Dankzij vragen ChristenUnie gaat ISD geld nu op eerste van de maand overmaken

dinsdag 23 januari 2007 16:20

Goed bericht voor de uitkeringsgerechtigden. Wat jaren tot de onmogelijkheden behoorde, gaat werkelijkheid worden. Heeft de uitbetaling van de maandelijkse uitkering altijd op de zevende dag van de maand plaatsgevonden, dat gaat binnenkort de eerste worden.

Door de late overmaking kwamen vele betrokkenen vaak in moeilijkheden omdat bijvoorbeeld de huur en andere vaste lasten op de eerste dag van de maand automatisch worden afgeschreven. Daar komt nu verandering in.

Tijdens de tweede termijn van de begrotingsbehandeling in november heeft ChristenUnie raadslid Harm ten Kate deze zaak aangekaart en wethouder Gerrit Piek gevraagd met de ISD overleg te plegen of uitbetaling eerder kon geschieden, omdat de ambtenaren hun geld ook op tijd krijgen. De wethouder antwoordde toen dat er technische problemen waren om dit te doen, maar hij zegde toe er aandacht aan te besteden.

Op 15 november heeft Harm ten Kate namens zijn fractie in een brief het college hier nog eens aan herinnerd. Dat heeft tot het gewenste resultaat geleid..

Veel gemeenten hadden na talrijke verzoeken van (vertegenwoordigers van) uitkeringsgerechtigden de uitbetaling al eerder aangepast. Dat gebeurt nu dus ook in Assen, Tynaarlo en Aa en Hunze.

Bijkomend voordeel van de beslissing is dat januari voor de betrokkenen nu financieel een ‘korte maand’ wordt.

Met de eerder gedane mededeling dat de uitkering maandelijks zo’n 15 euro omhooggaat, de mensen met een langdurigheidstoeslag ook hun recht behouden op andere bijzondere bijslagen, de reductieregeling wordt bijgesteld en het plan ‘Computers voor minima’ wordt uitgevoerd, halen de uitkerings-gerechtigden een heel klein beetje van de schade van de laatste jaren in.
Immers hun uitkering ging bij stukjes en kleine beetje steeds maar omlaag en de bijzondere toeslagen werden steeds onbereikbaarder. Met daarnaast torenhoog stijgende kosten, waren zij wel de meest gedupeerden van de slechte economie van de laatste tijd.

Gelukkig profiteren zij nu een beetje mee van de licht stijgende welvaart.


Bron: Asserjournaal.nl

« Terug