Kadernota Jeugdwet en Verordening, bijdrage van Margreet Boersma

nieuwe_jeugdwet_3_544784vrijdag 10 oktober 2014 17:14

Nederlandse kinderen staan in de top 3 van de meest gelukkige kinderen blijkt uit onderzoek in 39 westerse landen. Daarentegen maken de kinderen in Nederland, en ook in Assen, veel gebruik van jeugdzorg. Dit lijkt tegenstrijdig.

We kennen allemaal de verhalen van de tig verschillende hulpverleners van verschillende instanties die in een gezin komen en van elkaar niet weten wat ze aan het doen zijn. Daarnaast is het systeem, mede door de verschillende financiele stromen, ondoorzichtig geworden.

Voor de ChristenUnie is het wel duidelijk dat er wat moet gebeuren in deze sector.....

Een veilig en gezond opgroeiklimaat voor kinderen in de 21e eeuw. Dat is waar het voor de ChristenUnie om draait.  Dat is in het belang van de kinderen zelf en van de samenleving.

Daarvoor zijn sterke gezinnen nodig waarin kinderen veilig kunnen opgroeien. Daarin moeten we als samenleving een sociale omgeving vormen die de waarden van de opvoeding ondersteunt en niet ondermijnt. Voor ouders die het niet op eigen kracht redden is toegankelijke en effectieve zorg voor jeugd noodzakelijk.

Er is dan echter wel een cultuurverandering nodig. Dat de focus in de jeugdhulpverlening moet worden verlegd van specialistische en vanuit verkokerde organisaties naar integrale samenwerking rondom gezinnen.  Zo kort als mogelijk en zo lang als nodig is.  Steeds weer een beroep doende op het ondersteunende netwerk. Integraal en op het hele gezin. De verantwoordelijkheid bij ouders en opvoeders, ondersteuning door professionals en het versterken van de hele context waarin kinderen opgroeien.

Dat is de intentie van deze decentralisatie en dat is waar we als ChristenUnie van harte achter kunnen staan.

Voorzitter, er zijn een aantal punten bij deze kadernota en verordening die ik specifiek wil noemen. Allereerst een aantal punten die van belang zijn voor kinderen in deze stad en hun ouders.

Wanneer een kind zorg nodig heeft kunnen zijn/haar ouders zich melden bij het inwonersplein of het buurtteam. Wij begrijpen de kadernotitie zo dat De Toegang naar de zorg alleen kan gebeuren door het CJG, de huisarts of een specialist.  Kan de wethouder dit bevestigen? En kan, voorzitter, de wethouder bevestigen dat het inwonersplein en het buurtteam alleen een advies kunnen geven waar mensen naar toe moeten en dat de jeugdhulp en de indicatie daartoe alleen door professionals worden gedaan?

Eén gezin, één plan, één regisseur.  Een goed streven maar waar mijn fractie voor pleit is dat er meer nadruk komt te liggen bij de verantwoordelijkheid van de ouders. Dat ouders in eerste instantie de mogelijkheid krijgen om een plan op te stellen en daarover de regie voeren is wat ons betreft stap 1.

Vervolgens, als het niet lukt om wat voor reden dan ook komt de professional in beeld en komt er een zorgplan. Wethouder, bent u het met ons eens dat ouders eerst de kans moeten krijgen de zorg te regelen rondom hun kind alvorens de werkers in het veld de regie overnemen?

Wanneer er een concrete zorgvraag ligt zal er een beschikking door de gemeente afgegeven worden. Wat ons zorgen baart is dat het afgeven van de beschikking wel 8 weken kan duren.

Wanneer ouders zich zorgen maken om hun kind en ze na lang wikken en wegen een stap zetten om hulp in te schakelen en ze dan nog eens 8 weken moeten wachten dan is dat in onze ogen vrij lang. Wij snappen ook dat dit gaat volgens de wet en dat we daar geen invloed op hebben. Kan de wethouder aangeven wat de streeftijd is voor het afgeven van een beschikking en hoe u hierop gaat sturen?

Wanneer een kind 18 jaar is geworden en nog steeds is aangewezen op hulp zal deze overgaan naar de volwassenenzorg. Het is van groot belang dat de aangeboden zorg gewaarborgd blijft en dat ook hierbij niemand tussen wal en het schip valt. Wij gaan ervan uit dat u dit goed heeft geregeld. Graag een bevestiging hiervan.

Tot slot voorzitter, de financien.

Een groot punt van zorg zijn de financien. In de ambities wordt aangegeven dat de gespecialiseerde zorg terug moet van 5 naar 3 procent. De budgetten zullen verder naar beneden bijgesteld worden de komende jaren.  Zijn deze ambities haalbaar en zit hier voor u ook nog een financieel risico voor de toekomst?

Het totale budget is helder echter de hoeveelheid kinderen die gebruik maken van zorg is nog onduidelijk. Blijven we binnen het budget?

Wethouder hoe schat u dit risico in? Heeft u al scenario’s klaarliggen voor het geval dat?

Voor wat betreft de monitoring van de jeugdzorg sluiten we ons aan bij de monitoringsafspraken voor heel Drenthe en wachten we de motie af die wordt voorbereid in de commissie decentralisaties.

Voorzitter, deze transitie is erg complex mede omdat het een geheel nieuwe taak is voor de gemeente. Het is erg belangrijk dat deze transitie goed landt in 2015 en dat de transformatie goed wordt begeleid. De ChristenUnie, de partij met hart voor kinderen zal dit proces dan ook met veel aandacht volgen. Laat Assen een stad zijn waar kinderen positief en veilig kunnen opgroeien. Laten we als samenleving daar samen voor gaan.

« Terug