‘Kijkje bij de buren’

zaterdag 24 februari 2007 11:11

Column vanaf de publieke tribune

Vanavond heb ik eens wat anders gedaan dan aanschuiven bij de raadsvergadering. Vanavond ben ik aan het buurten geweest en wel bij onze vrienden van de VVD die een verkiezingsavond hadden georganiseerd i.v.m. de provinciale statenverkiezingen op 7 maart 2007. Aan het begin van deze week kregen we als fractie de uitnodiging om bij deze avond, met als thema ‘jeugd en gezin’, aanwezig te zijn. Omdat er op hetzelfde tijdstip ook raadsvergadering was, is besloten dat ik op de uitnodiging in zou gaan.

Rond een uurtje of zeven kwam ik dan aan bij Brasserie De Kroon waar de discussieavond plaatsvond. Naast gedeputeerde Tanja Klip en enkele andere kandidaten die op de lijst van de VVD staan, was ook Fred Teeven, Tweede Kamerlid van de VVD aanwezig. Daarnaast had de organisatie van de avond een uiterst interessant panel samengesteld met jeugdagenten, medewerkers van Bureau Jeugdzorg, een vertegenwoordiger van Slachtofferhulp en een directeur van het Nassau College in Assen. De avond werd geleid door de burgemeester van Tynaarlo Jan Rijpstra.

Nadat ik was binnengekomen zag ik al snel een ‘druk uitdelende consumptiebonnen man’ waarvan ik me maar bedacht dat het niet onverstandig zou zijn als ik mij aan hem zou voorstellen. Toen ik meldde dat ik van de ChristenUnie was, werd ik zeer enthousiast onthaald en werd ik al even vast voorgesteld aan Tanja Klip en Fred Teeven. Het begon dus goed: een warm ontvangst.

De uitnodiging meldde dat de discussie om 19.00 zou beginnen, maar…. toen zaten de meesten toch nog te eten. Dit werd dus even iets later. Vanzelfsprekend even wat gepraat met de mensen van Bureau Jeugdzorg, die maar liefst met z’n drieën op waren komen draven. Die mensen staan voor hun zaak!

Eigenlijk was ik wel nieuwsgierig over het verloop van deze avond. Want wat moet je nou als ChristenUnie aanhanger met de VVD? Op veel punten staan we lijnrecht tegenover elkaar! Het verbaasde me oprecht dat juist de VVD een thema-avond organiseerde over het thema ‘jeugd en gezin’. Dit is een echt ChristenUnie-thema! Helemaal vandaag, nu André Rouvoet, onze minister, officieel is aangetreden als minister van…. Jah! Jeugd en gezin!

Rond half 8 werd de discussie ingezet. Er waren een dikke dertig mensen aanwezig in het zaaltje. En toch, even om u een voorstelling te laten maken, gemiddeld waren de VVD’ers te herkennen aan maatpakken, heftig zwetend en… de nationalistisch oranje gekleurde sjaal. Tevens was men over het algemeen wat ouder. Natuurlijk lijkt dit laatste, helemaal in Drenthe, wel een beetje des provincies te zijn.

Maar goed daar ging het niet om. Al met al heeft ook de VVD jeugd en gezin hoog op de agenda staan. Er werd gesproken en gediscussieerd over de rol van ouders, de wijze waarop het onderwijs aansluit op de jeugdzorg en de rol van jeugdagenten. Mensen van Bureau Jeugdzorg gaven een kijkje in de keuken van de organisatie. Vragen over residentiele settings (kinderen worden opgenomen in een soort van tehuis), over gesloten settings en de manier waarop jongeren worden begeleid in de gezinnen. Ik draag deze mensen een heel warm hart toe. Naast mij zat een wat decadente vrouw die onder haar wijntje terloops vroeg: ‘wat zijn dit dan voor jongeren, zijn ze aan de drugs?’ Of te wel, deze snapte er dus niet van. Nee, het gaat over kinderen die niet meer thuis op kunnen groeien, jongeren die compleet door het lint gaan en jongeren met psychische problematiek! Daar gaat het om!

Gelukkig werd ook nog even ingegaan op de rol van de samenleving. Tanja Klip gaf aan dat ze wel wat zag in de 10 stadsregels zoals ze bijvoorbeeld in Gouda en Dalen gelden. Oooh wat voel je je als ChristenUnie aanhanger dan fijn, want van wie kwam dat idee ook nog maar in Gouda?

Sowieso ging het vanavond natuurlijk over één van de thema’s die de ChristenUnie na aan het hart liggen. Het is zelfs zo dat vandaag de ChristenUnie officieel tot de regering is toegetreden. Op de vraag of dit een goede zaak was begon Fred Teeven eerst nog even te spreken over ‘spruitjeslucht’. Jammer, want wat hij hiermee wilde zeggen was niet duidelijk, Voor mij betekent dit woord zoveel als ‘jammer dat we niet mee mogen doen deze kabinetsperiode’. Teeven kon het niet uit zijn strot krijgen om te zeggen dat hij het eigenlijk wel wat vond (hij pleitte zelf om een duidelijk politiek aanspreekpunt in Den Haag), hij ‘vond een minister voor Jeugd en gezin het proberen waard’. Klip was klip en klaar: ‘een goed en positief begin’.

Al met al een zinnige avond. Ik voelde me wel thuis bij dit thema. Voor mij is duidelijk gebleken dat we aan de slag moeten als ChristenUnie om ons geluid duidelijk te laten horen en dergelijke thema’s goed bij de kop te pakken. Voor Rouvoet is veel werk aan de winkel. De andere (oppositie)partijen zullen hem op de voet volgen. Leuk was dat ik vanavond het laatste woord kreeg tijdens de discussie. Diep in het hart denk ik dat de VVD’er en de mensen in het panel wel blij zijn met ChristenUnie in het kabinet. De rechter krijgt mogelijkheden om sneller kinderen en ouders onder toezicht te plaatsen en er komen centra voor jeugd en gezin. Precies twee aspecten, namelijk dat we moeten investeren in ouders en kinderen en dat we ouders met wie het echt niet gaat snel kunnen volgen en onder toezicht kunnen plaatsen), staan namelijk opgenomen in het regeerakkoord.

Ik dank de VVD voor hun ruimhartigheid en ik heb er respect voor dat juist zij een dergelijk thema oppakken. Of het thema nu echt leeft binnen de VVD durf ik niet te zeggen. Een deel van de aanwezigen genoot zichtbaar van een dikke sigaar en sprak over aandelen en hield zich bezig met de financiële situatie van Assen. Soms worden vooroordelen ook wel weer bevestigd. VVD, dank!

Bert Wienen


« Terug