Maandelijkse column 'vanuit de fractiekamer' door Steven Lagendijk

donderdag 11 januari 2007 14:30

Is politiek wel leuk?

Als vers raadslid krijg je regelmatig de vraag te horen wat er nu leuk is aan de politiek. Er heerst bij veel mensen de gedachte dat het een saaie bedoening is in de raadszaal. Als je sommige discussies in de raadszaal meemaakt moet je dat ook wel eens beamen. Het is voor sommige raadsleden nogal eens moeilijk om de kerntaken (taakstellend, controlerend en volksvertegenwoordiger) in de praktijk te brengen. Discussies verzanden dan regelmatig in details. De punten waar het dan werkelijk omgaat hoor je niet. Hier moet nog het e.e.a. geleerd worden en ligt dus nog een schone taak voor de raad zelf.
Maar gelukkig is er meer dan alleen raadsvergaderingen. Om als raadslid een goed beeld te krijgen van de gemeente heb je regelmatig ontmoetingen met burgers, ambtenaren en allerlei maatschappelijke organisaties. Juist deze ontmoetingen zijn van groot belang voor het onderbouwen van de in te nemen standpunten in de raadsvergaderingen. En ook juist deze ontmoetingen zijn
van belang voor het onderhouden van allerlei sociale contacten. Dan zie je ook hoe mensen zich actief inzetten voor de maatschappij en waar de knelpunten in de maatschappij zitten.
Het actief deelnemen aan die discussies die de maatschappij aangaan maakt politiek nu leuk.

Steven Lagendijk
Raadslid ChristenUnie

« Terug