Een paar miljoen voor ‘leuke dingen’

zaterdag 10 februari 2007 13:38

Column vanaf de publieke tribune

De twee weken zijn weer omgevlogen en dus is er weer een gemeenteraadsvergadering op 8 februari. Ogenschijnlijk een vrij korte agenda, met daarop vier opiniërende stukken.

Maar eerst natuurlijk een aantal vragen in het vragenhalfuur. Nadat deze door het college zijn beantwoord, kan mevrouw de burgemeester alweer plaatsmaken voor de voorzitter uit de raad. Dit keer voor het eerst de heer Theo Verdegem (VVD). Hij deed het goed, lekker snel, gevat en met humor leidde hij de raad de avond door.

Goed, wat stond er zoal op het programma zult u denken. Nou, allereerst de afvalproblematiek. Op dit moment kunt u als burger van Assen namelijk 200 kilo afval per week storten. Dit gaat veranderen, u kunt vanaf 1 juli 2007 900 kilo per jaar storten. Uit berekeningen blijkt dat slechts een heel klein gedeelte van de bevolking aan de 200 kilo per jaar komt. 900 kilo per is heel wat. Waar de raad toch nog wat vragen over had was de manier waarop groenafval wordt verzameld en opgehaald. Want als straks de vogels weer gaan fluiten en de zon zijn plek aan de wolkenhemel weer verovert, dan wil natuurlijk iedereen de tuin weer aanpakken en het tuinafval kwijt. Hierover gaat wethouder Alex Langius (CU) nadenken. Een ander punt, dat natuurlijk wel heel wat hilariteit met zich meebrengt, is de recycling van luiers en incontinentiemateriaal. Dit schijnt namelijk in Beilen ook te gebeuren. Of dit nu een oproep is tot de terugkeer van een veredelde strontkar in de Asser straten is de vraag, maar wel zal Langius gaan onderzoeken of hiervoor (voor recycling van het materiaal) mogelijkheden zijn.

Vervolgens werd gesproken over de westelijke stadrandzone. Hierover was de raad het eigenlijk wel met elkaar eens. Het voorstel zoals het voorlag (inzake kredietverstrekking) zal volgende vergadering wel worden aangenomen.

Na de pauze kwamen de aansprekende punten. Ik zal u vertellen over grenzeloze ambities en een manier hoe je iets vertelt zonder het te vertellen. Ja, ja, ik ben wat filosofisch, maar toch kan het: iets vertellen zonder het te vertellen.

Eerst over de ambitie. Aan de orde was namelijk de Baggelhuizerplas. Om het maar eens even in de jongerentaal te zeggen: die plas moet eens even lekker worden opgepimpt. ChristenUnie pleitte voor goed zwemwater en mogelijkheden om fietsen te stallen. Groenlinks evenzo en eigenlijk wilde iedereen gewoon een leuke plas waar gezinnen lekker heen kunnen, zonder te draaien in de hondenpoep, waar kinderen lekker kunnen spelen en mensen lekker kunnen zwemmen. Maar….. één partij blonk uit in originaliteit. Want wat dacht u van een visrestaurant, mogelijkheden tot duiksportbeoefening, surfmogelijkheden (hopen dat het niet te hard waait, anders ben je zo aan de overkant…), een overdekte ijsbaan en zelfs duikboten sloot de heer Boonzaaijer (Plop) niet uit. Wat een originaliteit! Maar goed, even weer terug op aarde snapt toch iedereen dat dit onzin en luchtfietserij is. Maak er gewoon een leuke plas van, dat is wat de raad dacht. Niet moeilijk dus voor een wethouder lijkt me zo. Maar dan blijkt weer dat ik toch iets te simpel heb gedacht. Wethouder de Wal (PvdA), lijkt namelijk veel woorden nodig te hebben om bijna niets te zeggen. De raad werd een beetje pissig…. Gewoon actie meneer de Wal! We zullen zien, of beter, we zullen afwachten.

Nou, nu het daverende slotstuk. Kort zal ik even aangeven wat het probleem is. Zoals u weet komt er het Cultureel kwartier in Assen. Onderdeel hiervan is een groot multifunctioneel theater. Op dit moment bevindt zich in de oude Kolk een oude zaal. Nu zijn er Assenaren die zoveel waarde hechten aan deze oude zaal, dat ze willen dat deze zaal blijft bestaan. Tot op donderdagavond toe waren Plop en PvdA duidelijk: de oude zaal moet blijven, de rest van de fracties was voor sloop van de oude zaal. Wat je ook van de oude zaal vindt, de zaal is natuurlijk in een zeer slechte staat van onderhoud, maar Plop en de PvdA hebben in de verkiezingen het behoud van de zaal als input voor de verkiezingen gegeven.
Maar goed, wat blijkt nu? Het Cultureel kwartier moet worden gebouwd en het kost enkele miljoenen (ja, u leest het goed, miljoenen) om een ontwerp te regelen waarin de oude zaal is opgenomen. Maar wat moet je als partij als je de kiezers hebt beloofd om te gaan voor behoud van de zaal? Ik neem u even mee terug naar een aantal vergaderingen geleden. Daar waren zowel de PvdA en Plop nog stevig voor behoud van de oude zaal. Toch voelde PvdA wel aan zijn ‘water’ dat dit niet helemaal pluis was, want wat doe als behoud van de oude zaal zoveel geld kost? Daarom zette, mede op verzoek van het CDA, de PvdA de oude zaal maar op de agenda. De verwachtingen waren hooggespannen toen fractievoorzitter Kuin achter het katheder zijn woord deed. Nou ja, eigenlijk zei hij, zonder het te zeggen, dat van hem dan toch de oude zaal wel plat mocht. Maar ja, beste inwoners als u nu denkt dat hij zijn verkiezingsbelofte heeft geschonden dan heeft u het mis, want…. hij heeft het niet gezegd…

Nou ja, eind goed al goed. De oude zaal gaat eraf en het college hoeft geen rekening meer te houden met die oude zaal. Gelukkig maar, want je kunt de Assenaren toch niet uitleggen dat voor die oude zaal nog een cent gegeven zou worden. Met die miljoenen kunnen we nog zat andere leuke dingen bij het verdere ontwerp!

Bert Wienen

« Terug