Parkeernota, bijdrage van Tjerk Medemblik

vrijdag 24 oktober 2014 20:59

De parkeernota die voorligt bevat een aantal wijzigingen die als ingrijpend worden ervaren. Parkeren op het veemarktterrein is niet meer gratis, het straat parkeren wordt qua tijdsduur gemaximaliseerd, het garage parkeren wordt aantrekkelijker gemaakt en het betalen voor parkeren op straat gaat tot later op de avond en op zondag gelden. Best veel wijzigingen! Hoe moet je daar nu naar kijken? Een tweetal belangrijke doelstellingen, gesteld door de gemeente zijn:
- Boekhouding rondom parkeren op orde brengen;
- Bezetting parkeergarages verbeteren.....

Binnen de fractie van de ChristenUnie is stevig gediscussieerd over de nota. 

Betalen voor parkeren vinden wij normaal! Belangrijk is dat de prijs niet leidt tot een afschrikeffect. Met de € 6,00 (exclusief de eventuele korting) voor het parkeren in de garages (dagtarief) is dit niet het geval. 
Gecombineerd met een eenduidige bewegwijzering en goede bezettingsinformatie voor de garages, zien wij dat er een goede weg wordt ingeslagen. De bezetting van de garages moet echt hoger dan nu het geval is!

Oproep aan het college: zorg ook echt dat de in de nota geschreven aandacht voor de garages bewaarheid wordt! Het veemarktterrein ontzien in dit hele verhaal kan ons inziens niet. Het is een wezenlijk onderdeel van het totaalpakket welke nu in de nota voorligt. Gratis parkeren in Assen (binnenstad) is voorbij.

Geen scheefgroei ten opzichte van omliggende gemeenten! Vinden we belangrijk... Ten opzichte van de tarieven die gelden in de grotere omliggende gemeenten is dit niet het geval. Als er al sprake is van concurrentie op parkeren, zal dit geen negatief effect hebben.

Belangrijk is dat de ondernemers hebben meegedacht in dit plan. De teneur is dat de ondernemers graag zien dat er een evenwichtig parkeerplan komt (hogere roulatie in straat parkeren, eenduidige prijzen, goede vindbaarheid van de garages en balans in de abonnementen). Dit laatste is geregeld in de nota! Het grote verschil in prijs tussen garageabonnement en straatabonnement is ondervangen. De vergunningverlening wordt gebruikersvriendelijker, zo citeer ik uit de nota!

Blijkbaar is er reden dit expliciet te vermelden. Ook doen dan hoor!

Eerder heeft de ChristenUnie een onderzoek onder ondernemers uitgevoerd. De beantwoording van de vragen over het parkeerbeleid was in algemene zin positief (7,4)! Verschillend wordt gedacht over oplossingen om de parkeergarages voller te krijgen. Dat er een keuze gemaakt moet worden om het parkeergedrag te beïnvloeden, wordt algemeen gedeeld. Die keuze is in deze nota gemaakt.

Er ligt een duidelijke koppeling tussen de openingstijden van de winkels en de horeca en het betalen voor parkeren. Een logische keuze die alleen kan gelden voor de gehele binnenstad! ’s-Avonds differentiatie aanbrengen leidt tot ongewenste effecten. In dit verlengde ligt ook het betalen voor parkeren (straat) op de zondag. We hebben geen argument kunnen vinden om de kerkgangers anders te gaan behandelen dan het winkelend publiek op zondag! 
Helaas, anders had u dat uiteraard gehoord van ons. De koppeling tussen de openingstijden van de winkels en het betalen voor parkeren betekent wel dat het vanaf 12.00 uur dit ingaat!

De nota bevat een samenhangend verhaal. De gemaakte keuzes zijn evenwichtig in de context van het gehele parkeerbeleid.

« Terug