Algemene en politieke beschouwingen ChristenUnie

dinsdag 06 november 2007 20:21

Algemene en politieke beschouwingen over de begroting 2008 met als motto:
“Samen werken, samen leven, samen zorgen”

Voorzitter, leden van de raad, college en publiek

Assen, een stad met een betrouwbare overheid;
Assen, een stad waar het goed samenleven is;
Assen, een stad waar bestuur en inwoners hulp bieden aan hen die steun nodig hebben;
Assen, een stad in het groen met oog voor het milieu;
Assen, een stad waar met respect naar elkaar geluisterd wordt;
Assen, een stad met waardering voor kunst en cultuur als samenbindende elementen;
Assen, een stad met oog voor de economie, om samen te kunnen delen:
Assen, een stad met een college dat er voor gaat en met een raad waarin alle inwoners zich vertegenwoordigd weten.
Kortom, Assen is de stad waarin we samen werken, samen leven en samen zorgen!

Samen werken

De ChristenUnie wil weten wat de inzet van het college is, als het gaat om economische zaken, we lezen en horen hier te weinig over.
Hoeveel bedrijven hebben zich de afgelopen 2 jaar in Assen gevestigd?
Hoeveel extra banen kwamen er in deze periode bij?
Het onderwerp werkgeversbenadering en vraaggericht werken spreekt ons aan, we willen voor dit item een duidelijk plan van aanpak van de wethouder EZ voor 1 juni 2008!

Het is nú de tijd om aan de weg te timmeren, daarom moet de gemeente actiever aan de slag gaan om banen te creëren voor mensen die moeilijk aan werk kunnen komen.
 
Hoe stimuleert de gemeente de arbeidsparticipatie? Er ligt een voorstel voor het Project leer-werkbanen. Een goed voorstel, maar in onze ogen kan er nog meer!
De gemeente heeft vakbekwame medewerkers in dienst die prima in staat zijn om mensen aan te sturen die via leerwerkplekken bij de gemeente aan de slag zijn! Wij willen meer oranje hesjes in het straatbeeld! Met als nevenresultaat een nette opgeruimde, prachtige stad in het groen!

Samenleven

Woningaanbod
De ChristenUnie wil dat het woningaanbod wordt afgestemd op de vraag. Het realiseren van betaalbare woningen is nodig met daarbij extra aandacht voor starters en ouderen.
Voorzitter, één van de beleidsvoorstellen handelt over het zgn. scheefwonen.
De ChristenUnie is nog niet overtuigd van de wenselijkheid van dit voorstel. 15 woningen vrijmaken voor andere huurders is maar een beperkt resultaat ten opzichte van de kosten. Zijn er geen andere plannen te bedenken om scheefwonen tegen te gaan? Graag een uitwerking hiervan op korte termijn maar uiterlijk vóór maart 2008.

Milieu
De ChristenUnie is van mening dat de mens de aarde in bruikleen heeft gekregen en daar ook zodanig mee om moet gaan.
Dit jaar hebben we op het gebied van het milieu een aantal belangrijke besluiten genomen. Dan gaat het om de groenstructuurvisie, IBOR, reductie CO2 uitstoot en duurzame ontwikkeling van de stad.
Onze fractie heeft deze voorstellen stevig ondersteund en rekent er nu op dat de Assenaren in 2008 resultaten kunnen zien als het gaat om het groen en de duurzaamheid in de stad. Om in  2020 de doelstellingen van het programma CO2 neutraal te halen, zullen we op korte termijn maatregelen moeten nemen.
Wanneer komen de concrete uitwerkingen op gebied van energie, duurzaam bouwen en klimaat fonds met bijbehorend investeringsplan?
 
Mobiliteit
Assen groeit, er komt steeds meer verkeer. We werken op het moment hard aan de bereikbaarheid, prima. Maar wat wij nog steeds missen is de aandacht voor de fietser.
Wij willen het college de opdracht geven om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een fietsparkeerkelder onder het Koopmansplein. Kunt u ons vóór de zomer van 2008 de resultaten voorleggen? Zonodig zullen wij in tweede termijn hierover een motie indienen.
Assen heeft een mooie compacte binnenstad, college toon lef en sluit de binnenstad helemaal af voor autoverkeer. Zeker met de Asser parkeergarages is dit goed uitvoerbaar! Zo zetten we Assen beter op de kaart als vriendelijke winkelstad!

Samen zorgen
Vrijwilligers
De WMO wil de zelfredzaamheid en de sociale participatie van burgers bevorderen, vooral door de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers. Vrijwilligerswerk is noodzakelijk voor een leefbaar en sociaal Assen. Vrijwilligers zijn goud waard voor de samenleving. De ChristenUnie wil daarom dat er structureel geld wordt vrijgemaakt voor het vrijwilligerswerk. Daarom vinden wij het voorstel om incidenteel geld beschikbaar te stellen te mager, wij roepen het college op om met structurele maatregelen te komen. Hoe reageren de andere fracties op dit voorstel?

Sport

Sporten is belangrijk voor mensen. Het brengt mensen in contact met elkaar en het is goed voor de lichamelijke conditie. Voor mensen die niet gemakkelijk kunnen deelnemen aan sportactiviteiten, moet extra aandacht zijn. Het kan niet zo zijn dat sportclub Bartje financieel niet uitkomt, wij ondersteunen hun verzoek om een bijdrage van € 5000,--
Deze en andere zaken zien we graag terug in de sportnota.
De vraag is nu: wanneer komt deze sportnota? Tijdens de voorjaarsnota heeft onze fractie een motie aangehouden betreffende het bevriezen van de tarieven, omdat de wethouder heeft toegezegd dat de nota vóór eind oktober 2007 bij de raad ligt. We hebben tot nu toe nog niets gezien en daarom dienen we de motie nu in.
 
Jeugd
Assen, een stad waar kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien. Een stad waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen en plezier hebben. Maar ook een stad waar ze hun steentje leren bijdragen aan de maatschappij en goed voorbereid worden op de toekomst: kortom, de ChristenUnie wil dat kinderen in Assen alle kansen krijgen.
De gemeente kan actief meewerken aan een goed jeugd- en gezinsbeleid door o.a. voortvarend te werken aan het ontwikkelen van centra voor jeugd en gezin in iedere wijk van Assen. We roepen het college op om tijdig met de raad te spreken over het te ontwikkelen beleid op dit punt. Of het nu gaat om afwegingen over het bouwen van een groot complex voor voortgezet onderwijs of om het invoeren van schoolmaatschappelijk werk op alle basisscholen. Ons uitgangspunt is hierbij altijd: het kind staat centraal!

Met veel jongeren gaat het goed! Over sommige jongeren maken we ons zorgen, we denken dan bijvoorbeeld aan jongeren die te veel alcohol drinken. De ChristenUnie wil dat het college actie onderneemt en overlegt met de horeca en de middenstand om zo samen dit probleem te lijf te gaan.

Voorzitter, in dit kader nog een vraag; Wat verstaat het college onder een goed jeugdbeleid? Welke normen en waarden geven we de jongeren mee? De ChristenUnie is geschrokken van de manier waarop de Love & Sex Party in het jongerencentrum werd aangekondigd. Het is blijkbaar noodzakelijk om duidelijke kaders aan te geven in het jeugdbeleid, wij willen daar graag het gesprek over aangaan met deze raad.

Dienstverlening

Er wordt hard gewerkt aan de verbetering van de dienstverlening. De paarse krokodillen zijn opgespoord. Lekprikken die beesten en snel aan de slag! We maken vorderingen bij de klantenservice, fijn dat inwoners nu op afspraak hun paspoort en rijbewijs kunnen halen.

Financiën

Voorzitter, de begroting is sluitend, voor de toekomst ziet het er ook goed uit. Natuurlijk zullen we de ontwikkelingen in de gaten moeten houden, maar het gaat goed, dat is een belangrijke constatering. Ook de positie van het grondbedrijf is goed te noemen, maar hier is het zeker zaak om scherp te blijven! We hebben voor de toekomst ons grondbedrijf zeker nodig, gezien alle ambities die er zijn!

Afspraak is afspraak
Wat ons nog van het hart moet is dat we ook in het afgelopen jaar toezeggingen kregen die niet nagekomen zijn. Naast de sportnota kunnen we noemen de resultaten van de evaluatie van het beleid van Kleurrijk Assen die we ruim voor de begroting in ons bezit zouden hebben. We hebben nog niets gezien. Daar hoort u een kleur van te krijgen!

Slot
Onze fractie wil haar waardering uitspreken naar de ambtelijke organisatie en onze griffier, voor het vele werk wat zij doen en voor de ondersteuning die wij van hen mogen ontvangen.
We kunnen instemmen met de begroting. Het gaat goed met Assen, daarin zien wij Gods zorgende hand. We bidden de stad en u als raad en college Gods rijke zegen  toe met de woorden van psalm 67;7 en 8.

De aarde heeft een rijke oogst gegeven
God, onze God, zegent ons.
Moge God ons blijven zegenen,
Zodat men ontzag voor Hem heeft
Tot aan de einden der aarde!


Assen, 5 november 2007

« Terug