebied. De VVD vond dat de parkeerplaats groen moest worden, het Drents Archief eventueel uitgeplaatst kon worden en dat er geen ondergrondse activiteiten zouden mogen plaatsvinden. GroenLinks kwam nog met een aantal alternatieven en D66 waarschuwde voor overhaaste beslissingen en zag subsidiespoken in de raadszaal.

Dan komt de wethouder. De partijen weten het niet, er is veel onduidelijkheid. Het college weet het wel, het Drents Archief mag blijven en de gebiedsvisie is duidelijk. Wat zal de wethouder doen, nog meer duidelijkheid geven? Wethouder Chris de Wal geeft niet de gevraagde duidelijkheid! Dit is voor de raad aanleiding om eerst de poot stijf te houden! De raad wil eerst antwoord op de vragen. Dan pas kan een standpunt worden ingenomen. De voorzitter schorst de vergadering, de overige agendapunten zullen dinsdag worden besproken in een voortgezette vergadering. De vragen inzake het Erfgoedkwartier zullen schriftelijk worden beantwoord en wel vrijdag over een week.

Kortom, veel gepraat vanavond, maar niets concreets. Er zijn nog vragen bij de ChristenUnie over het Erfgoedkwartier. Hoe moet dit verder? De raad liet zich vanavond zien als een schoolmeester. Het heeft de wethouder flink wat huiswerk opgegeven. ‘Voor vrijdag inleveren van de antwoorden op de vragen, dan praat de raad verder. Als het college de vragen goed beantwoord kan een goed besluit genomen worden. Ja, want vanavond was er geen synergie en zoals het opschrift doet geloven: dus ook geen mooie dingen!

Bert Wienen

« Terug